De ce refuza Nicusor Dan solutia sondajului propusa de Catalin Predoiu ?

Vlad Toma | 26.05.2016

Dezbaterea organizata de GDS intre Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan a incercat sa-i faca pe cei doi candidati sa ajunga la o posibila coalizare înaintea alegerilor, care ar putea sa blocheze PSD sa castige primaria Bucurestiului. Punctul de plecare a fost propunerea lansata de Predoiu.

Pe aceeași temă

 

Conform actualelor sondaje, Gabriela Firea ar cistiga detasat alegerile, fiind cotata cu scoruri de peste 35%. In aceste conditii, cei doi- Predoiu si Dan- se bat pentru maretul loc doi, care de fapt nu va conta pentru ca alegerile sunt intr-un singur tur. Mai mult, diferenta dintre Firea si urmatorul plasat, indiferent care este acesta, e mare, aproape de 10%. Cum minuni nu se prea mai pot intimpla de aceasta data, Bucurestiul are sanse enorme sa incapa pe mina PSD. ”Solutia Predoiu”, aceea a unui sondaj facut de o casa independenta si de comun acord agreata, care sa stabileasca cine se plaseaza pe locul doi si retragerea din cursa a celui de pe locul 3 a fost din nou respinsa de Nicusor Dan. Cu argumente mai mult sau mai putin valabile.

 

Gabriel Liiceanu a fost cel care a Insistat cel mai mult pe ajungerea la un acord in acest sens: "Suma procentelor e categorica si s-a verificat dar PSD va castiga. Nu sunteti obligati sa gasiti o solutie in aceasta situatie? Aveti obligatia fata de tara sa ramaneti unul singur… Nu cred ca trebuie sa discutam aici de proiecte, programe. Asta doar daca castigati, dupa 6 iunie. Acum sa lamurim povestea impartirii bazinului electoral. Nu poti sa imparti voturile si sa castigi. Va castiga PSD. Domnule Predoiu, sunteti mult mai bun decat PNL. Dar aveti in spate un partid care nu e la nivelul dumneavostra. Domnule Dan, aveti credinta ca se va intampla o minune. Ca veti castiga. Conform aritmeticii, nu se poate. Unul singur dintre dumneavoastra va castiga clar doar daca celalalt se retrage."

 

 Catalin Predoiu a dat asigurari ca PNL este de acord si sustine formula propusa de el.

 

Nicusor Dan a refuzat insa sa accepte aceasta intelegere, declarand ca el lupta de 10 ani pentru Bucuresti in timp ce Predoiu a intrat in aceasta cursa abia de 2 saptamani:

 

"Eu nu cred ca daca Predoiu nu se retrage eu ma bat pentru locul 2. Eu sper sa existe o mobilizare contra PSD iar acestia sa se orienteze catre mine, cel mai bun candidat. Exista sanse pentru castigarea Bucurestiului chiar daca nu se retrage unul dintre noi... Ar fi ridicol ca eu care sunt in aceasta lupta de 10 ani sa ma retrag in fata domnului Predoiu care a intrat in povestea asta de 2 saptamani."

 

Mircea Kivu a intervenit in discutia despre sondaj spunand ca o astfel de intelegere ar functia mai bine daca se retrage candidatul PNL: "electoratul USB e format din oameni anti-sistem exasperati de PSD si PNL. Jumatate dintre ei nu se vor mai prezenta la vot daca Nicusor Dan se retrage. Electoratul PNL e mult mai disciplinat. Procentul votantilor PNL de a vota celalalt candidat ar fi mai mare. Un sondaj se poate face in 3 zile daca ai casa de sondaj bine dotata. La noi e doar una."

 

O intelegere intre cei doi candidati ar putea schimba cu totul soarta alegerilor locale. In plus, alegerile din trecut ne-au aratat ca partidul care castiga primaria Bucurestiului are cele mai mari sanse sa castige si majoritatea la alegerile parlamentare din toamna. Coalizarea celor doi candidati ar fi deci cruciala si in acest context.

 

Se pare insa ca este putin probabil sa se ajunga la o intelegere in privinta retragerii unui dintre cei doi candidati inaintea alegerilor. In aceasta situatie, PSD va castiga probabil alegerile, singura solutie ramanand o posibila intelegere post-electorala la nivelul consiliului general al Bucurestiului. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22