DIICOT: Dan Besciu, administratorul Euroconstruct, a fost reținut fiind acuzat de evaziune fiscală și delapidare

P.c. | 11.12.2014

Pe aceeași temă

Dan Besciu, administatorul firmei de construcții Euroconstruct Trading a fost reținut de procurorii DIICOT, fiind acuzat de evaziune fiscală și delapidare. El ar fi obținut fraudulos mai multe contracte. Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă, în urma audierilor de la sediul central al DIICOT, pentru Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, relateaza Evenimentul zilei.

 

Cei doi vor fi duşi, joi, la instanţă, cu propunerea de arestare preventivă.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au extins cercetările în dosarul în care sunt cercetaţi Dragoş Nedelcu, administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathwaz Advisors SRL, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, şi senatorii Gabriel Mutu şi Ernest Caloianu.

 

Extinderea cercetărilor s-a făcut pentru infracţiunile de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat, fiind vizate alte opt persoane, printre care Dan Besciu, de la Euroconstruct Trading, şi Sandu Staicu, administratorul Activ Invest Construct, au declarat pentru mediafax.ro surse judiciare.

 

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut astăzi percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, pentru a pune în executare opt mandate de aducere, emise pe numele unor persoane suspectate în acest dosar, în care prejudiciul a fost estimat la aproximativ 34 de milioane de lei.

 

"Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul  Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat un numar de 8 perchezitii domiciliare in Bucuresti si Judetul Ilfov si au pus in executare 8 mandate de aducere, vizand destructurarea  unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, delapidare si evaziune fiscala, operatiuni ilicite ce au generat un prejudiciu total de aproximativ 34 milioane de lei", potrivit DIICOT, citata de Hotnews.
 

Procurorii spun ca acesti oameni de afaceri au castigat lucrari din bani publici cu CNADNR si CFR pentru realizarea de drumuri si lucrari in domeniul cailor ferate si ar fi incasat bani pentru lucrari nerealizate.
 

"In fapt s-a stabilit ca in perioada 2011-2014, inculpatul Nedelcu Dragos, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL si numitii Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL si SC Vio Top SRL, Besciu Dan, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL,Peter Praher si Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucuresti si SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop, obtinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Cai Ferate si CNADNR), pentru organizarea si derularea unor achizitii publice de lucrari de infrastructura feroviara si rutiera", spun procurorii.
 

" Modalitatea de savarsire a faptelor consta in obtinerea de catre membrii grupului infractional organizat a unor contracte de infrastructura rutiera si feroviara si derularea lor in conditii pagubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derularii proiectelor, operatiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, in mod succesiv din conturile companiilor de stat, in conturile societatilor controlate de inculpati, pentru ca in final, aceste sume sa fie retrase in numerar sau folosite de inculpati in interes personal, pentru achizitia unor imobile in centrul capitalei sau pentru plata unor vacante si cumparaturi de lux", potrivit DIICOT.

In ceea ce priveste firma STRACO, aceasta ar fi emis facturi catre o alta firma pentru operatiuni nereale.

 "S-a stabilit faptul ca, in perioada 2011-2013 numitii Horpos Alexandru, Horpos Traian si Vamesu Vlad Ionel, in calitate de asociati si administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus inregistrarea in contabilitatea societatii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrata de Stancu Sandu, ce atestau operatiuni nereale, aferente executarii lucrarilor proiectului Apa Canal Ilfov, cu scopul de a deduce in mod nelegal TVA-ul aferent si de a reduce cuantumul impozitului pe profit si dividende, datorate bugetului de stat. In baza acestor documente justificative false s-a  dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei in conturile SC Activ Invest Construct SRL, suma care ulterior a fost transferata in conturile unor societati fantoma si retrasa in numerar de catre membrii grupului infractional organizat", potrivit DIICOT.

Dragos Nedelcu a fost arestat preventiv in luna octombrie a acestui an, insa a scapat recent de aceasta masura, ieri intorcandu-se la DIICOT pentru a vorbi cu procurorii.

Potrivit Digi 24, Alexandru si Traian Horpos, patronii Straco Grup, au castigat ani de zile contracte banoase de modernizare de drumuri si constructie de autostrazi. Au asfaltat 22 de kilometri din cei 82 ai autostrazii Orastie-Sibiu, dar si soseaua de mare viteza dintre Orastie si Deva. Compania a fost infiintata in 2003 si a pornit la drum cu contracte primite de la primariile din Bucuresti. A incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 140 de milioane de euro.

Abonat la contractele cu statul a fost si Dan Besciu, unul dintre cei doi actionari majoritari ai firmei Euroconstruct Trading '98. Compania a lucrat la realizarea autostrazii spre Ploiesti in asociere cu firmele altor doi regi ai asfaltului. Iar recent, i-a fost atribuit contractul pentru realizarea a 24 de kilometri din autostrada Sebes-Turda.

Firma controlata de Dan Besciu are si contracte de modernizare de cale ferata in asociere, printre altele, cu Transferoviarul lui Calin Mitica, un alt om de afaceri cercetat penal. Lucrarile i-au adus lui Dan Besciu o avere de 50 de milioane de euro in ultimii ani, potrivit clasamentului din 2012.

Lista lucrari executate de Euroconstruct pe bani publici:
 

 •     Proiectare si executie Autostrada Orastie- Sibiu- Lotul 4macara-mic
 •     Reabilitare Autostrada Bucuresti – Pitesti km 23+46
 •     Executie Autostrada A3 -sectiunea Bucuresti -Ploiesti km 19+500- km 62+000
 •     Largire la 4 benzi- Centura Bucuresti Sud intre A2(km 23+600) si A1(km55+520)
 •     Reabilitare DN 6-Alexandria-Craiova-Lot 2
 •     Intretinere si administrare strazi pe durata de 4 ani pachet 2 si 5
 •     Reabilitare sistem rutier si lucrari edilitare- pachet 2
 •     Reabilitare strazi Pache 46- “str. Humulesti, str. Freamatului”
 •     Modernizare Piata Romana si Pasaj Pietonal
 •     Reabilitare sistem rutier si linie de tramvai pe Bd. Liviu Rebreanu
 •     Lucrari de executie si proiect tehnic aferent obiectivului de investitii Penetratie si racord Spaliul Independentei- Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti
 •     Lucrari de constructii, de fundatii si de imbracare a drumurilor din sectorul 4Autostrada A1 / Viaduct peste valea Sacel la Km 71+615 / August 2012
 •     DRDP BUC.
 •     Lucrari de reparatii Centura DN 6 Magurele
 •     Lucrari de reparatii DN 10Siriu
 •     Tratament bituminos pe DN 7C, DN2, SDN Pitesti
 •     Covoare asfaltice tip BAD 25 si MASF 16 pe DN2, KM 7+848-km 11+100
 •     Modernizarea liniei de tramvai pe tronsoanele Manastur- Piata Garii-Bdul. Muncii
 •     Modernizarea si reabilitarea strazii Calea Calarasilor din Muncipiul Braila pe tronsonul cuprins intre Bd. Dorobantilor si Bd. Independentei
 •     Modernizare DJ 7031: Musatesti (DN 73C-Bradulet-Bradetu-Poienile Valsanului) in
 •     vederea imbunatatirii si dezvoltarii infrastructurii de turism, km 28+822-53+600.
 •     Reabilitare linii tramvai Liviu Rebreanu
 •     Reabilitare linii tramvai Soseaua Oltenitei
 •     Reabilitare linii tramvai Strada Tunari
 •     Reabilitare linii tramvai Buzesti Berzei Uranus
 •     Reabilitarea linei de cale ferata Frontiera-Curtici-Simeria, parte componenta a Coridorului IV Pan European ( Tronson 1: Frontiera – Curtici – Arad- km 614)

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22