Decizie finală a CNATDCU în privința doctoratelor lui Pandele și Tobă

E.b. | 11.10.2016

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuie să ajungă, marți, la o concluzie în privința lucrărilor de doctorat semnate de Florentin Pandele (foto) și Petre Tobă. La sfârşitul săptămânii trecute, experţii din cadrul CNATDCU au apreciat că primarul din Voluntari şi fostul ministru de Interne au „plagiat masiv”.

Pe aceeași temă

  

 

UPDATE: Petre Tobă a depus, luni, la Parchetul General, o plângere penală împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă şi acuză un posibil abuz în serviciu, au declarat surse judiciare.

Parchetul General a deschis un dosar penal și va face investigații cu privire la faptele reclamate de Petre Tobă.

 

Comisiile au fost desemnate recent cu experți din afara comisiei acreditate a CNATDCU, de științe militare, după ce verdictul inițial al comisiei solicita păstrarea titlurilor de doctori pentru cei doi. Verdictul din urmă cu câteva săptămâni al comisiei a fost respins de Consiliul General al CNATDCU, alcătuit din 47 de profesori universitari și academicieni din toate domeniile. Consiliul CNATDCU a considerat că raportul în baza căruia Tobă și Pandele au fost declarați autori, și nu plagiatori ai unor teze de doctorat este superficial, conform Digi24.ro.

 

În raportul de la vremea respectivă se spunea, de pildă, că Petre Tobă nu ar fi putut plagia, întrucât pasajele din lucrarea sa incriminate ca fiind copiate de pe internet nu ar fi putut fi însușite de fostul ministru de interne pentru că acesta nu știe să folosească tastatura de computer. În plus, membrii comisiei afirmau că internetul poate fi considerat un autor anonim. Autorii raportului recunoșteau că nu li s-a pus la dispoziție lucrarea de doctorat care ar fi constituit modelul pe care l-ar fi plagiat Tobă. Cu alte cuvinte, membrii comisiei nu au avut termen de comparație a textelor.

 

Retragerea titlului de doctor se face prin ordin al ministrului Educației.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22