Deficitul bugetului adoptat de Guvern a crescut cu 1,3 miliarde lei față de proiecția inițială

Laurentiu Gheorghe | 10.02.2019

Proiectul bugetului de stat, aprobat vineri în Guvern surprinde cu majorarea deficitului cu 1,3 miliarde lei față de draftul publicat în 31 ianuarie pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Pe aceeași temă

Schimbările făcute practic peste noapte i-au determinat pe liderii USR să ceară demisia ministrului finanțelor, Orlando Teodorovici, pentru că este inacceptabilă această joacă cu cifrele din bugetul de stat.

Parlamentarii USR critică și faptul că, după ce Guvernului i-au trebuit trei luni să aprobe proiectul de buget, în Parlament se va face o dezbatere pe repede înainte. Birourile permanente au stabilit că vineri va fi dat votul final asupra bugetului.

Astfel, noua variantă a textului legii bugetului de stat pe 2019 prevede venituri puțin mai mici cu 184,5 milioane lei, respectiv cu 0,11%, până la 164,5 miliarde lei. În schimb, creditele bugetare, ceea ce reprezintă cheltuielile, au fost majorate cu 1,1 miliarde lei, până la 200 miliarde lei. De asemenea, creditele de angajament au fost reduse mai mult, cu 4,62 miliarde lei, la 258,7 miliarde lei. Deficitul bugetar a fost majorat cu 1,3 miliarde lei, la peste 36,1 miliarde lei.

În ciuda majorării diferenței dintre cheltuieli și venituri, deficitul bugetului general consolidat rămâne pe hârtie la 2,55% din PIB. Procedeul adoptat de Vâlcov și Teodorovici este foarte simplu: Se majorează scriptic atât veniturile cât și cheltuielile din bugetul general consolidat astfel încât deficitul să dea la fel.

Liderul deputaților USR, Cristina Prună, a declarat, sâmbătă, al Parlament, că „Orlando Teodorovici trebuia să demisioneze de azi-noapte, pentru că nu se poate să te joci cu cifrele din buget, mai ales că în spatele acestor cifre sunt oameni, sunt persoane cu dizabilități cărora le-au fost tăiate alocările bugetare, sunt investiții publice pe care mediul rural le așteaptă cu sufletul la gură, nu sunt doar cheltuieli pentru acești aristocrați bugetari care primesc cu 20% în plus la salariu și nu sunt doar pentru cei care primesc pensii speciale“.

„Ministrul Orlando Teodorovici ar trebui să fie în fiecare minut de dezbateri în Parlament, să ne explice ce a fost în mintea lui atunci când a crescut acele cheltuieli cu 1,3 miliarde“, a adăugat liderul deputaților USR.

”Vedem aceeași atitudine, Guvernul trimite pe repede înainte Parlamentului. De ce au mai trimis la Parlament? Au avut trei luni de zile, fac ultimele modificări peste noapte și ne trezim cu tot felul de cifre care pot să ne ducă într-o criză a finanțelor publice”, a subliniat Cristina Prună.

Conform calendarului stabilit sâmbătă de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, votul final asupra bugetului va fi dat vineri, 15 februarie, în plenul reunit.

Parlamentarii pot depune amendamente până luni, la ora 12.00, iar de la ora 15.00 sunt convocate comisiile permanente pentru avizarea proiectelor. În paralel, vor lucra şi comisiile pentru buget, care urmează să întocmească raportul de fond până miercuri la ora 15.00.

Dezbaterile în plenul reunit vor începe miercuri de la ora 15.00, iar votul final este programat vineri.

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane. Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22