DIICOT Perchezitii la firme de constructii din Fagaras. Soţul Alinei Bica, suspectat de evaziune fiscala

P.c. | 03.06.2015

Pe aceeași temă

DIICOT Braşov efectueaza percheziţii la mai multe firme de construcţii din Făgăraş, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, in care se inregistreaza un prejudiciu de peste 10 milioane de lei. Printre cei vizaţi de perchezitii se numara şi soţul Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT, relateaza Gandul.

 

Soţul Alinei Bica este dus la sediul DIICOT, urmând să fie audiat alaturi de alte 10 persoane.

 

Prejudiciul creat prin evaziune fiscală ar fi de aproximativ şapte milioane de lei iar prin spălare de bani de circa 3,4 milioane de lei, percheziţiile fiind făcute la trei firme importante din domeniul construcţiilor, din municipiul Făgăraş, pentru comiterea infracţiunilor fiind folosite două firme fantomă în Alba şi una în Cluj.

 

Denuntul lui Ovidiu Tender

 

Denunțul in acest dosar a fost făcut de omul de afaceri Ovidiu Tender, care a susținut că a cedat acțiunile la UPRUC CTR SA, pentru ca Alina Bica să-l ajute în dosarul în care ulterior a fost condamnat la 11 ani și patru luni de închisoare de prima instanță. La solicitarea consilierului Alinei Bica, Florin Mihăilescu, Tender ar fi înstrăinat pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din Făgăraş, preţul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de un milion de euro trebuia să fie în cash, nefiind înregistrată în contabilitate, conform motivării de arestare a fostei șefe DIICOT.

 

Liderul grupării de evaziune, în care sunt cercetate 11 persoane, ar fi omul de afaceri Dan Vasile, al cărui nume apare în denunțul lui Tender. Dan Vasile și Dorin Bica ar fi preluat pachetul majoritar de acțiuni de la firma UPRUC. Dorin Bica este preşedinte al AGA UPRUC SRL.

 

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT,  a fost trimisă în judecată, în data de 26 februarie, în dosarul "Bica 2", în care este acuzată alături de Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Astfel, Alina Bica este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.

 

Mecanismul evaziunii fiscale

 

Conform ziarului Romania Libera, in 2007, afaceriştii Dan V. Vasile, Dan D.Vasile, Urdea Marius, Dan Ileana Roxana (fostă Bercu), Cozachevici Liliana-Elisabeta, o altă persoană şi firmele SC Roata SRL Făgăraş, SC Hidroclean Energy SRL şi SC Bradus Invest SRL Lisa au pus bazele unei grupări infracţionale. Pe lângă evaziunea fiscală, gruparea se ocupa şi cu spălarea de bani din contracte din bani publici, cu diferite instituţii ale statului.

 

Firmele implicate în spălarea banilor sunt: S.C. ROATA S.R.L., S.C. HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. , S.C. BRADUS INVEST S.R.L., S.C. PAN BAUTEH S.R.L., S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. C MODE MARYNELLA S.R.L. Prin aceste firme fantomă, afaceriştii spălau banii, iar unele din aceste firme nu au existat decât în acte, arată anchetatorii. Astfel, în total, au fost retraşi din conturile acestor firme suma de 7.001.550 lei.

 

O firmă fusese înfiinţată pentru a crea documente justificative pentru pentru bunuri şi servicii care nu au existat sau nu s-au realizat - firme "fantomă" (SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL), alte firme erau interpuse în circuit şi folosite de oamenii de afaceri ca paravan pentru operaţiuni care nu s-au făcut niciodată - firme "tampon" (SC PAN BAUTEH SRL şi  SC ANDRA BAU SRL), iar altele au beneficiat de TVA deductibil şi cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit (SC ROATA SRL,  SC HIDROCLEAN ENERGY SRL şi BRADUS INVEST SRL).

 

Între 2010 şi 2014, trei cetăţeni maghiari au înfiinţat şi cesionat mai multe firme (SC ANDRA BAU SRL Alba Iulia, SC PAN BAUTEH SRL Alba Iulia şi SC C MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL), sub îndrumarea afaceristului Dan V Vasile şi a lui A. N. David. Cei trei - Oszlanci Andrea, Torma Jozsef şi Lehr Gyorgy Viktor - ţineau legătura cu băncile şi se ocupau de retragerile de bani din conturile firmelor fantomă.

 

Gruparea mai era ajutată şi de o inspectoare de resurse umane, care lucra la două din firmele implicate - SC Hidroclean Energy SRL şi SC Roata SRL. Liliana-Elisabeta Cozachevici, ajutată de afaceristul Dan V. Vasile, gestiona contractele firmelor cu instituţiile publice şi cu  firmele tampon şi fantomă.

 

Plantația de afine

 

Sursele judiciare citate de Evenimentul zilei au mai relatat că Mircea Octavian Bica are o plantație de afine ecologice în județul Brașov, prin intermediul firmei Biosfera Fruct SRL. El ar fi folosit circuitul evazionist pentru a scădea din facturi suma de 80.000 lei, acesta fiind și prejudiciul reținut în cazul lui.

 

În ultima declarație de avere depusă în anul 2014 de Alina Bica în calitate de șefă a DIICOT, Mircea Octavian Bica apare ca acționar unic la firma de consultanță SC Industrial Solutions SRL, de unde a obținut un venit de 83.500 lei, iar la Biosfera Fruct SRL apare ca angajat, cu un venit anual de 3.372 lei.

 

Sotul Alinei Bica este acuzat că ar fi săvârşit evaziune de 80.000 de lei şi va fi acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare de grup infracţional organizat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22