Deputații USR protestează în plenul Camerei față de stilul de lucru al Comisiei Iordache

Dora Vulcan | 20.03.2018

Mai mulți parlamentari USD au organizat un protest, în plenul Parlamentului, față de modificările aduse legilor din domeniul justiției aduse în Comisia Iordache.

Pe aceeași temă

 

 

 Deputații USR s-au așezat în fața sălii de plen îmbrăcați în tricouri albe pe care scrie „fără penali în funcții publice”, transmite Digi 24.  Protestul a început în timp ce, la tribună, vorbea deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei speciale pentru legile justiției,  parlamentar care a participat la toate ședințele acestei comisii conduse de fostul ministru al Justiției Florin Iordache.

 

Parlamentarii protestatari sunt nemulțumiți de modul în care a lucrat Comisia Iordache. Ei au atras atenția că rapoartele comisiei au venit peste noapte, că nu a fost o dezbatere reală, că reprezentanții puterii nu au fost de acord să fie sesizată Comisia de la Veneția cu privire la câteva puncte controversate din cele trei legi.

 

Parlamentarii liberali, și ei nemulțumiți de modul de lucru al Comisiei Iordache, s-au ridicat în picioare în sala de plen, tot ca o formă de protest.

 

Comisia specială care a modificat legile justiţiei a dat marţi raport de admitere pentru Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM. Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

 

 

Background

 

 

 

Comisia Iordache a adoptat marți dimineață ultimele modificări prin care, se presupune, s-ar face o armonizare a legilor Justiției cu atenționările transmise de CCR. Luni a fost votat articolul care prevede că președintele României este eliminat din numirea si revocarea conducerii Curții Supreme. 

 

Comisia lui Iordache a adoptat marți un raport favorabil atat asupra Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cat si asupra Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM, cu 13 voturi " pentru" si 7 "impotriva", transmite Mediafax.

 

Legile ar urma sa fie dezbatute si votate in plenul Camerei Deputatilor, chiar in sedinta de marti.

 

Modificarile asupra celor trei legi ale justitiei au fost constestate la Curtea Constitutionala a Romaniei si de catre PNL si de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar CCR a decis in cazul tuturor celor trei legi ca modificarile sunt partial neconstitutionale, urmand ca acestea sa se reintoarca la comisie.

 

 

Backgroud

 

Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a votat luni modificarile propuse la articolele declarate neconstitutionale la cele trei legi - Legea 303 privind Statutul magistratilor, Legea 304 privind Organizarea Judiciara si Legea 317 privind CSM.  

 

Luni, Comisia parlamentara speciala care modifica Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache (PSD), a votat articolul care prevede ca presedintele Romaniei este eliminat din numirea si revocarea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atributiile fiind preluate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, tot in sedinta de luni, s-a decis eliminarea comisiilor de control SRI si SIE din procedura de verificare a declaratiilor pe proprie raspundere ale magistratilor privind colaborarea cu serviciile de informatii.

 

Senatorul PSD a venit cu propriile propuneri de amendamente, care i-au fost însă respinse pentru că exced cadrul legal, neavând nicio legătură cu deciziille declarate neconstituționale de CCR. CSM primeste atributiile de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura. Secția de investigarea a infracțiunilor din Justiție activă la trei luni de la intrarea în vigoare a legii.  Comisiile parlamentare pentru controlul SRI și SIE au ieșit din mecanismul de verificare a veridicității datelor trecute de magistrați în declarațiile privind colaborarea cu serviciile de informații.  Declarațiile vor fi verificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

 

Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

 

 

TRANSMISIUNE LIVE din comisia Iordache

 

UPDATE Comisiile parlamentare pentru controlul SRI și SIE au ieșit din mecanismul de verificare a veridicității datelor trecute de magistrați în declarațiile privind colaborarea cu serviciile de informații.  Declarațiile vor fi verificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, „anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secția pentru judecători sau Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, transmite Digi 24.

 

UPDATE -  Comisia specială a adoptat, rapid, un raport de adoptare la modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, textele fiind reformulate în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. S-au înregistrat 12 voturi „pentru” şi şase „împotrivă”.

 

UPDATE - Comisia a decis reformularea articolului privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

 

Potrivit textului adoptat, „Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională”.

 

De asemenea, comisia a decis să se revină la forma aflată în vigoare la articolul 2 - „Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti: a) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; b) curţi de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instanţe militare; f) judecătorii”.

 

Hotărârile Secţiei pentru Judecători, respectiv ale Secţiei pentru procurori ale Consiliului Superior al Magistraturii, în orice alte situaţii decât cele prevăzute în art. 134 alin. (3) din Constituţie, în care Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor, pot fi atacate la secţia de contencios administrativ a curţii de apel competente, conform dreptului comun, mai prevede textul adoptat.

 

UPDATE -  Se ia pauză înainte de a se discuta ultimul articol privind procedura de la actiunea in regres care implica Inspectia Judiciara, transmite Hotnews.ro. 

 

(1) La  sesizarea Ministerului Finantelor Publice, in cazurile si termenele prevazute de art. 96 din Legea 303/2004, Inspectia Judiciara efectueaza verificari in vederea evaluarii daca eroarea judiciara cauzata de judecator sau procuror a fost ca urmare a exercitarii functiei cu rea credinta sau grava neglijenta.

(2) Verificarea prevazuta la alin. (1) se finalizeaza in termen de 30 de zile de la sesizare. Inspectorul-sef poate dispune prelungirea termenului cu cel mult 30 de zile, daca exista motive intemeiate care justifica aceasta masura. Durata maxima a verificarilor nu poate depasi 120 de zile.

(3) Verificarea este efectuata de o comisie formata, in functie de calitatea persoanei verificate, din 3 judecatori, inspectori judiciari sau 3 procurori, inspectori judiciari. In situatia in care, in aceeasi cauza sunt verificati judecatori si procurori, se vor forma doua comisii care vor verifica distinct faptele in functie de calitatea persoanelor verificate.

(4) In cadrul verificarilor, ascultarea judecatorului si procurorului vizat este obligatorie. Refuzul judecatorului sau procurorului verificat de a face declaratii sau de a se prezenta la audieri se constata prin proces-verbal si nu impiedica incheierea verificarilor. Judecatorul sau procurorul vizat are dreptul sa cunoasca toate actele verificarii si sa solicite probe in aparare. Inspectorii pot audia orice alte persoane implicate in cauza in care se fac verificari.

(5) Verificarile se finalizeaza printr-un raport prin care, in baza intregului material probator administrat, Inspectia Judiciara apreciaza daca eroarea  judiciara a fost savarsita de judecator sau procuror cu rea-credinta sau grava neglijenta. 

(6) Verificarea prevazuta la alin. (1) se efectueaza si in situatia in care persoanele verificate nu mai ocupa functia de judecator sau procuror.

(7) Raportul se comunica Ministerului Finantelor Publice si judecatorului sau procurorului vizat.

(8) Raportul prevazut la alin. (5) este supus confirmarii inspectorului-sef. Inspectorul-sef poate dispune motivat, o singura data, completarea verificarilor. Completarea se efectueaza de comisie in termen de cel mult 30 de zile de la data cand a fost dispusa de catre inspectorul-sef.

 

UPDATE - CSM primeste atributiile de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura. Acest articol se va corela cu lega 303 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura.

 

UPDATE -  Se lucreaza pe Legea 317. Serban Nicolae isi sustine din nou amendamentele, Iordache: "Nu neaga nimeni ca aceste amendamente nu sunt binevenite, insa exced deciziile Curtii", a spus Iordache. Incepe o discutie privind posibilitatea modificarii unor legi si pe chestiuni care nu au fost declarate neconstitutionale. Iordache se cearta cu Nicolae, dupa ce acesta insista asupra propunerilor sale: "Arata-mi si mie unde zice ca art. 29 este neconstitutional!". Mai devreme, cand s-a discutat legea 304, au existat alte intepaturi intre cei doi. Iordache i-a zis lui Nicolae: "Deci amendamnetele domnului Serban Nicolae au fost depus aseară la ora 23.00. Ca să fim corecţi unii cu alţii. Deci mi se pare normal, dacă domnul Şerban lucrează noaptea şi vine şi ne dă teme, să spunem şi când ne dă teme! Au fost depuse aseară la ora 23.00". S-a dat vot pe raportul cu modificari la Legea 304. S-a introdus urmatorul articol privind Sectia speciala pentru investigarea magistratilor: "Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala, se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor, de indeata ce aceasta este operationala”, transmite Hotnews.ro. 

 

La Legea 317 s-a votat eliminarea comisiilor parlamentare din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declaratiile privind colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22