Darius Valcov (PSD) promoveaza legiferarea TUNULUI IMOBILIAR

T.d. | 20.02.2015

Pe aceeași temă

Ministrul Finantelor, Darius Valcov (PSD), a initiat un proiect de lege care, daca va fi adoptat, va permite privatizarea bunurilor imobiliare ale primariilor dupa interese politice. Este vorba despre concesionarea terenurilor din parcuri si vanzarea spatiilor comerciale detinute de o autoritate publica locala, actiuni ce ar urma sa fie facute fara acordul a doua treimi dintre consilierii locali.

In 2 februarie, la Camera Deputatilor a ajuns un proiect de lege care prevede instrainarea bunurilor publice aflate in proprietatea oraselor sau judetelor cu majoritate simpla. Legea ar urma sa fie discutata marti in Parlament, potrivit Evenimentul Zilei.

Dupa ce anul trecut au provocat haos in administratia publica central si locala, prin controversata Ordonanta care legifera migratia politica, acum social-democratii folosesc propria gafa pentru a legitima o alta controversa legislativa. Concret, semnatarii proiectului de lege in cauza (inclusiv ministrul Darius Valcov) sustin ca aceasta este singura solutie pentru anu bloca consiliile, situatie creata tot de PSD, si pentru a atrage investititori.

Concret, 28 de parlamentari PSD au semnat un proiect legislativ care prevede ca hotărârile de patrimoniu să fie aprobate cu majoritate simplă, adică 50% plus unu,  nu de 67% din aleșii locali, cum prevede legea acum.

Inițiată în septembrie anul trecut de către Darius Vîlcov, senator la acea vreme, legea a stat pe mesele senatorilor până pe 2 februarie 2015, când proiectul a ajuns la Camera Deputațiilor, după ce s-a constatat că aceasta era prima cameră de decizie.  

Potrivit sursei citate, initiativa a fost promovata exact in momentul in care social-democratii au pierdut majoritatea in consiliile locale.

Intr-o demonstratie de aroganta, Darius Valcov explica de ce este necesar proiectul in cauza.

Potrivit sefului de la Finante, „un motiv în plus pentru necesitatea adoptării acestei modificări este acela că pune în dificultate constituirea majorității calificate de două treimi, având în vedere migrația de la un partid la altul a aleșilor locali”, se precizează în expunerea de motive.

Astfel, exista riscul ca zeci de terenuri, in valoare de zeci de milioane de euro, sa fie concesionate sau vandute dupa bunul plac al politicienilor din consiliile locale.

Initiativa lui Valcov este critica de viceprimarul Capitalei. Cornel Pieptea considera ca noua lege “Va fi o pierdere pentru autoritatea locală.  În privința gestionării bunurilor publice, statul a dovedit că nu este un bun gestionar. Este clar că se vor concesiona mult mai repede terenurile”, afirma oficialul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22