Deputatul-mitralieră a revenit: vrea să dispară traficul de influență. Îl confundă cu lobby-ul

Dora Vulcan | 03.11.2017

Parlamentarii incearca sa fenteze legea si sa scape pe viitor de acuzatiile de trafic de influenta prin instituirea voită a unei confuzii între infracțiunea de corupție și instituția lobby-ului.

Pe aceeași temă

 

 Cel care a propus acest proiect este deputatul PSD Catalin Radulescu, cunoscut drept "deputatul mitraliera", dupa ce a spus ca are o mitraliera AKM ramasa la el de la Revolutie si ca este pregatit sa o foloseasca împotriva celor care au protestat în stradă față de sinistra OUG 13.  

 

Acum, Radulescu vrea "sa faca dreptate" in ce priveste traficul de influenta.

 

"Parlamentarul nu are voie nici el, nici rudele lui ca sa faca lobby. Atunci, daca i s-a luat rolul asta parlamentarului, inseamna ca parlamentarul nu mai poate sa faca nimic", a spus Radulescu inducând voit confuzia între infracțiunea de corupție și instituția lobby-ului.

 

Practic, prin proiectul acesta se doreste ca parlamentarii sa poata recomanda primarilor si autoritatilor locale firme particulare cu care statul sa incheie contracte, dar fara sa ceara sau sa primesca bani ori alte avantaje. Codul penal vorbeste insa si de "alte foloase", termen pe care ei l-au eliminat.

 

"Traficul de influenta trebuie sa fie numai prin foloase materiale, nu nemateriale, adica nu folosul politic, nu am auzit in viata mea. Cine l-a bagat, sper ca acum, cu legile justitiei, sa modifice", spune deputatul Catalin Radulescu.

 

Printre semnatarii proiectului de lege se numara chiar si liderul grupului parlamentar al PSD, deputatul Ioan Munteanu, care este trimis in judecata tocmai pentru trafic de influenta. El este acuzat ca a cerut unui om de afaceri 5% din valoarea contractelor incheiate de firma sa cu o societate comerciala cu capital majoritar de stat si ca a primit mita 400.000 de euro.

 

Intrebat despre acest proiect, Munteanu a sustinut ca nu poate sa discute despre el pentru ca are o problema. Ba mai mult, el a precizat ca nici nu a vrut sa semneze pentru el.

 

Iata discutia dintre liderul grupului parlamentar al PSD si reporterul Digi 24:

 

Ioan Munteanu: Tocmai eu nu pot sa vorbesc, cred ca intelegi de ce!? Eu am o problema a mea!

Reporter: Sunteti semnatar la lege!

Ioan Munteanu: Nu intelegi ca am o problema a mea, tocmai de asta nici nu vroiam sa semnez!

 

Legea propusa de Radulescu a fost semnata de aproape toti deputatii PSD, ALDE si PMP si depusa la Camera Deputatilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22