DIICOT: VARUJAN VOSGANIAN a IGNORAT intentionat informarile si sesizarile SRI

A. C | 03.02.2015

Pe aceeași temă

Procurorii DIICOT a solicitat ieri, din nou, aviz atat de la Senat cat şi de la preşedintele Klaus Iohannis pentru inceperea urmăririi penale a foştilor miniştrii ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, informeaza EVZ.ro. Senatorul Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, şi Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, sunt suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.
 

Conform DIICOT, Varujan Vosganian (în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008) si Adriean Videanu (în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Ei ar fi utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

 

Astfel, susţin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

 
CITITI SI: Adriean VIDEANU, adus de politie la DIICOT pentru audieri in dosarul ROMGAZ

 

"Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale", au precizat procurorii DIICOT.

 

Potrivit referatului trimis la Senat, la toate acestea se adaugă şi faptul că ministrul Varujan Vosganian a ignorat în totalitate informările şi sesizările primite de la Serviciul Român de Informaţii în zilele de 12 mai 2007, 12 ianuarie şi 4 martie 2008, prin care se atenţiona asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea şi menţinerea facilităţilor acordate SC Interagro SA.

Astfel:

 

prin Nota din 12 mai 2007, SRI aducea la cunoștința ministrului economiei Varujan Vosganian demersurile de asigurare a continuității în alimentarea Grupului INTERAGRO cu gaze naturale de la SNGN ROMGAZ SA, concomitent cu acordarea de eșalonări la plata acestora - în condițiile în care entitatea privată nu și-a onorat sistematic obligațiile asumate față de societatea de stat -, acțiuni în care INTERAGRO a beneficiat de susținerea unor (foști ) decizionali din domeniu, inclusiv Dan Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei și principalul exponent al cercului de interese coagulat în jurul grupului de firme CONEF). Situația menționată era de natură să avantajeze, în continuare, INTERAGRO și să prejudicieze societatea de stat și chiar să afecteze cadrul concurențial în domeniu;

 

- prin Nota Specială din 12 ianuarie 2008, SRI aducea la cunoștința ministrului economiei Varujan Vosganian reperele manierei defectuoase de gestionare, la nivelul autorităților competente, a situației problematice create la începutul lunii ianuarie 2008 de reducerea volumelor de hidrocarburi livrate de GAZPROM României, pe fondul scăderilor semnificative de temperaturi. În absența unor programe coerente de evitare/management al unor momente de criză în ceea ce privește asigurarea necesarului de gaze naturale, Dispeceratul Național de Gaze a decis diminuarea cantităților furnizate către anumiți beneficiari, în special producători termoenergetici importanți, în condițiile în care INTERAGRO (ce susţinea că are statut de consumator întreruptibil) a continuat să beneficieze de cantitățile necesare funcționării în parametrii normali;

 

- prin Nota Sinteză din 4 martie 2008, SRI comunica ministrului economiei Varujan Vosganian că, pe fondul intenției de a obține un contract avantajos de achiziție gaze naturale de la SNGN ROMGAZ SA, la începutul anului 2008, Ioan Niculae invoca perspectiva închiderii combinatelor chimice controlate, în condițiile în care, la nivelul acestora persistau stări de insecuritate industrială determinate, în principal, de neefectuarea întregului volum de lucrări investiționale de retehnologizare/mediu asumate la preluarea acestora.

 

In Referate se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC INTERAGRO SA, este de cca. 43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca. 54.000.000 lei, respectiv cca. 19.000.000 USD.Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca. 51% din totalul de cca. 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010.
 

"Luând cunoștință de aceste aspecte cu care SRI informa periodic, ministrul economiei Varujan Vosganian nu numai că nu poate invoca necunoașterea situației de fapt, dar trebuia de îndată, în virtutea atribuțiilor conferite de legislația în materie, să intervină pentru stoparea demersurilor efectuate vădit în defavoarea SNGN ROMGAZ SA și pentru înlăturarea oricărui pericol pentru sistemul energetic național, în general și pe segmentul gazelor naturale, în special. Aceasta, însă, în condiţiile în care nu ar fi aderat la grupul infracţional iniţiat de IOAN NICULAE şi nu ar fi achiesat să sprijine realizarea scopului asumat de acest grup," arată procurorii DIICOT.

 

Procurorii DIICOT atrag atentia asupra faptului că "activitatea de sprijinire a grupului infracţional de către factorul decizional din cadrul Ministerului Economiei nu a încetat la finalul mandatului de ministru al numitului Varujan Vosganian dimpotrivă, la grup a aderat, sprijinind realizarea scopului asumat şi ministrul Videanu Adriean. Acesta a continuat politica de a livra gaze naturale către SC INTERAGRO SA indiferent de situaţia debitelor uriaşe înregistrate, tocmai motivat de faptul că şi-a asumat, alături de ceilalţi membri ai grupării infracţionale, aportul său la realizarea scopului infracţional".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22