Decizia definitivă pentru Dragnea pe 27 mai. DNA a cerut majorarea pedepsei iar avocații achitarea

Laurentiu Gheorghe | 20.05.2019

Instanța va anunța sentința în dosarul angajărilor fictive de la protecția copilului Teleorman pe 27 mai o zi după europarlamentare și referendum și înainte de decizia CCR pe completurile de 3 din 5 iunie

Pe aceeași temă

Avocații lui Dragnea au cerut ca sentința din primă instanță, de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare să fie anulată pe motiv că dosarul n-a fost judecat de un complet specializat pe fapte de corupție.

Chiar dacă Curtea Constituțională admite sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, sentința primită de Dragnea nu va fi schimbată, ci doar îi va oferi posibilitatea liderului PSD să facă o contestați în anulare.

De notat că la 1 iunie Luciana Mera, judecătoare care face parte din complet, se pensionează, ceea ce ar fi putut duce la o reluare a procesului de zero, în funcție de decizia completului.

La ultimul termen, Dragnea nu s-a mai prezentat în fața instanței iar avocații au făcut mai multe cereri pentru prelungirea procesului după data de 5 mai când se va pronunța CCR. Toate cererile formulate de apărarea inculpaților din acest dosar au fost însă respinse de magistrați.

În pledoariile finale, avocații au cerut achitarea pe motive de prescriere „specială” a faptelor, că n-ar mai exista aceste fapte în lumina modificărilor legilor justiției și că Liviu Dragnea, chiar dacă era președintele Consiliului Județean Teleorman nu ar fi avut sub control tot aparatul birocratic, pentru că „nu este Dumnezeu”, fapt ușor de observat.

Acuzarea, prin procurorul de ședință a schimbat strategia și a retras cele două cereri introduse la teremnul anterior și a cerut ca procesul să fie finalizat astăzi. De asemenea, procurorul a cerut pedepse majorate pentru toți inculații din dosar, în special pentru Liviu Dragnea, pe care l-a numit „autor moral”.

Sala de judecata a fost arhiplina, cu inculpati, avocati, jurnalisti si jandarmi laolalta. In prima parte a zilei, prin ferestrele salii de judecata au rasunat din cand in cand scandarile protestatarilor stransi in fata sediului ICCJ. Mai multi sustinatori venisera pentru Dragnea din Teleorman, dar cand au vazut ca seful PSD nu participa, au inceput sa plece.

In jurul pranzului, jandarmii au evacuat de pe troturarele din zona ambele tabere, dupa ce, anterior, ii amenintasera pe contestararii lui Dragnea ca vor fi sanctionati. Motivul? Bannerul lor pe care scria "Insist pentru statul de drept" instiga la violenta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22