Deputaţii USR au protestat în biroul lui Dragnea fată de separarea de SUA, partenerul strategic

E.b. | 29.11.2017

Deputaţii USR au părăsit miercuri şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Ei s-au dus în biroul preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, pentru a-i cere explicaţii cu privire la ”declaraţia de separare a relaţiilor faţă de partnerul strategic”.

Pe aceeași temă

 


USR părăseşte şedinţa şi mergem noi la domnul Dragnea să ne explice declaraţia de separare a relaţiilor faţă de partnerul strategic”, a anunţat de la tribuna camerei Deputaţilor preşedintele USR, Dan Barna.


Deputaţii USR au intrat apoi în anticamera biroului lui Liviu Dragnea de unde, după o scurtă aşteptare, au fost primiţi înăuntru chiar de către preşedintele Camerei Deputaţilor. 


 
"Ne-a invitat in birou, discutia a fost in acelasi cadru, considera ca avea tot dreptul (sa raspunda Departamentului de Stat al SUA), ca putea sa vorbeasca in numele parlamentului si ne-a recomandat sa ne indreptam spre 'institutiile prietene', a spus presedintele USR, Dan Barna, dupa ce a iesit din biroul lui Dragnea. 

 

"A avut o atitudine neutro-condescendenta", a spus liderul USR.

 

"Noi consideram ca este un abuz regulamentar explicit", a adaugat Barna.

 

 

 

USR ia în calcul depunerea unei plângeri penale

 

Întrebat dacă deputații USR iau în calcul depunerea unei plângeri penale, Barna a spus: "Colegii mei vor analiza temeiurile juridice și vom vedea dacă vom folosi acest instrument sau nu. Există această posibilitate".

 

În opinia USR, Liviu Dragnea "a abuzat" de comunicatul de presă transmis marți, împreună cu președintele Senatului, ca reacție la poziția Departamentului de Stat al SUA, "angajând Parlamentul și spunând ulterior că numai pare că-l angajează"

 

 

"Nu in numele meu"

 

Inainte sa intre la Dragnea, deputatii USR asteptasera in antecamera, avand coli cu mesajul "nu in numele meu". Dupa cateva minute Dragnea a deschis usa de la birou si i-a primit inauntru pe acestia.

 

"Am aflat ca Romania este Consiliul Judetean Teleorman", a declarat presedintele USR, acuzand reactia puterii la criticile fata de modul cum a raspuns Alianta PSD-ALDE la comunicatul Departamentului de Stat american.

 

"Am exprimat foarte clar ca declaratia nu a fost in numele Parlamentului Romaniei, iar ce a facut domnul Iordache a a fost sa intrerupa aceasta dezbatere pe motive de procedura, (...), s-a folosit de o smecherie", a spus Brna, citat de HotNews.

 

"O alta cerere, ca domnul Dragnea, ca presedinte al Camerei sa vina in fata plenului si sa isi sustina punctul de vedere a fost respinsa la vot de majoritate. Practic, majoritatea parlamentara a PSD a votat ca presedintele sa nu vina sa conduca sedinta", a acuzat liderul USR.


Presedintii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au reactionat martiintr-un comunicat comun de presa postat pe site-ul Camerei Deputatilor si cel al Senatului, fata de comunicatul de luni in care Departamentul de Stat al SUA indemna Parlamentul sa renunte la modificarea legilor justitiei, care "afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara". 

 

Chiar daca respectivul comunicat este semnat doar de presedintii celor doua camere, el este emis in numele Parlamentului, incepand cu formula "Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis in data de 27 noiembrie 2017 de catre Departamentul de Statal SUA". 

 

 

Sedinata Senatului, suspendata

 

Ședința plenului Senatului a fost suspendată miercuri după ce grupurile parlamentare ale PNL și USR au părăsit miercuri plenul Senatului în semn de protest față de poziția comună exprimată de președinții celor două Camere ale Legislativului în urma comunicatului Departamentului de Stat al SUA privind legile Justiției.

 

Decizia USR și PNL a survenit după o pauză de consultări între liderii grupurilor PSD, PNL, USR și UDMR. 

 

Liberalii au solicitat miercuri convocarea unei ședințe comune a Parlamentului în care să se adopte o declarație cu privire la poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii pe legile Justiției și în care să se constate că declarația dată publicității marți de președinții celor două camere a fost nulă și neavenită.

 

"Grupurile parlamentare ale PNL, împreună cu alți colegi deputați, solicită convocarea ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru adoptarea unei declarații care să fie cu adevărat reprezentativă pentru Parlamentul Românei. Propunem un proiect de declarație care să reafirme fără echivoc parteneriatul cu SUA, lupta împotriva corupției, autonomia puterii judiciare și de asemenea constatarea că declarația celor doi președinți de camere de ieri a fost nulă și neavenită, a fost mânată doar de interese personale, are la bază un considerent care ține strict de situația personală din Justiție și periclitează întru-un mod extraordinar de grav imaginea Parlamentului României și parteneriate consacrate pentru securitatea și bunăstarea României", a declarat liderul deputaților PNL Raluca Turcan la Palatul Parlamentului, conform Agerpres

 

Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi PMP s-au delimitatîn plenul Camerei Deputaţilor, de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA, spunând că acţiunea celor doi preşedinţi ai legislativului este un abuz şi cerând demisia lui Dragnea

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22