De azi se extind testările pentru Covid-19 și pentru pacienții cu pneumonie fără altă etiologie

Laurentiu Gheorghe | 27.03.2020

Institutul Național de Sănătate Publică a dispus ca și bolnavii cu pneumonie care nu prezintă și alte simptome specifice Covid-19 să fie testați pentru coronavirus.

Pe aceeași temă

România va testa pentru coronavirus și pacienții cu pneumonie sau "fără altă etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic". Institutul Național de Sănătate Publică a extins, astăzi, criteriile de testare și pentru acești pacienți.

Astfel, criteriile de testare au fost relaxate pentru ca să se poată depista mai rapid cazuri de infectare cu coronavirus care să fie izolate în secții speciale.

Noile criterii de testare publicate azi de INSP:

  1. Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

    SAU

  2. Pacient cu infectie respiratorie acuta ȘI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care in perioada de 14 zile anterioare datei debutului

    SAU

  3. Pacient cu pneumonie fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic

    SAU

  4. Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febra ȘI tuse ȘI scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte)) ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Această modificare vine după ce unui bolnav de 49 de ani din județul Timiș, diagnosticat de două ori cu pneumonie nu i-a fost efectuat testul pentru coronavirus mult prea târziu, acesta decedând marți seară în ambulanța care îl ducea la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Grupul de comunicare strategică preciza aseară că bărbatul avea boli cronice preexistente (poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială) și că pacientul a declarat că nu ar fi călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive, motiv pentru care nu a fost testat inițial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22