DIICOT inchide trei dosare in care era vizat Sebastian Ghita. Acuzele: infractiuni vizand legea SIGURANTEI NATIONALE, spalare de bani, contrabanda

T.d. | 18.12.2014

Pe aceeași temă

Deputatul Sebastian Ghita scapa de trei dosare penale. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a decis neinceperea urmaririi penale (NUP) in trei situatii care il priveau direct pe Ghita. Patronul Romania TV a fost cercetat pentru infractiuni privind legea sigurantei nationale, spalare de bani, contrabanda si constituire de grup infractional. In timp ce un dosar a fost inchis in 2010, cand la sefia DIICOT se afla Codrut Olaru, celelalte doua au primit neinceperea urmaririi penale in timpul mandatului Alinei Bica, fosta sefa a Directiei, arestata pentru coruptie

Intr-un raspuns transmit cotidianului Gandul, DIICOT arata ca Sebastian Ghita a fost vizat de trei dosare, dar ca a primit NUP in fiecare dintre ele.
 

Despre ce dosare este vorba

Intr-un prim dosar, Ghita a fost cercetat pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat si pentru contraband. Inregistrat in 2005 (612/D/P/2005), dosarul a fost partial disjuns la Parchetul Tribunalului Bucuresti si a fost solutionat in 06.11.2009, atunci cand procuror-sef al DIICOT era Codrut Olaru, actual adjunct al procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu.

Inregistrat in 2010, cel de-al doilea dosar (299/D/2010) a primit NUP in 14.11.2013. In acel moment, Directia era condusa de Alina Bica, implicata la aceasta data intr-un profund scandal de coruptie. In acest caz, Sebastian Ghita era cercetat pentru art. 7 din Legea 39/2003 (grup infracţional organizat), art 3 literele f, h, j din Legea 51/1991 (infracţiuni la legea siguranţei naţionale) şi art. 23 Legea 656/2002 (spălare de bani).

Cel de-al treilea dosar a fost clasat pe 28.05.2014. Inregistrat in acelasi an (102/D/P/2014), dosarul viza infracţiunea prevazuta la art. 367, aliniantul 1, din Codul Penal (grup infracţional). Diferenta fata de celelalte doua dosare consta in faptul ca, in acest caz, DIICOT a dispus declinarea cercetărilor către Parchetul General, condus de către Tiberiu Niţu, pentru mai multe infractiuni. Este vorba de cele prevazute la art. 244 Cod Penal (înşelăciune), art. 5 Legea 11/1991 (legea concurenţei neloiale), art. 140, aliniatul 1, litera d, din Legea 8/1996, art. 141 din Legea 8/1996 şi 139 din aceeaşi lege (infracţiuni privind drepturile de autor)
 

Sebastian Ghita si amenintarile

Cele trei dosare inchise de DIICOT nu sunt singurele probleme pe care Ghita le are cu Justitia. Pe langa acestea, pe numele deputatului au fost depuse trei plangeri penale pentru santaj si amenintari.

Potrivit sursei citate, in 2012, Ghita a fost acuzat de postul Realitatea TV de santaj. Postul de televiziune il acuza pe Sebastian Ghita, in plangerea depusa la DNA, de santaj si amenintari. Directia Anticoruptie a trimis cazul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, insa pana la acel moment nu exista o solutie in dosar.

Un an mai tarziu, in 2013, Carmen Rosu – fost director general al Autoritatii de Management din cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si ulterior candidata pe lista PMP la alegerile europarlamentare – l-a reclamat la DNA pe deputat.

Carmen Rosu sustine ca Sebastian Ghita avea interese asupra unui contract pentru arhivarea documentelor. Rosu il acuza pe Ghita ca a facut presiuni pentru continuarea contractului, desi se constatasera probleme in acest caz.

În septembrie 2013, iar am primit un apel telefonic de ameninţare şi santaj de la dl Ghiţă, că îi sunt blocate afacerile şi că se va ocupa personal de mine, fapt pe care l-am adus la cunostinţă unui secretar de stat, Gabriel Onaca, şi în prezenţa ministrului Teodorovici”, susţine Carmen Roşu în plângerea penală publicată de către Realitatea TV.

Si Robert Negoita are ce sa ii reproseze lui Ghita. Primarul Sectorului 3 din Bucuresti a depus, in 13 mai, o plangere penala impotriva deputatului. Negoita il acuza pe Ghita ca l-a amenintat cu moartea.

Sebastian Ghiţă m-a sunat în urmă cu o săptămână şi m-a ameninţat josnic şi ruşinos. M-a ameninţat cu moartea”, a susţinut primarul sectorului 3. "Mi-a spus: 'Te termin. Ai intrat pe mâna mea, o să te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las'. Astea sunt cuvintele pe care mi le-a spus", a spus Negoiţă. Acest dosar a fost şi el clasat de Parchetul General, conchide sursa citata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22