Deși încalcă codul de integritate al PNL, Andrei Volosevici e susținut de Vasile Blaga

Tudor Despina | 29.03.2016

Candidatura PNL pentru primăria municipiului Ploiești arată modul în care liberalii interpretează selectiv codul de integritate pe care abia l-au adoptat.

Pe aceeași temă

 

Andrei Volosevici respectă criteriile de integritate ale partidului, a spus marți copreședintele Vasile Blaga. Volosevici este senator liberal și, de asemenea, el e și candidatul validat al PNL la primăria din Ploiești. Totuși, el are o problemă, după ce DNA a decis în 24 Martie să-l pună sub urmărire penală pentru presupuse fapte de luare de mită și abuz în serviciu, într-un dosar cu un prejudiciu estimat la 32,5 milioane de lei.

 

Întrebat marți despre această situație neclară pe care liberalii o au în municipiul-reședință din județul Prahova, Vasile Blaga nu s-a arătat foarte preocupat: “Volosevici îndeplinește în acest moment criteriile de integritate. Depinde pentru ce este urmărirea penală, citiți criteriile de integritate”, a spus Blaga, citat de Hot News.

 

Problema e că acele criterii de integritate la care face trimitere copreședintele liberalilor nu îi dau dreptate lui Blaga. PNL a adoptat un cod de integritate în cadrul Consiliului Național din 11 Decembrie 2015. Printre altele, la punctul  10, privind problemele penale, codul stipulează condițiile pentru ca un membru de partid să primească validarea partidului pentru candidatura la o funcție publică:

 

  1. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracțiune de corupție, pentru infracțiuni comise cu violență sau pentru alte infracțiuni cu intenție;
  2. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru infracțiuni de luare/dare de mită sau infracțiuni comise cu violență;
  3. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție;
  4. Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracțiune cu intenție.

 

Așadar, Andrei Volosevici nu se mai califică pentru candidatura la Primăria Ploiești, pentru că nu respectă punctul 10 (b) din codul de integritate al PNL. Ceea ce poate că Vasile Blaga a omis.

 

***

În 24 Martie, Andrei Volosevici a fost pus oficial sub urmărire penală de procurorii anticorupție. DNA în acuză pe Volosevici de luare de mită și abuz în serviciu. Prejudiciul din dosar este de 32,5 milioane de lei. Alături de senatorul liberal, în dosar au fost puse sub urmărire alte două persoane cu funcții în Primăria Ploiești. E vorba despre secretarul minicipiului, Maria Mazâlu, pentru abuz în serviciu și despre Simona Albu, șefa Serviciului Juridic din cadrul Direcției Juridice a Primăriei Ploiești, de asemenea cercetată pentru abuz în serviciu.

 

Argumentele procurorilor:În calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor și încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Volosevici Andrei Liviu a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local - având ca obiectiv principal funcționarea echipei de fotbal FC Petrolul. În același scop, a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și S.C. FC PETROLUL SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale - în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat.

 

În acest fel, a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent, obținerea de către S.C. FC PETROLUL SA Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare, reprezentând:


- 17.842.137,70 lei - plăți efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispozițiilor legale privind finanțele publice, 
- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. PETROLUL S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziție în baza contractului - cu încălcarea prevederilor legale privind administrația publică locală,
- 121.234,19 lei - contravaloare utilități datorate de societate și achitate din bugetul local, 
- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curții de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate și care, în evidența contabilă a unității administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local și nu prin plăți efectuate de societate.


 

Contractul de asociere anterior menționat a fost vizat pentru legalitate de suspecții Mazâlu Maria Magdalena și Albu Simona. 

 

În calitate de primar al municipiului Ploiești, în anul 2012, suspectul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunțător) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranșe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obținerea unui nou mandat), pentru ca, în schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes să câștige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploiești, finanțat de primărie. Ulterior, denunțătorul urma să obțină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

 

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, transmite DNA.

 

Senatorul Andrei Volosevici este candidatul PNL pentru funcția de primar al Ploieștiului. El a avut un mandat la șefia Primăriei din Ploiești, din partea PDL, în perioada 2008-2012. În toamna lui 2012, el a fost ales senator într-un colegiu din Ploiești.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22