Deficitul bugetar anunta un an de austeritate

Bernard Noghiu | 08.01.2009

Pe aceeași temă

Cresterea deficitului bugetar cu peste 5% din PIB face ca Romania sa intre intr-un an de austeritate, a declarat presedintele Traian Basescu, dar a apreciat ca acest deficit este la "standarde europene", urmand tendinta din celelalte state UE.

Traian Basescu a aratat ca Romania are aproximativ 5 milioane de salariati, din care 1,5 milioane sunt bugetari. In tara sunt 4,9 milioane de pensionari la stat, exceptandu-se pensiile agricole, care sunt platite direct de la buget.

Dupa prezentarea acestor cifre, presedintele s-a intrebat asupra puterii economice a celor "3,5 milioane de salariati care produc", adica cei care nu sunt la sectorul bugetar, referindu-se la capacitatea lor de a asigura fondurile pentru pensii si asigurari sociale, prin contributiile din salarii.

Traian Basescu a aratat ca bugetul nu este infinit, iar actualul deficit "pune Romania intr-o situatie extrem de dificila".

Deficitul bugetar la care s-a ajuns fusese deja prevazut de Emil Boc, care, la 30 decembrie, declara ca deficitul se apropie de 5%, iar veniturile sunt cu peste 7 miliarde de euro mai mici decat cele estimate, situatie care a creat imposibilitatea platii la multe lucrari de infrastructura, in valoare de sute de milioane de euro.

In perioada urmatoare, Ministerul Finatelor Publice va face o analiza a situatiei economice, analiza ce va fi finalizata pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Legat de deficitul bugetar, Varujan Vosganian, fostul ministru al Finantelor, la inceputul lunii decembrie 2008, prevedea un deficit de maxim 4%. El, atunci, declara ca incasarile la buget sunt mai mici cu peste 2 miliarde de euro fata de aceeasi perioada a anului precedent si ca existau conditii ca in 2009, diferenta sa ajunga la peste 3 miliarde.

In 2008, deficitul bugetar din PIB a fost de 2,3%, conform standardelor romanesti, si de 2,7%, conform standardelor europene.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22