Deputatul UNPR Marian Enache, sustinut de PSD, votat judecator la Curtea Constitutionala

I.m. | 07.06.2016

Senatorii l-au votat in plen pe deputatul Marian Enache (fost UNPR, in trecut FSN si PDSR), sustinut de PSD, pentru a ocupa mandatul de judecator la Curtea Constitutionala din partea Senatului care ramane vacant dupa expirarea mandatului lui Valentin Puskas, relateaza HotNews.ro

Pe aceeași temăEnache este in prezent deputat neafiliat, dupa ce a demisionat din UNPR in luna martie. El a fost deputat FSN in 1990-1992 si PDSR in 1996-2000.

Enache a primit 80 de voturi pentru si 37 impotriva, in timp ce ceilalti doi candidati, Mona Lisa Neagoe (din partea PNL) si senatoarea Florina Jipa, au fost respinsi, potrivit HotNes.ro.

Comisia juridica a respins, initial, candidaturile fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu si a deputatului independent Marian Enache, intrucat acestia nu aveau mandatul de sustinere in scris la CV-ul depus. Ulterior insa, dupa ce Biroul Permanent a cerut reluarea procedurii acuzand un abuz, Enache a fost votat in comisie, desi in continuare nu avea hartia de sustinere de la PSD. Iancu nu s-a mai prezentat la a doua sedinta, astfel ca nu va mai fi votat in plen.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputatilor, Enache, in varsta de 61 de ani, a absolvit facultatea de drept in 1977 si a obtinut un doctorat in stiinte juridice in 1998.

 


Scandal in comisia juridica: "Sunteti penibili"/ "Hai du-te acasa"Enache s-a prezentat la inceputul sedintei. "Am cateva publicatii in drept constitutional, parlamentar, administrativ si in general in problematica constitutionala. Desi am avut asemena preocupari vreau sa va spun ca nu am abodnat profesia de baza de avocat, care va ramane o vocatie, o necesitate. De asemenea vreau sa va invederez faptul ca am lucrat in cateva institutii publice, cunosc mai bine procesul politic si legislativ din Romania, raporturile dintre institutii. Am facut parte din adunarea constituanta a proiectului de constitutie a Romaniei, am vazut cum s-a nascut aceaste lege fundamentala.

Fac parte din grupul celor care au propus infiintarea Curtii Constitutionale. La inceput aceasta institutie a avut mare rezistenta in romania, era considerata "exotica" in peisajul institutional."

Senatorul PNL Marinica Dinca s-a certat cu senatorii PSD din comisie, pe care i-a facut "penibili" si pe care i-a acuzat ca vor sa incalce legea trimitand un candidat la CCR fara a ii da efectiv sustinerea.

El i s-a adresat lui Enache: "Veti ajunge acolo cu un mare handicap. Sunteti pus intr-o situatie ingrata de catre colegii dvs de la PSD, in sensul ca art. 5 din legea care guverneaza aceasta procedura, la alin 5 vorbeste as: <<Candidaturile se pot depune de grupurile parlamentare, de deputati si senatori>>, deci la plural. Dvs ca toti ceilalti candidati trebuia sa fiti propus de grupul parlamentar, de senatori sau de deputati. Nu inteleg de ce va pun in aceasta situatie ingrata. Tine cineva cu tot dinadinsul sa va puna in situatia asta si sa va duceti cu o sesizare la CCR."

"Veti fi intr-o situatie penibila, de ce nu vi se fac hartii?

Enache a evitat un raspuns clar: "Eu stiu…"


A urmat un scandal intre cativa senatori PSD si Dinca. "Hai lasati-ne" i-a spus unul dtre acestia. "Lasati-ne sa incalcam legea adica" i-a replicat senatorul PNL. "Du-te acasa" i-a mai spus senatorul Ovidiu Dontu acestuia, in timp ce Dinca s-a ridicat si a plecat, spunandu-le acestora ca sunt "penibili".

Biroul Permanent a cerut comisiei juridice sa reia procedura, la solicitarea senatorilor PSD. Candidaturile vor intra tot marti si la votul in plen, dupa ora 17.30.

In schimb, senatoarea Florina Ruxandra Jipa, fosta UNPR, si Mona-Lisa Neagoe, sustinuta de PNL, au primit aviz de la senatorii juristi si vor fi votate din nou de plenul Senatului.

Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc, a precizat, dupa sedinta, ca doar Ruxandra Jipa si Mona-Lisa Neagoe au indeplinit cerintele pentru a candida la acest post, relateaza Agerpres.

"In privinta numirii la Curtea Constitutionala, am avut patru CV depuse la comisie, dar doar doua au indeplinit cerintele Biroului permanent, si anume acelea ca aceste dosare, aceste CV-uri sa vina prin grupuri parlamentare sau de la senatori. Doamna Ruxandra Jipa, in calitate de senator, si-a depus aceasta candidatura si doamna Mona Lisa Neagoe a fost propunerea venita din partea grupului parlamentar PNL. Ceilalti doi candidati, neavand aceasta sustinere, nu au putut intra in discutia comisiei", a aratat Boboc.

Potrivit News.ro, care citeaza surse parlamentare, PSD acuza un abuz in decizia Comisiei juridice si vor cere in Biroul Permanent reluarea procedurii.

Gandul.info relatase ca PSD, UNPR si ALDE il vor sustine pe Marian Enache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22