Deputatul PC Sergiu Andon, incompatibil cu functia de parlamentar

Fara Autor | 03.04.2012

Pe aceeași temă

Deputatul PC Sergiu Andon a fost declarat, marti, incompatibil cu statutul de parlamentar. Decizia instantei este definitiva.

Sergiu Andon urmeaza sa fie revocat din Camera Deputatilor, astfel incat isi pierde mandatul de deputat.
 
"Am fost incompatibil in ziua de 24 aprilie 2008, timp de o ora, cat am asistat o persoana la sediul DNA. Pentru un nou mandat nu am de gand sa candidez, actuatul nu pot sa il pierd, iar in timpul mandatului nu am fost incompatibil. Imcompatibilitatea nu este o boala, precum ciuperca piciorului", a declarat deputatul PC, citat de Ziare.com
 
Sergiu Andon a fost găsit incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma sesizării ANI dupa aproape trei ani de la constatarea incompatibilitatii.
 
 
Verdict amanat aproape trei ani pe motiv de execeptie de neconstitutionalitate si adeverinte medicale 
 
In 2009, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Curtea de Apel Bucuresti, cu privire la incompatibilitatea parlamentarului care, cu toate ca era deputat, a aparat in calitate de avocat o persoana acuzata de coruptie. Pronunţarea instantelor de judecată in cazul lui Andon a tot fost amanata pana acum.
 
Amanarile in dosarul lui Andon au fost obtinute prin lipsa apărării, excepţia de neconstitutionalitate si adeverinţe medicale.
 
Sergiu Andon a oferit asistenta juridica Marianei Draghici, fost director adjunct al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), cercetata de procurorii DNA pentru o licitatie privind achizitionarea a 200 de ATV-uri la preturi supraevaluate.
 
ANI sustinea, in iunie 2009, ca, in urma verificarii declaratiilor de avere si de interese (completate la data de 14.12.2008 si inregistrate la data de 17.12.2008), a unei imputerniciri avocatiale si a actelor procedurale existente la dosarul cauzei penale, a stabilit ca Sergiu Andon, desi avea calitatea de deputat in Parlamentul Romanei, a acordat asistenta juridica intr-o cauza penala prevazuta de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Andon a contestat decizia ANI la instanţa de judecată tot ȋn vara anului 2009, cand practic a inceput procesul. Potrivit legii, imediat după ce instanţa de judecată stabilileşte incompatibilitatea prin hotărâre definitivă , deputatul ȋşi pierde locul ȋn Parlamentul României şi nu mai poate candida pentru aceeaşi funcţie, dar poate candida pentru altele, ca de exemplu pentru poziţia de senator.
 
Din completul de judecata care ancheta cazul lui Andon se numara magistraţii Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu, anchetate pentru corupţie de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
 
Potrivit datelor ziarului "Romania libera", procesul a inceput la Curtea de Apel Bucureşti, care a dat primul termen de judecare in octombrie 2009, când a amânat judecarea in ianuarie 2010, la solicitatea deputatului.
 
La termenul din ianuarie 2010, Andon a inaintat o cerere de neconstitutionalitate, care a fost luata in discuţie abia o lună mai târziu si a mai durat o altă lună pâna ce instanţa Curţii de Apel a admis-o, anunţând suspendarea judecăţii până la pronunţarea Curţii Constituţionale. Pe atunci, astfel de excepţii suspendau judecarea dosarelor cel puţin un an.
 
In ianuarie 2011, după ce a fost anulat textul de lege care suspenda judecarea dosarelor trimise la Curtea Constituţională ( metodă care intârzâia procesele de multe ori până la prescripţie) , ANI a obţinut repunerea dosarului pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
 
Insă, in ianuarie 2011, instanţa a amȋnat din nou judecarea pentru" lipsă de apărare din motive medicale" invocate de deputatul Andon.
 
In martie 2011, conducerea Curţii de Apel Bucuresti a redistribuit dosarele, din cauza desfiinţării unui complet de judecată.
 
In luna aprilie 2011, noul complet a respins acţiunea deputatului Andon, dând câştig ANI. Andon a făcut recurs, ce urma a fi judecat de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
După 30 de zile, ANI a cerut Curţii de Apel Bucureşti să urgenteze motivarea hotărârii pentru a incepe judecarea la Inalta Curte, insă motivarea a fost redactată abia după patru luni de la pronunţare.
 
In august 2010, Inalta Curte a dat primul termen de judecată pentru data de 26 iunie 2012. ANI a cerut să se dea un termen apropiat, iar Inalta Curte a scurtat termenul cu trei luni (pentru data 20 martie 2012). ANI a insistat cu o nouă cerere de scurtare a termenului, insă Inalta Curte a respins-o.
 
La termenul de judecată din 20 martie 2012, Inalta Curte a amânat judecarea pentru lipsă de apărare din motive medicale, la cererea lui Sergiu Andon. ANI s-a opus, însă instanţa supremă a apreciat ca fiind dovedită cererea (la dosar Andon Sergiu a depus o adeverinţă medicală), dând termen pentru marţi, 3 aprilie. Contactat telefonic, Sergiu Andon ne-a precizat că nu va cere din nou amânarea judecării.
 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22