Dezbaterea greilor

Fara Autor | 27.11.2008

Pe aceeași temă

In prima dezbatere televizata in trei, candidatii la functia premier au dat la unison asigurari ca nu se vor atinge de taxa unica si nu vor mari darile catre stat. Geoana a spus ca prima masura pe care o va lua va fi aceea de a face "curatenie la Palatul Victoria", Stolojan ca va elabora rapid proiectul bugetului de stat, iar Tariceanu ca se va apuca "imediat de treaba pentru ca stie deja ce are de facut".

Intrebarile dificile au ramas fara raspuns

Intrebat de Mircea Geoana daca regreta ca si-a inlaturat partenerii de la guvernare in urma cu doi ani si daca este posibil sa refaca relatia cu PD-L, Calin Popescu Tariceanu nu a raspuns.

"Ceea ce este important la alegerile de duminica este sa asteptam sa vedem ce vor cetatenii, care este vointa populara si sa respectam, prin ceea ce urmeaza, vointa cetatenilor, pentru ca ea este cea care trebuie sa aseze pe fagasul normal viata politica a Romaniei in perioada urmatoare", a sunat replica lui Tariceanu.

Stolojan nu a vrut nici el sa raspunda provocarii lui Mircea Geoana, care l-a intrebat daca, in cazul in care PD-L va fi nevoit sa negocieze cu PNL sau PSD, va "recunoaste" ca a dat dovada de ipocrizie politica atunci cind a facut "diferite afirmatii mincinoase la adresa liderilor acestor formatiuni politice".

Stolojan a sustinut ca nu se va ajunge la asemenea negocieri si ca nu este o minciuna faptul ca a afirmat ca in timpul guvernarii PSD din perioada 2000-2004 am avut de-a face cu o "coruptie care a speriat Europa".

Tariceanu: PNL este partidul competentei economice

"Romanii vor trebui sa aleaga intre politicile de stinga, reprezentate de PSD - un partid al trecutului, cu idei invechite, care va duce Romania la stagnare politica si economica, PD-L - un partid fara idei si ideologie, si politicile de dreapta, liberale, care pun accentul pe libertatile individuale, pe economia de piata, pe ceea ce inseamna bunastarea cetatenilor.(...) Noi ne apucam de treaba. Stim ce avem de facut, pentru ca de patru ani conduc Guvernul", a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu in cadrul dezbaterii de miercuri seara de la Antena 3.

Tariceanu a reafirmat ca nu are nici cea mai mica intentie sa modifice, in eventualitatea unei noi guvernari, cota unica de impozitare si fiscalitatea redusa, cele care au" atras investitii considerabile in economie si au dus la crestere economica fara precedent in aceasta perioada".

In ce priveste viitorul ministru de finante, prima optiune va fi tot Varujan Vosganian, dar mai sint si alte variante, a spus Tariceanu, accentuind ca importanta este viziunea pe care acesta o are, sa "creada in virtutile economiei de piata".

Geoana face curatenie

Una dintre primele masuri pe care le va lua daca va deveni primi ministru, va fi aceea de a face curatenie la palatul Victoria, a spus Mircea Geoana.

"Avem o criza profunda care este de natura interna. Programul Aliantei PNL-PD a creat vulnerabilitati si deficite gigantice de 3,5 % din PIB. In primul rind, va trebui sa venim cu un plan serios anticriza. Din prima zi, vom veni cu o reducere semnificativa a cheltuielilor bugetare. Åži pentru ca s-a incurajat clientela politica, vom face curatenie la Palatul Victoria", a precizat liderul social democrat.

Geoana a dat si el asigurari ca nu va mari taxele, ca salariul minim lunar pe economie va fi de 1000 lei, plus investitii masive in infrastructura.

Ca ministru al finantelor, Geoana nu a avansat niciun nume, dar a spus ca acesta trebuie sa fie capabil sa sustina bugetul intr-o perioada de criza.

Stolojan: Aminstia fiscala pentru hoti, nici in somn

Theodor Stolojan se va grabi sa elaboreze proiectul de buget pe 2009, fara de care comunitatile locale "vor fi blocate", sa aplice legea privind cresterile salariale pentru profesori si sa introduca pensia minima garanta de 350 lei/luna.

Daca de la orice ministru Stolojan cere doua lucruri: competenta si integritate, ministrului de finante ii mai adauga o conditie " nici in somn sa nu se gindeasca la amnistie fiscala pentru hoti".

In rest, acesta trebuie "sa inteleaga criza actuala, ce masuri trebuie luate, sa porneasca la munca inca din prima zi si sa fie capabil sa faca o restructurare a intregului sector bugetar. Sa fie un ministru care sa inteleaga ca fiecare om si fiecare firma trebuie sa respecte legea si sa-si plateasca impozitele", a spus Stolojan.

Un Bittman pentru Tariceanu

Dezbaterea de la Antena 3 a fost intrerupta de "momente artistice", iar cel care a atras atentia si a iesit din tipare a fost melodia "Sa nu-mi iei niciodata dragostea", cintata de Dan Bittman.

Premierul si sotia fredonau visatori versurile, iar Calin Popescu Tariceanu a invitat-o galant la dans, spre deliciul propriei galerii. In timpul acesta,  Geoana privea zimbitor si usor fortat, iar Stolojan se lupta cu scaunul pe care nu reusea sa-l potriveasca.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22