Deputații vor să interzică filmarea votului cu bile: “Presa lezează secretul votului”

Tudor Despina | 01.04.2016

Camera Deputaților vrea să interzică presei să mai filmeze votul secret. Mai mulți parlamentari au argumentat că prezența jurnaliștilor face ca votul să nu mai fie secret.

Pe aceeași temă

 

Potrivit stenogramei discuțiilor purtate în Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaților, miercuri, după ce deputații au respins cererile DNA privind reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță, șeful Camerei Valeriu Zgonea le-a propus membrilor Biroului și liderilor grupurilor parlamentare să solicite schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât să interzică prezența presei la voturile secrete.

 

 “Eu vă propun în felul următor: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului permanent să aibă decizia din 2001 şi modificarea din 2010 şi, în funcţie de aceasta, liderii sau cineva care vrea să facă o propunere, să aibă o majoritate, facem modificarea”, a declarat Zgonea, potrivit Mediafax.

 

Discuțiile consemnate în stenograma BP l-au menționat pe social-democratul Florin Iordache, vicele Biroului, cerând în ședința de miercuri modificarea Regulamentului Camerei astfel încât să le fie interzisă jurnaliștilor filmarea la votul secret cu bile: “Camerele de luat vederi împietează asupra secretului votului”, a spus Iordache.

 

 “Domnule preşedinte, înţeleg că există o hotărâre a Biroului permanent încă din 2001 vizavi de posibilitatea amplasării camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi împietează asupra secretului votului şi de aceea eu aş vrea, dacă nu acum, poate la viitoarea şedinţă de Birou permanent, acest articol să-l modificăm, astfel încât la votul final să nu poată fi instalate camere de luat vederi care să impieteze asupra secretului votului”, a spus Iordache, potrivit stenogramei.

 

”Mai mulţi colegi au semnalat că presa nu ar trebui să filmeze votul secret cu bile. E vorba de filmările realizate din balcoane, nu cele din plen. Am ridicat această problemă în Biroul Permanent al Camerei şi luni urmează să primim un punct de vedere de la stafful camerei pentru a stabili cum putem modifica Regulamentul”, a precizat Iordache pentru News.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22