Despre funie in casa spanzuratului: Firea a declarat toleranta zero fata de penali

Dora Vulcan | 23.06.2016

Uitand ca face parte dintr-un partid condus de un condamnat penal, Firea a dat cu bata in balta la depunerea juramantului de primar ales al Capitalei: ea a declarat, vigilenta, toleranta zero fata de penali.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Gabriela Firea a depus joi jurământul in calitatea sa de primar ales al Capitalei la alegerile locale din 5 iunie şi şi-a luat în primire mandatul.

 

Ea a depusi jurământul de onoare in prezenta prefectului Capitalei, a președintelui Tribunalului Bucureștului, a președintelui PSD Liviu Dragnea, a președintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu, precum și  a consilierilor generali ai Capitalei și primarilor de sector.

 

Uitand ca face parte dintr-un partid condus de un condamnat penal cu executare, chiar de fata la eveniment, Gabriela Firea a transmis un avertisment pentru penali:

 

"Pentru că suntem la stat se consideră că merge şi aşa. De azi nu mai merge şi aşa. Nu vin cu prietenii mei că nu am atâţia prieteni. Toleranţă zero la corupţie şi birocraţie. Cine rămâne, rămâne să muncim împreună. Cine nu, demisia de onoare. Îi voi respecta indiferent de opţiunea politică. Voi solicita respect şi atenţie. Pentru mine consultarea publică e un mod de viaţă. Zi de zi am luat termometru problemelor naţiunii. Contractele nu se mai fac ca până acum. Toleranţă zero de acum încolo. De luni dimineaţă să demonstrăm că suntem o echipă puternică. Să rezolvăm problemele Bucureştiului pentru că este în paragină acum. Avem bani, dar nu suficienţi", a spus ea.

 

 

"Desi imposibilă, misiunea e posibilă"

 

"Domnule prefect, domnule președinte al Tribunalului București, excelențele voastre, doamnelor și domnilor ambasadori, domnule președinte Liviu Dragnea, domnule președinte Călin Popescu Tăriceanu, dragi prieteni, colegi și, nu în ultimul rând, bucureșteni, astăzi este o zi importantă pentru că vă garantez că suntem la un moment T0. De astăzi, Bucureștiul începe un proces greu, anevoios și sper nu foarte lung, un proces prin care să devină cu adevărat o capitală europeană. Am convingerea că toți bucureștenii vor susține proiectele pe care eu le voi propune, proiecte care vin din necesitatea de a crește calitatea vieții fiecăruia dintre noi. Simt o mare responsabilitate, o mare răspundere, dar sunt un om luptător, cum mă știți", a declarat Gabriela Firea după depunerea jurământului. De acum, vor vorbi pentru mine faptele. Eu am fost, în ultima perioadă, în foarte multe șantiere. Știu ce înseamnă competiția și nu m-am speriat niciodată de ea. Știu ce înseamnă să începi de la 0, în viață și în profesie. Pe aceste șantiere pe care le-am vizitat, voi fi acolo unde va fi nevoie de fiecare dată. Am constatat că misiunea mea, deși pare imposibilă, este posibilă și vă spun de ce. Avem deschise obiective de investiții care sunt în stadiul incipient de peste 10 zile pentru că nu au fost verificate, pentru că nu le-a păsat, pentru că atunci când au fost obstacole, nu s-a cerut sprijinul Parlamentului, pentru că nu s-a cerut sprijinul Guvernului, acela care era preocupat de oameni, pentru că au zis că merge și așa", a adăugat aceasta.

 

 

 

"De azi, nu mai merge și așa. Eu voi avea sâmbătă dimineață o întâlnire cu directorul din Primăria Generală a Capitalei. Nu am idei preconcepute de a veni cu echipa mea pentru că nici nu am 800 de prieteni, angajații primăriei, dar eu le voi spune care sunt obiectivele. Cine rămâne alături de mine, indiferent de ce carnet de membru de partid are în buzunar. Cine nu, aștept demisia de onoare. Îi doresc partenerii mei, îi voi respecta, indiferent ce formațiune politică reprezintă. Pentru mine, consultarea politică nu este o sintagmă, este un mod de viață, este un mod de a fi", a continuat noul primar al Capitalei.

 

"Știți cât vă prețuim și știți că fără dumneavoastră putem să facem multe, dar nu totul. Dacă vrei să afli ceva, vorbește cu un bărbat. Dacă vrei să se facă ceva, vorbește cu o femeie. Vorbiți cu mine!", și-a încheiat Gabriela Firea discursul.

 

***

Lucrarile la Pasajul de la Piata Sudului nu vor fi gata la finalul lunii iunie, asa cum era programat, gradul de finalizare al lucrarilor fiind de 63% in prezent, a declarat joi Gabriela Firea, noul primar al Capitalei. Lucrarile nu vor fi finalizate pana la 30 iunie 2016, asa cum era prevazut in actul aditional la contractul de finantare, astfel ca finantarea europeana pentru acest proiect se va pierde integral.

 

Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat pentru Mediafax ca municipalitatea va trebui sa returneze sumele alocate deja de Comisia Europeana pentru Pasajul de la Piata Sudului, iar acestea se vor imputa firmei care s-a ocupat de proiect. Municipalitatea anuntase, la sfarsitul lunii mai 2016, ca "gradul de finalizare al lucrarilor la Pasajul de la Piata Sudului este de 80%" si ca proiectul "este in grafic pentru termenul limita de finalizare", stabilit la 30 iunie 2016.

 

 

Intarzierea lucrarilor a fost cauzata in principal de avizele gresite emise de furnizorii de utilitati, care nu au stiut exact pe unde trec propriile retele subterane. Abia dupa inceperea sapaturilor s-a constatat ca tevile, cablurile si celelalte utilitati vor trebui deviate. Lucrarea ar trebui finalizata pana la sfarsitul lunii martie 2017, conform ultimului termen asumat de constructor, a precizat Gabriela Firea.

 

 

"Consiliul General al Capitalei a aprobat deja alocarea din bugetul local a sumei de 100 de milioane de lei pentru finalizarea pasajului. Referitor la recuperarea acestor sume, care in mod normal ar fi trebuit rambursate de la Comisia Europeana, sunt doua chestiuni in discutie. Pe de o parte sunt sumele care s-au platit sau se platesc dupa 31 decembrie 2015, cand s-a incheiat extinderea de doi ani a exercitiului financiar al Uniunii Europene 2007-20013. In acest caz e evident ca nu putem vorbi de rambursari pentru ca suntem in afara cadrului financiar. Pe de alta parte sunt sumele care au fost deja rambursate de Comisia Europeana. Aici se discuta daca va trebui sa dam inapoi acesti bani avand in vedere ca proiectul nu va fi finalizat pana la 30 iunie, asa cum era prevazut in actul aditional la contractul de finantare. Daca va trebui sa dam inapoi acesti bani, atunci in mod cert ii vom imputa antreprenorului toate sumele returnate de municipalitate, pentru ca obiectivul nu s-a finalizat la timp", a declarat Gabriela Firea.

 

 

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 de milioane de lei. Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri.

 

 

Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22