DIICOT și poliția londoneză au destructurat o rețea de exploatare sexuală a 60 de fete românce

Dora Vulcan | 16.11.2019

Sărăcia, lipsa de educație și de instruire și situația conflictuală din familie au fost rețeta prin care 60 de fete românce au devenit victime ale unei rețele de prostituție care opera în Marea Britanie.

Pe aceeași temă

Zeci de românce, forţate să practice prostituţia în Londra, au fost salvate de Poliţia Metropolitană londoneză din mâinile proxeneţilor, în urma unor raiduri la care au participat şi ofiţeri români. Victimele erau racolate din familii sărmane şi după ce ajungeau în Regat, erau fotografiate şi vândute pe internet. Din reţeaua de traficanţi români făceau parte indivizi periculoşi, implicaţi inclusiv în tentative de omor.

Vârful icebergului a devenit vizibil opiniei publice odată cu perchezițiile făcute de procurorii DIICOT din Iași, Constanța și Bacău la patru locații de pe raza județelor Constanța și Bacău într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată și spălare de bani, potrivit unui comunicat remis de DIICOT Revistei 22.

În paralal, și Poliţia Metropolitană din Londra a făcut 16 percheziţii în imobilele folosite de românii, membrii ai grupului infracţional român, imobile situate în capitala Regatului Unit al Marii Britanii. Românii erau suspectați că, începând cu anul 2013, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată și spălare de bani, grup organizat intrafamilial, cu ramificații internaționale, reușind să recruteze şi să exploateze sexual peste 60 tinere românce în Londra.


Pentru destructuarea rețelei a existat o cooperare juridiciară la nivelul Eurojust, prin încheierea unui Acord Comun de Anchetă ,,KALLANG’’, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi autoritățile din Marea Britanie.

Cum se făcea recrutarea victimelor


Liderii grupării recrutau, fie direct, fie prin interpuși, tinere din România, care să practice prostituția în Marea Britanie.

În activitatea de recrutare a victimelor, racolatorii se orientau spre tinere cărora le lipsea experiența de viață, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situații familiale conflictuale, promiţându-le că vor obține sume importante de bani.


Tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfășoare în Marea Britanie sau cu privire la remunerația pe care urmau să o primească.

Acestea erau cazate inițial în locuințele membrilor grupării din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în Londra de către membrii grupării, care le achiziționau biletele de călătorie.


Ajunse în Londra, tinerele erau cazate în locuințe închiriate de către membrii grupării infracționale, locuințe în care se desfășura și activitatea de prostituție.


După determinarea acestora să accepte practicarea prostituției prin folosirea violențelor, amenințărilor sau a șantajului, tinerele erau fotografiate în ținute sumare, iar fotografiile acestora erau postate pe mai multe site-uri de profil din Marea Britanie.


În schimbul serviciilor sexuale, rețeaua de proxeneți obținea de pe urma fiecărei fete sume cuprinse între 500 și 1500 de lire sterline.


Pentru a menține tinerele într-o stare de dependență și pentru a le determina să continue practicarea prostituției în folosul lor, pe perioade mari de timp, membrii grupării le promiteau o parte din câștigurile realizate, însă, în realitate, le dădeau sume infime de bani, impunându-le cheltuieli exagerate cu privire la cazare, transport, întreținere, hrană, îmbrăcăminte.


În urma perchezițiilor domiciliare un număr de 20 de persoane au fost reținute în Londra și Iași, urmând a se obține mandate europene de arestare.


De asemenea, au fost ridicate sumele de 7000 lire sterline, 12.000 euro, 10.000 lei, dar și 2 autoturisme de lux, laptopuri, telefoane și 300 de grame de cocaină.


Doi dintre liderii grupării, reținuți în Londra, erau de asemenea căutați în baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile din România, fiind cercetați pentru tentativă de omor.


La acțiunea din Londra au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, sprijinită de BCCO Constanța și Bacău. Interceptările au fost făcute de Direcţia Operaţiuni Speciale. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22