Deputat PNL: Să nu fim plânși că vom urma calea partidelor de dreapta din Polonia, Ungaria

Tudor Despina | 15.04.2016

Deputatul PNL Radu Zlati a scris într-un mesaj postat în online că partidul răspunde în fața electoratului, nu a “copiilor de suflet ai domnului Soros”.

Pe aceeași temă

 

Mesajul a fost postat pe pagina personală a deputatul PNL Radu Zlati. Acolo el scrie că “să nu fim plânși, deci, că vom deveni mai naționaliști și mai orientați către latura creștină a vieții, că o vom lua pe drumul partidelor de dreapta din Polonia sau Ungaria”.

 

Mesajul integral scris de Radu Zlati:

 

Observ că, plini de entuziasm & disperare (combinație întotdeauna nefastă) copii de suflet a domnului Soros se grăbesc să ne învețe pe noi, liberalii, ce înseamnă să fi democrat de dreapta. Domniile lor au tot dreptul să se manifeste în Agora, și să solicite orice, oricui, indiferent de intențiile ascunse în spatele enunțurilor mai mult sau mai puțin corect articulate.
 


Dar este dreptul PNL să își stabilească țintele și mijloacele politice, împreună sau fără acele voci ale societățîi civile, pentru că, finalmente, partidul răspunde în fața electoratului, iar nu organizațiile societății civile, oricât de respectabile ar fi acestea. Să nu fim plânși, deci, că vom deveni mai naționaliști și mai orientați către latura creștină a vieții, că o vom lua pe drumul partidelor de dreapta din Polonia sau Ungaria. Partenerilor, posibililor parteneri, adversarilor ideologici, noi le răspundem: ”, potrivit sursei citate.

 

Candidatura lui Marian Munteanu, contestată de societatea civilă

 

Institutul pentru Politici Publice (IPP), Societatea Academica din Romania (SAR) si alte cateva ONG-uri au cerut joi PNL sa retraga candidatura lui Marian Munteanu la Primaria Bucuresti. Acestea considera ca Munteanu "a avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista" si ca discursul sau este bazat pe "elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar Constitutionale."

 

Cititi comunicatul ONG-urilor:

 

"Apel pentru democrație și valori europene

 

Semnatarii, organizații de drepturile omului dar nu numai, fac apel către conducerea Partidului Național Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului București considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim.

 

A avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista, de care nu s-a dezis niciodata. Promoveaza un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar Constitutionale.

 


Doar cu aceste motive in minte, si cu ingrijorarea ca prin promovarea unei astfel de persoane intr-o asemenea candidatura unde poate sa isi expuna ideile nocive ce pot sa produca tulburari ireparabile in straturile sociale, etnice, confesionale si nu numai din societate romaneasca cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu.Atragem atentia ca prin insistarea cu aceasta candidatura, Romania risca sa intre intr-o spirala izolationista ce poate avea consecinte foarte grave pentru Democratia romaneasca."


Institutul pentru Politici Publice
Societatea Academica din Romania
Centrul FILIA
Romani Criss - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii
Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna"
ACCEPT
Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati


 

***

Peste 30 de ONG-uri precum ActiveWatch, Expert Forum, Militia Spirituala, Funky Citizens sau Institutul pentru Politici Publice semneaza un "apel la decenta" in campania electorala in care afirma ca protestele din ultimii ani au aratat ca nimeni nu poate "sa confiste" societatea civila si in care solicita partidelor politice sa "dea dovada de responsabilitate si sa nu sustina candidati si programe care promoveaza extremismul si intoleranta."Apelul celor 35 de organizatii vine la câteva zile dupa ce PNL l-a desemnat candidat la primaria Capitalei pe Marian Munteanu, liberalii si Munteanu afirmand in repetate randuri ca acesta este reprezentantul societatii civile.Redam textul "apelului pentru decenta in campania electorala":"Noi, organizatiile semnatare, facem un apel catre toti candidatii pentru functii de demnitate publica, catre partidele politice si catre mass media sa manifeste respect fata de cetatenii romani in timpul campaniilor electorale. Ne asteptam ca partidele politice sa propuna candidati integri si competenti, si sa se delimiteze de atitudinile extremiste si anti-democractice.Respingem categoric demagogia si populismul, retorica nationalista si extremista din campania electorala menite sa mascheze grosolan lipsa de pregatire, de solutii, de programe, de proiecte pentru administratia locala.Desi apreciem drept benefica implicarea oamenilor proveniti din societatea civila in politica si in administratia publica, consideram ca autoproclamarea drept reprezentanti ai societatii civile "autentic" de catre candidati pentru functii de demnitate publica in Romania este o dovada de ignoranta, de indecenta si de desconsideratie fata de cetateni.Credem ca protestele din ultimii ani au demonstrat ca societatea civila este extrem de diversa si ca nimeni nu poate sa o confiste si sa pretinda ca o reprezinta in ansamblul ei.


 
Avem nevoie intr-adevar de lideri politici care sa creada in mod sincer in valorile societatii civile. In opinia noastra, acestea coincid cu valorile democratice europene, bazate pe principiile societatii deschise, pe respectul pentru diversitate si pentru libertatea de constiinta.In contextul regional in care respectul pentru statul de drept, pentru drepturile minoritatilor si libertatea de constiinta, sunt in pericol chiar si in democratii considerate pana acum drept consolidate, in Romania derapajele nationaliste, simpatiile pentru formule autoritare, iliberale, sunt in acest moment cu atat mai periculoase.Cerem partidelor politice sa dea dovada de responsabilitate si sa nu sustina candidati si programe care promoveaza extremismul si intoleranta. Ne exprimam increderea ca cetatenii Romaniei si profesionistii din mass media vor da dovada de discernamant si spirit critic pentru demascarea si sanctionarea la vot a imposturii si a indecentei din spatiul politic."Semnatari:

Academia de Advocacy
ActiveWatch
Agentia Impreuna
Alaturi de Voi
Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociatia Civitas '99
Asociatia ACCEPT
Asociatia Militia Spirituala
Asociatia Pro Democratia
Asociatia Romana pentru Cultura Educatie si Normalitate
Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni
Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Centrul de Resurse Juridice
Centrul pentru Studiul Democratiei
Centrul FILIA
Centrul de Resurse pentru Participare Publica
Centrul pentru Jurnalism Independent
Consiliul Tineretului din Romania
Dizabnet - Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati
ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Expert Forum
Federatia VOLUM
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Fundatia pentru Parteneriat
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Fundatia Comunitara Bucuresti
Fundatia PACT
Fundatia Estuar
Funky Citizens
Institutul pentru Politici Publice
Societatea Academica din Romania
TERRA Mileniul III

 

Și institutul pentru studierea Holocaustului “Elie Wiesel” a avut o reacție la declarațiile lui Munteanu. Potrivit unei declarații citate de Hot News, institutul își exprimă îngrijorarea față de candidatul PNL la primăria Capitalei. Asta “în măsura în care se confundă sau promovează simbolistica extremismului de dreapta interbelic și respectiv face declarații publice menite să minimalizeze sau să nege o serie de realități istorice sau actuale”.

 

Astfel de aprecieri populiste”, mai consideră institutul, “lipsite de argumente, nu fac decât să eludeze posibile evenimente sau stări emoționale generate de percepții socio-etnice negative sau de prejudecăți xenofobe, antisemite, rasiste”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22