Darius Valcov: In 10 ani Romania ar putea atinge media PIB-ului la nivel UE

A.g | 06.03.2015

Pe aceeași temă

Ministrul Economiei, Darius Valcov, afirma ca Romaniei ii sunt necesari 10-12 ani pentru a ajunge la PIB-ul echivalent cu media din UE. Doar ca acest lucru a mai fost reusit doar de China si asta ar insemna o crestere in jur de 8% din PIB in fiecare an, relateaza romanialibera.

Promisiune foarte mare facuta de ministrul Economiei dar cu sanse mici de reusita. Romania, tara cu una dintre politicile de taxare cele mai relaxate din UE, ar trebui sa ajunga intr-un deceniu la PIB-ul mediu din Uniunea Europeana.

Avem o companie numită România, care de 25 de ani a avut de toate, mai puţin o viziune şi o strategie. Este pentru prima dată când această companie vine cu o viziune, vine cu o strategie şi spune unde vrea să ajungă. Vrem să ajungem, în cel mult 10-12 ani, să depăşim media PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Vrem să ajungem ca, până în 2019, să avem cea mai relaxată politică de taxe din Uniunea Europeană (...) Nu ajunge un Cod Fiscal sau un Cod de Procedură fiscală pentru a modifica tot acest sistem în care funcţionăm de peste 25 de ani“, a menţionat Vâlcov.

Imaginea pe care ministrul o imagineaza  bucura toţi românii, cetăţeni ai unei ţări situate din acest punct de vedere pe penultimul loc european, cu puţin înaintea Bulgariei.

Ultimele date Eurostat arată că avem un PIB per capita ajustat cu puterea de cumpărare la jumătate din media UE (55%), de 5 ori mai mic decât cel al Luxembourgului şi doar puţin mai mare decât cel al Bulgariei (45%). Promisiunile ministrului ar aduce România la nivelul Italiei (situată la 99% din media UE), peste Spania (94%) sau Portugalia, ca să nu mai vorbim de fostele ţări comuniste. Însă cât de solide sunt promisiunile avansate românilor?

 

“Ca să ajungem în 10 ani la nivelul mediu din UE ar trebui să avem peste 6% creştere economică. Trageţi dvs concluzia cât de realist este. Este vorba de diferenţial, adică de diferenţa dintre noi şi ei (dintre ratele noastre şi ale lor de creştere – n. red.). Cu cât orizontul este mai mare, cu atât ţinta devine mai realistă. Suntem la 50 şi un pic % din PIB mediu în UE şi ar însemna să ni-l dublăm dacă ei stau pe loc. Creşterea ar trebui să fie de 6% an de an. Mai mult, trebuie să ne punem problema dacă putem susţine o astfel de creștere pe termen mediu şi lung”, spune Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal.

Nu ştiu pe ce se bazează calculele lui, ar trebui să ne ducem pe 7-8 la sută şi am spera în 20 de ani să avem media UE. Nu ne putem baza însă doar pe reduceri de impozite şi taxe, trebuie să avem in vedere dezvoltarea infrastructurii, atragerea de investiţii străine”, a spus Gheroghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe şi membru în Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor.

Radu Limpede, analist economic, afirmă că există şanse ca promisiunile ministrului să se împlinească, puţin mai târziu însă. „În 2019 avem şanse ca PIB să ajungă la 60% din media UE de la actualul nivel situat la puţin peste 50%. Una dintre probleme este că odată obţinute anumite niveluri de creştere economică, aceasta încetineşte.”, explică el. În urmă cu un an guvernatorul BNR spunea că pentru ca nivelul PIB/locuitor să ajungă la circa 60% din media UE ar fi necesari 10 ani cu un diferenţial de creştere economică de 2 puncte procentuale pe an în favoarea României, şapte ani cu un diferenţial de 3 puncte procentuale pe an sau cinci ani cu un diferenţial de 4 puncte procentuale pe an faţă de media UE. „Ce a zis Vâlcov este valabil mai degrabă în 16-20 de ani cu condiţia ca noi să avem nişte politici structurale atât de bune care să ne împiedice să cădem în greşeli făcute în Europa acum. Există nişte şanse, totuşi noi am crescut cu 8% pe an timp de trei ani, spune Limpede.

Inconsecvenţa pare a fi problema economiei româneşti. Dacă România ar fi avut timp de 25 de ani rata de creştere de 8% înregistrată imediat înainte de criza din 2009, probabil că visul ministrului Vâlcov ar fi fost deja împlinit. Statisticile arată altceva. De abia după 2000 PIB s-a desprins de nivelul înregistrat la Revoluţie, deci 10 ani irosiţi din acest punct de vedere. De abia în 2013 PIB-ul a ajuns la nivelul avut la începerea crizei în 2009, deci alţi 4-5 ani pierduţi. Evoluţii similare în viitor, destul de probabile, riscă să împingă visul ministrului de Finanţe mult dincolo de cei 10-12 ani promişi de el.   

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22