Decizie CCR: Redeschiderea unui dosar penal nu se mai poate face fara a fi prezenti procurorul si inculpatul

M. B. | 23.06.2015

Pe aceeași temă

Judecătorul de cameră preliminară nu mai poate redeschide dosare penale în absența procurorului și a suspectului sau a inculpatului, a stabilit CCR, marți.

 

Curtea a admis marți, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată într-un dosar aflat pe rol la Curtea de Apel Timişoara - Secţia contencios administrativ şi fiscal, şi a constatat că prevederile art.335 alin.(4) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale cu privire la soluţia legislativă conform căreia judecătorul de cameră preliminară hotărăşte „fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului”.

 

Prevederea incriminată:

Art. 335 alin.(4) din Codul de procedură penală: „Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.”

 

Printre cei vizați de această decizie de marți a CCR se numără fostul președinte Traian Băsescu. El va trebui să meargă la instanță pentru a studia dosarele redeschise pe numele său.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22