Din ciclul ”Sistemul m-a învins”. Liviu Dragnea: Nu accept să fiu înfrânt de niște cartele

Silvia Simion | 17.02.2016

PSD anunta ca va inainta plangere penala pentru modul in care s-a dat votul la Legea defaimarii, sustinand ca ar fi existat "o mana criminala" care a manipulat sistemul informatic, in asa fel incat sa pice legea, informeaza Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Legea defaimarii a fost respinsa, miercuri, in Camera Deputatilor, camera decizionala, iar initiatorul ei, Liviu Dragnea, a sustinut ca de vina ar fi fost sistemul de vot electronic, el punand la indoiala toate voturile date in ultima perioada in forul legislativ.

 

Mai mult, el a declarat ca Daniel Florea, unul dintre colegii sai deputati, redacteaza o plangere penala in rem, pe care o va depune joi la parchetul competent, pentru ca procurorii sa verifice urgent cine "a intervenit in mod fraudulos in sistemul informatic".

 

"Nu accept sa fiu infrant de niste cartele!", a declarat Liviu Dragnea ulterior votului dat la legea pe care el a intiat-o, vizibil nemultumit de esecul inregistrat in camera parlamentara condusa de colegul sau de partid Valeriu Zgonea, camera in care majoritatea PSD-UNPR-ALDE este destul de confortabila.

 

"Astazi se faceau probe si erau colegi care votau si nu erau acceptati de sistem (...) Incearca sa se acopere! O sa le cer colegilor mei din Biroul Permanent sa se inceapa o ancheta administrativa. Daca se reia votul, ceea ce nu stiu, vom participa la vot,daca nu se reia, voi reinitia proiectul de lege", a declarat Liviu Dragnea.

 

Liderul PSD s-a aratat extrem de nemultumit de situatie. "Acest secretariat general trebuie sa raspunda unor parlamentari alesi de ce dreptul lor de vot a fost suprimat. Acel comunicat nu impresioneaza pe nimeni", a comentat el, subliniind faptul ca e important ca acesta problema a votului in Camera Deputatilor "sa se rezolve".

 

La fel ca si mai devreme, el a pus la indoiala inca o data rezultatele voturilor date anterior pe alte legi.

 

"Nu accept ca un sistem informatic protejat de secretariatul general sa ne blocheze dreptul la vot. Am cerut colegilor mei sa verifice cu mare atentie si pentru alte legi daca au fost in situatia asta", a adaugat liderul PSD.

 

Pana la ora redactarii acestei stiri, pe site-ul Camerei Deputatilor nu a fost publicat niciun rezultat al votului electronic dat in aceasta zi, in sedinta de plen, asa cum se intampla pana acum, precizează ziare.com.

 

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor, doctor in matematica la Universitatea Bucuresti, a explicat care este de fapt problema.

 

"Sistemul a functionat. A avut niste disfunctionalitati mici, dar a functionat in general. Nu asta e problema. Problema e legata de faptul ca sistemul de vot indica prezenta cartelei, nu a persoanei. Un sistem de vot care ar indica prezenta persoanei ar trebui sa se bazeze, de exemplu, pe date biometrice.

 

De exemplu, votez cu degetul pe un touchscreen. Iti ia amprenta degetului, o verifica intr-o baza de date. E banal asa ceva, exista o gramada de dispozitive, laptopuri. E imposibil sa nu existe si astfel de sisteme de vot", a declarat Varujan Pambuccian.

 

Intrebat de ce Camera Deputatilor nu a achizitionat anul trecut un astfel de sistem, acesta a refuzat sa se pronunte, spunand ca nu stie.

 

De asemenea, intrebat ce parere are despre faptul ca Liviu Dragnea pune la indoiala rezultatele voturilor date pe legi pana acum si inregistrate de sistemul de vot electronic, Varujan Pambuccian a raspuns: "Nu vreau sa comentez lucrul asta pentru ca am deschide o cutie a Pandorei. Chiar nu vreau sa comentez".

 

In comunicatul remis miercuri de secretariatul general al Camerei Deputatilor se mai precieaza cum a fost achizitionat acest nou sistem de vot electronic anul trecut, in timp ce Victor Ponta (PSD) era premier si Valeriu Zgonea (PSD) presedinte al Camerei Deputatilor.

 

"Achizitionarea sistemului de vot actual s-a facut prin licitatie publica internationala, in baza unui caiet de sarcini, documentatia fiind avizata de ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, reprezentanti ai Cancelariei primului-ministru, ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, ministerului Finantelor Publice, un reprezentant desemnat de ministrul Finantelor Publice si un reprezentant desemnat de ministrul delegat pentru Buget, ministerului Educatiei Nationale, ministerului Fondurilor Europene, Serviciului Roman de Informatii, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Sistemul indeplineste conditiile tehnice impuse, precum si criteriile de calificare in ceea ce priveste capacitatea financiara si cea profesionala.

 

Licitatia a fost derulata de structurile administrative ale Camerei Deputatilor din subordinea Secretariatului General care au atributii specifice in domeniu, conducerea politica a Camerei Deputatilor nefiind implicata in aceste proceduri", se arata in comunicatul citat.

 

Miercuri s-a dat votul final pe legea defaimarii, fiind inregistrate 152 voturi "pentru", 105 "impotriva" si 24 de abtineri, presedintele de sedinta, Florin Iordache (PSD), anuntand initial ca legea a trecut. UDMR si PNL au contestat, spunand ca nu s-a atins pragul pentru o lege organica, adica jumatate plus 1 din numarul deputatilor prezenti.

 

"Prezenta in sala 315, voturi pentru 152, impotriva 105, abtineri 24. In consecinta, legea nu a trecut", a revenit Florin Iordache.

 

PSD a incercat se forteze reluarea votului, insa PNL a amenintat cu iesirea din sala si sesizarea CCR. Pana la urma, Liviu Dragnea a cedat si a anuntat ca va initia un nou proiect, el dand vina pe sistemul de vot electronic care ar fi deformat vointa reala a deputatilor.

 

Citiți și Legea defaimarii a fost respinsa de Camera Deputatilor. Dragnea nu renunta: ”Reinitiez proiectul”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22