Dezbaterea paralelă Iohannis-Dăncilă: Ambele tabere își revendică victoria pentru proprii candidați

Laurentiu Gheorghe | 20.11.2019

Confruntarea separată între candidații din turul 2 al alegerilor prezidențiale este văzută ca o victorie de fiecare dintre cele două tabere: diferență ca de la cer la pământ (PNL); un om plin de ură (PSD).

Pe aceeași temă

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat la Digi24 că dezbaterea lui Klaus Iohannis cu politologii şi formatorii de opinie a fost o discuţie liberă, care a arătat încă o dată diferenţele dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, o discuţie la care actualul preşedinte a dat „răspunsuri clare şi vizionare”.

Rareş Bogdan a spus că preşedintele este informat, a dat răspunsuri clare, vizionare, a dovedit că ştie prerogativele pe care le are preşedintele, că ştie perfect dosarele internaţionale, dosarele de intelligence, chestiunile legate de statul de drept.

„A fost foarte corect chiar dacă unii au considerat că e mult prea personalizat", a spus Rareş Bogdan.

Europarlamentarul PNL a comentat că dacă nu ar fi fost Klaus Iohannis, azi, „statul român ar fi fost acaparat".

„Am auzit comentariul lui Dăncilă la o întrebare de ce fiul ei a fost angajat la stat. Nu vi se pare ciudat că toţi copiii sau o bună parte a acestor potenţaţi lucrează la stat. Fiica lui Bădălău, fiul lui Buzatu, fiul lui Dăncilă, fiii si fiicele lucrează sau în companii de stat sau în instituţii de stat sau la ministere. De ce nu pot lucra la orice companie privată? De ce la stat pe nişte salarii uriaşe, ce îi recomandă pe aceşti copii?

Eu, ca părinte, mi-ar fi ruşine ca copiii mei să ajungă la vârsta maturităţii şi să nu fie în stare să se angajeze la o companie privată", a comentat Rareş Bogdan.

„Viorica Dăncilă este departe de profilul pe care ar trebui să îl aibă viitorul preşedinte, este rezultatul a 30 de ani în care meritocraţia a fost anulată de pile, clientelism", a conchis europarlamentarul PNL.

La rândul ei, vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, consideră dezbaterea organizată de iohannis ca fiind „cea mai civilizată de după 1989”.

O seară frumoasă la BCU pentru democrația românească! Cea mai civilizată dezbatere de campanie de după 1989! Și au fost lămurite, punct cu punct, toate momentele importante ale mandatului prezidențial. Foarte direct și sincer. Toți cei din sală am avut impresia că România merge din nou către normalitate. Pentru prima dată, după mult timp, s-au discutat într-o campanie electorală chestiuni complexe și teme relevante pentru mandatul pus la bătaie. Klaus Iohannis i-a câștigat pe toți de partea sa și a convins că este președintele de care România are nevoie și în următorii cinci ani. Felicitări formatorilor de opinie invitați și multumiri speciale publicului din sală!”, a precizat Alina Gorghiu pe pagina ei de Facebook.

De cealaltă parte a baricadei, confruntarea s-a văzut complet diferit, cu o Viorica Dăncilă victorioasă, demnă de a ne conduce pentru următorii cinci ani:

PSD: Un robot, un președinte fake

„Am avut două dezbateri - una reală, cu Viorica Dăncilă şi o mascaradă, cu Iohannis. Putem avea o Românie condusă de un preşedinte viu, autentic sau o Românie condusă de o poză, de un robot, de un preşedinte fake”, a scris Mihai Fifor (PSD) pe Facebook.

„Viorica Dancila nu a evitat pe nimeni şi a răspuns la toate întrebările şi o scenetă proastă, regizată, controlată, cenzurată, ca să iasă bine pentru Iubitul Conducător. Una cu o presă normală care şi-a făcut datoria şi alta cu jurnalişti „instruiţi” de Cotroceni în prealabil”, afirmă Fifor, referindu-se la dezbaterile electorale organizate aproape simultan de cei doi candidaţi la Preşedinţie, Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.

În opinia sa, partea bună e că am aflat cum ar arăta România dacă ar fi condusă de fiecare dintre cei doi candidaţi.

„Putem avea o Românie condusă de un preşedinte viu, autentic, cu calităţile şi defectele sale reale, care nu evită pe nimeni şi care îşi doreşte o naţiune unită, o tara pentru toti romanii sau o Românie condusă de o poză, de un robot, de un preşedinte fake, care vrea o naţiune dezbinată, o tară golită de cei incomozi, în care totul e controlat şi cenzurat. Putem avea o democraţie cu o presă liberă şi eficientă sau ne putem întoarce la alte timpuri când presa era doar o unealtă a regimului de la putere”, sunt opţiunile pe care le prizintă liderul PSD.

„Voi în ce ţară doriţi să trăiţi? Într-o Românie liberă şi emocratică sau într-o ţară a fricii, intoarsă in negura zilelor de dinainte de 1989?”, întreabă retoric secretarul general al PSD.

Și Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, remarcă „naturalețea” candidatului PSD la conferința de presă organizată aseară la Parlament, simultan cu dezbaterea lui Klaus Iohannis.

„Sunt nenumărate abuzuri cunoscute de pe vremea guvernărilor lor (PNL, tehnocrați - n.r.) și chiar și acum, când au și început să dea oamenii afară pe bandă rulantă, profesioniști, nu oameni numiți politic, pentru că aceia evident trebuie să se schimbe”, a mai spus președintele PSD Vaslui, referindu-se la eliminarea fiului lui din Guvern de către Ludovic Orban.

Întrebat de felul în care s-a prezentat aseară candidata PSD, el a răspuns că „putem să discutăm despre candidatul Klaus Iohannis, despre candidata PSD, doamna Viorica Dăncilă”.

„A fost un simulacru de dezbatere organizată de domnul Klaus Iohannis, în care am văzut un conservator de dreapta înrăit, un om plin de ură, un om are evită toate răspunsurile... toate întrebările și dă răspunsuri de complezență, la întrebări pe care probabil le-a și montat în pincipiul anterior. E un om hotărât să continue cu aceleași metehne, să încalce în continuare Constituția, să-și atribuie alte puteri pe baza unor închipuite prevederi constituționale și este clar că, dacă alegerile vor fi câștigate de acesta, vom vedea cât de mult va crește nivelul nemulțumirilor nu mai departe de următorii doi ani”, a mai spus Buzatu.

În ceea ce o privește pe Viorica Dăncilă, el a răspuns că „a ieșit în evidență prin naturalețe, prin faptul că nu a confecționat precum contracandidatul său această întâlnire cu presa, că nu putem să o numim dezbatere organizată în stilul clasic politic. A ieșit în evidență prin faptul că este un om normal din lumea reală românească”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22