Din Italia, fostul baron PSD de Neamț, Ionel Arsene, anunță că se sinucide dacă e extrădat în țară

Redactia | 07.11.2023

Avocații baronului roșu de Neamț, zis și „Ciorăpel”, susțin că acesta a amenințat că se sinucide dacă este extrădat și băgat la pușcărie pe tărâmurile natale unde s-a îmbogațit din spăgi și mită.

Pe aceeași temă

Avocații lui Ionel Arsene, fostul președinte PSD al Consiliului Județean Neamț, susțin că acesta nu poate fi extrădat, din rațiuni medicale ce țin de depresie gravă cu tendințe suicidale când aude de România. În plus fostul lider PSD se teme de „persecuții politice” dacă revine în țară.

Alfredo Gaito și Mario Antinucci, apărătorii din Italia ai fostului politician PSD, au prezentat judecătorilor rapoarte psihiatrice, care arată că Arsene suferă de "tulburare depresivă majoră de natură severă și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de extrădare va fi admisă". De asemenea, ei mai arată că, odată extrădat, Ionel Arsene riscă „persecuția politică” în România, transmite corrieredellacalabria.

Avocații lui Ionel Arsene consideră că judecătorii din Bari au ignorat cauzele reale pentru care Arsene se află în peninsulă și explică faptul că există un „risc actual de persecuție politică (…) al celui mai important lider politic al grupului de conducere al precedentului guvern al României, puternic contestat de cel aflat în prezent în funcție".

„În plus”, continuă Gaito și Antinucci, „predarea contrastează cu scopul reeducativ al pedepsei, întrucât executarea în străinătate a pedepsei aplicate unei persoane care și-a stabilit relațiile familiale și sociale în Italia împiedică reintegrarea socială a individului la sfârșitul executării pedepsei și, prin urmare, scopul reeducativ la care trebuie să tindă sancțiunea".

„Arsene suferă de patologii grave, inclusiv de natură neuropsihiatrică, iar acest lucru a fost constatat de Dr. Nicolò Falchi Delitala, neuropsihiatru la Spitalul S. Giovanni din Roma, Dr. Roberta Russo, psiholog criminalist din Roma, specializată în observarea științifică și tratamentul în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu, cardiolog specialist al Spitalului S Giovanni din Roma", mai susțin avocații fostului politician PSD, care mai arată că afecțiunile lui Arsene au fost ignorate de magistrații Curții de Apel din Bari, care nu au dispus efectuarea unei expertize, deși erau îndeplinite dispozițiile legale.

Totodată, avocații spun că la instanță au fost depuse o serie de rapoarte, care fac dovada afecțiunilor psihiatrice de care suferă Arsene și riscul ridicat de a se sinucide, dacă revine în țară.  "În interesul pârâtului, acesta a depus rapoarte psihiatrice cu documentația sanitară anexată, eliberate de o instituție publică (A.S.L. R.M. 2), din care rezultă că, din cauza procesului la care a fost supus în România și pe care îl consideră sumar de nedrept (…) prezintă o stare clinică ce îndeplinește cele cinci criterii de diagnostic pentru diagnosticul de Tulburare depresivă majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2015). 09.2023: … Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării … )", se mai arată în documentul citat de publicația din peninsulă. 

Curtea de Casație din Italia a decis sâmbătă predarea lui Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, autorităților din România. Hotărârea este definitivă. "În scurt timp va fi predat autorităților din țară", a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22