Decontul referendumui eșuat. În PNL începe revolta împotriva lui Orban: #ajunge

Redactia | 08.10.2018

Mai mulți lideri ai PNL au postat imediat după aflarea rezultatului referendumului pe Facebook un mesaj comun împotriva conducerii actuale a PNL, pe care o acuză de dezbinare și că promovează o politică retrogradă.

Pe aceeași temă

 

 

"Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge", este mesajul care apare pe paginile de Facebook ale liberalilor Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista și Cătălin Predoiu.

 

Mai mulți liberali și-au manifestat și în trecut nemulțumirea față de conducerea actuală a PNL pentru că nu au fost consultați în probleme precum sesizarea penală pe numele premierului Dăncilă sau poziționarea față de proiecte importante în Parlament. Ultima nemulțumire a fost legată de atitudinea partidului față de referendumul privind redefinirea familiei.

 

Cezar Preda: Sunt creștin, nu cretin!

 

Cezar Preda a declarat la RFI că „eu sunt creștin, dar nu sunt cretin”, după ce preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban, a spus că i se pare ciudată poziţia colegului său, “care vrea să fie liderul unei facţiuni creştin-democrate în interiorul PNL”.

 

Cezar Preda afirmă la RFI că „Partidul Naţional Liberal se duce într-o direcţie greşită. Românii au nevoie de soluţii, românii nu au nevoie de o politică a anilor ’96-2000, pentru că politica ’96-2000 pentru dreapta românească a însemnat începerea dezastrului, dispariţia PNŢCD-ului. Acum, PNL-ul dacă nu-şi revizuieşte foarte rapid oportunitatea de a conduce România, de a arăta românilor că poate conduce România cu soluţii, degeaba jucăm ping pong cu Dragnea e de vină, Dragnea este un hoţ, Dragnea este un nenorocit, asta vede fiecare cetăţean”.

 

Deputatul PNL spune ce-i reproşează lui Ludovic Orban: „Eu nu mi-am trădat niciodată partidul din care am făcut parte, eu nu am făcut blat cu PSD niciodată, eu n-am fost nici USL-ist, nici pe lângă ei, iar acum, conducerea PNL trebuie să înţeleagă că dacă eu am spus acest lucru, înseamnă că eu simt acest lucru şi că au luat-o într-o direcţie greşită, dar nu din cauza referendumului, aceasta este ultima greşeală, ultima aventură. Prima puternic marcată de societatea românească a fost acea până la urmă incredibilă plângere penală a unui şef de partid asupra unui prim-ministru. Aşa ceva nu se face. Când l-am întrebat, mi-a spus că s-a consultat cu nişte prieteni. Pe urmă, văzând că această glumă se îngroaşă şi că este atipic pentru politicieni să înceapă să arunce unul spre altul cu plângeri penale, a pus partidul să voteze, o greşeală mare. Apoi, de fiecare dată noi facem plângeri penale parlamentarilor din Parlament, când avem atâtea şi atâtea posibilităţi pe regulamentul Camerei sau Senatului să acţionăm. Noi întotdeauna ne-am concentrat acum să facem tot felul de atacuri la CCR şi când aveam şi când nu aveam dreptul. Iată cum se adună toate acestea. Faptul că ne ascundem sub o aşa-zisă Opoziţie pe mine nu m-a convins (...). Dacă poate Ludovic Orban să se schimbe, bine. Dacă nu, rezultatele vor fi catastrofale la primăvară”.

 

Ludovic Orban a declarat că i se pare ciudată poziţia colegului său, “care vrea să fie liderul unei facţiuni creştin-democrate în interiorul PNL”. Cezar Preda îi dă replica: „Răspunsul este dur, nu prea folosesc asemenea cuvinte, dar e corect: eu sunt creştin, dar nu sunt cretin. Eu sunt creştin-democrat şi înseamnă că îmi iubesc familia, îmi iubesc biserica, îmi iubesc autoritatea locală. Astea sunt principiile creştin-democraţiei. Dar asta nu înseamnă că nu pot convieţui într-un partid care provine din fuziunea a două partide”.

 

Cătălin Predoiu: Orban să iasă din cercul camarilei și să nu mai facă prostii politice

 

Cătălin Predoiu și-a reluat luni tirul acuzațiilor care îl vizează pe liderul PNL, Ludovic Orban, despre care spune că suferă de lipsă de clarviziune și de corectitudine, afirmând că acesta nu poate șterge cu buretele palmaresul său pentru PNL: zero!

 

”Mulțumesc membrilor PNL din teritoriu care au înțeles corect gestul nostru de protest față de maniera perdantă de conducere a actualilor lideri PNL, față de lipsa de clarviziune și de corectitudine a actualului președinte PNL. Orice drum începe cu un prim pas și cere răbdare. Într-adevăr, ajunge cu erorile! E cazul ca Președintele PNL să iasă din cercul camarilei cu care s-a înconjurat și să facă și altceva decât prostii politice, cum ar fi să târască partidul în aventuri din care PSD iese mai tare”, a scris pe Facebook Cătălin Predoiu.

 

El a reamintit de plângerea penală ”riscantă” făcută în nume personal de Ludovic Orban la adresa Viricăi Dăncilă, de ”blatul cu PSD” la Codul Administrativ și la ”marșul umăr la umăr cu PSD într-un referendum care era cel puțin incert ca rezultat și care amenința să fractureze societatea și, în cazul validării, să-i dea PSD-ului un atu de legitimitate în îndepărtarea României de UE”.

 

”Oricâte jigniri ar profera ca răspuns al unor critici dure, dar la urma urmei colegiale, Ludovic Orban nu poate șterge cu buretele palmaresul său pentru PNL în acest moment: zero! Ca de la un ce mă aflu, la o speranță a politicii ce se află, îi reamintesc că 11% la București în 2016 pe care îl reproșează astăzi, i se datorează și lui, care a compromis prin imprudență campania la jumătatea ei, propulsând-o pe Firea primar, după care a fugit dându-și demisia. Nu e tocmai corect să reproșezi rezultatul tocmai celor care au șters mizeria după tine, dle Orban... Dumneata ai făcut-o pe dna Firea primar, dle Orban, în clipa în care ai ignorat decizia politică a Președintelui Filialei București de a nu te implica în finanțarea campaniei de la București. Iar faptul că acum te speli pe mâini arătând către alții, reconfirmă tot ce cunosc despre dvs. Fiți liniștit, am luat și iau în continuare asupra mea, greșeala colectivă a PNL de la București din 2016, tocmai pentru că i-am respectat pe bucureșteni și am plătit imediat cu o demisie. Dvs, care ați ajuns Președinte PNL făcând tacit și pe alocuri explicit campanie internă contra Justiției și amanetând lista de europarlamentari încă din 2017, cum răspundeți criticilor noastre, ce faceți pentru redresarea și coagularea PNL?”, a adăugat Predoiu.

 

Ovidiu Raețchi: Ar trebui să ne cerem scuze electoratului nostru

 

Ovidiu Raețchi a declarat că partidul trebuie să își ceară scuze față de publicul laic liberal, orientat către libertăți și drepturi, care este subreprezentat ideologic în interiorul formațiunii. Liberalul propune o platformă de dezbatere idelogică care să contrabalanseze pozițiile conservatoare, potrivit Mediafax.

 

"Așa cum am anunțat, vom lansa în următoarele săptămâni o platformă ideologică liberală în cadrul PNL, având că obiectiv atât contrabalansarea unor poziții conservatoare excesive ale partidului în ultima perioadă, cât și - pe termen lung - susținerea unei moțiuni integral liberale la următorul Congres. În acest moment, publicul laic liberal, orientat către drepturi și libertăți, este subreprezentat ideologic în partid, iar acest lucru a dezamăgit mulți votanți tradiționali PNL, față de care trebuie să ne cerem scuze. Nu avem decât de pierdut negând realitatea. Am ajuns ca, într-un partid nominal liberal, cei care resping excesele reacționare și mistice să fie considerați "neo-marxiști" sau "progresiști LGBT", deși în joc sunt cele mai simple principii ale liberalismului și solicitarea elementară de a separa sfera politică de cea religioasă - care trebuie să rămână în spațiul privat și să nu devină izvor de drept secular", a scris deputatul PNL Ovidiu Raețchi, duminică seară pe Facebook.

 

Acesta susține că un liberal adevărat trebuie să reprezinte prioritar drepturile și libertățile individuale și să le protejeze.

 

"Din punctul nostru de vedere, oricât de tentante ar fi sondajele de opinie (care, paradoxal, s-au dovedit total neîntemeiate), un liberal trebuie să își dedice în primul rând energia protejării libertăților și drepturilor inclusiv celor care, uneori, pot fi puțini și slabi, iar nu suprareglementării moralei publice. Acesta trebuie să fie centrul unui crez liberal autentic", a completat parlamentarul PNL.

 

Romeo Nicoară, deputat PNL, a scris duminică seara, pe Facebook, după închiderea secțiilor de votare, că PNL trebuie să comunice mai bine cu propriul electorat, iar cei care au încercat azi să se joace cu fricile și ura au greșit.

 

"Așa cum s-a tot spus în ultimele săptămâni: “poporul a vorbit”, tema propusă la Referendum a fost una falsă și verdictul este clar. Agenda și năzuințele românilor sunt altele: Europa, prosperitate, modernitate. Cei care au încercat azi să se joace cu fricile și ura au greșit", a scris, pe Facebook Romeo Nicoară, deputat PNL.

 

"Sper ca această analiză să fie îmbrățișată și de colegii mei din conducerea PNL. E timpul să comunicăm mai bine cu electoratul nostru", mai precizează deputatul.

 

În 2016, sub conducerea de atunci, Alina Gheorghiu, BPN al PNL votase susținerea referendumului pentru familie prin ratificarea unui protocol cu Coaliția pentru Familie. Tot atunci, PNL s-a bâlbâit cu propunerea pentru alegerile pentru Primăria Capitalei, numindu-l pentru scurt timp pe Marian Munteanu drept candidat.

 

"PNL sustine familia traditionala, este un punct cheie din programul de guvernare - familia, masurile care incurajeaza natalitatea, care incurajeaza demografia din Romania, insa evident credem in egala masura in forme de protectie juridica pentru minoritati, asa cum Constitutia prevede. Vom discuta luni si despre proiectul care se afla in Parlament in acest moment, pentru ca orice initiativa legislativa facuta la initiativa cetatenilor care reuseste sa coaguleze un numar de peste 3 milioane de semnaturi este legitima, isi urmeaza calea parlamentara. Este in Senat la momentul acesta, acest blocata in plen din lipsa de cvorum, dar, in opinia mea, in primavara poate fi deja o initiativa care sa poata sa fie supusa referendumului national", a spus Gorghiu intr-o conferinta de presa

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22