Der Spiegel: Ioan TALPES, fostul sef SIE, primul oficial roman de rang inalt care RECUNOASTE existenta INCHISORILOR CIA

P.c. | 15.12.2014

Pe aceeași temă

Ioan Talpes, fost sef al Serviciilor de Informatii Externe, este primul oficial roman de rang inalt care confirma existenta cel putin a unei inchisori CIA in aceasta tara, scrie cotidianul german Der Spiegel, conform ziare.com


Acesta ar fi declarat pentru Spiegel online ca in Romania a existat o astfel de inchisoare de tranzit, posibil chiar doua, in care "este probabil sa fi fost inchise persoane si tratate intr-o maniera inumana" intre anii 2003-2006, inainte de a fi mutate in alte locuri.
 

Ioan Talpes este primul oficial roman care confirma informatiile care apar in raportul prezentat saptamana trecuta in Senatul american referitor la existenta inchisorilor CIA. Mai multe guverne succesive de la Bucuresti au negat ani de zile aceste zvonuri, chiar si dupa aparitia raportului de saptamana trecuta, comenteaza cotidianul german.


Ioan Talpes a mai declarat ca amplasamentul inchisorii de tranzit ar fi fost stabilit dupa discutii detaliate cu autoritatile romane si ca el ar fi purtat discutii continue cu oficiali CIA si ai armatei americane legate de o stransa cooperare cu Romania. Principalul scop al acestor conversatii a fost intotdeauna acela de a da CIA posibilitatea sa isi desfasoare activitatile, a spus fostul sef SIE pentru sursa citata.

Insa Talpes a negat ca ar fi stiut unde au fost amplasate centrele CIA sau ce s-ar fi petrecut in ele si a precizat ca Romania "nu a avut niciun interes sa stie ce facea CIA acolo".

 

CITITI SI: Ioan TALPES, fost director SIE, despre INCHISORILE CIA din Romania: Raportul este un FALS. Nu am avut CUNOASTERE despre detinuti, nu i-am ADMINISTRAT si nu am COLABORAT


Fostul sef SIE a mai spus ca negocierile s-ar fi purtat pentru a demonstra dorinta Romaniei de a coopera in vederea admiterii in NATO, ceea ce s-a intamplat in martie 2004.

"E treaba americanilor ce s-a intamplat in acele locatii", a precizat Talpes.

Fostul presedinte Ion Iliescu, al carui consilier pe probleme de securitate a fost Ioan Talpes, a negat saptamana trecuta existenta inchisorilor CIA. Totusi, Ioan Talpes ar fi declarat ca l-a informat personal pe Ion Iliescu in perioada 2003-2004 ca americanii desfasoara "anumite activitati" pe teritoriul Romaniei, informeaza cotidianul german.

 

Pe de alta parte, intr-un interviu acordat vineri pentru Adevarul, Ioan Talpes a declarat ca raportul prezentat in Senatul american "este un fals". "In niciun caz nu asa trebuie spuse lucrurile. Categoric, Romania sau presedintele Iliescu nu a fost informat despre situatiile sau despre eventualele discutii vizavi de initiativa CIA in materie de localizare in Romania a unor centre. (...) Noi nu am discutii decat privitoare la locatii de sprijin pentru CIA in Romania, in care noi sa le oferim reprezentantilor CIA locatii in care sa poata sa organizeze activitati pe care le-ar fi derulat pe alte teritorii. (...)


A fost o discutie cat se poate de naturala ca sa cooperam. E posibil sa fi fost o locatie sau doua, nu am fost acolo. Daca erau locatii, din cate am vazut, este una in care ar fi fost adusi detinuti. Cert este ca noi nu am avut cunoastere despre detinuti, nu i-am administrat si nu am colaborat", a declarat Talpes pentru Adevarul. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22