Dincu: Grup interministerial pentru modernizarea administratiei si reformarea statului

Iulian Popescu | 05.12.2015

Guvernul va constitui un grup interministerial care se va ocupa de reformarea statului și modernizarea administrației, aceasta fiind prioritatea acestui mandat, a declarat sâmbătă, după încheierea ședinței informale a cabinetului, vicepremierul Vasile Dîncu.

Pe aceeași temă

 

"Ideea de bază a fost constituirea din acest moment a unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea admistraţiei, un grup care să lucreze în continuare, în lunile care vin, la câteva dintre proiectele noastre esenţiale care vizează reforma  statului. Am lucrat în această zi asupra temelor celor mai importante şi asupra uniformizării concepţiei şi a limbajulu. Am vorbit cu colegii noştri de câteva teme importante, pe care fiecare dintre colegii de la ministere le consideră a fi importante în anul care vine. Cele legate în primul rând de o nouă viziune despre stat, despre misiunea statului şi, în principal, am concentrat pe câteva paliere discuţia noastră. În primul rând, ne-am pus o întrebare legată de modul în care ne vom structura munca noastră în această reformă a statului şi adminsitraţiei locale şi centrale", a explicat Dâncu, citat de Realitatea Tv.

 

Au fost definiţi "6 piloni ai modernizării", primul dintre aceştia referindu-se la rolul statului: "Trebuie să găsim o concepţie unitară în a vedea ce face statul, pornind de la administraţia centrală şi administraţia locală. În acest moment noi am observat că există mai multe discursuri despre stat. Ideea ce mai nouă este aceea că dacă vorbim despre administraţia centrală ca nucleu al statului, atunci trebuie să definim foarte clar care sunt funcţiile administraţiei centrale."

 

"Am discutat mai mult pe tema reformei administraţiei, urmând ca într-o şedinţă viitoare să vorbim despre cealaltă dimensiune, şi anume, calitatea serviciilor. (...) Am vorbit şi despre simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi administraţie, despre eficientizarea costurilor, despre raportul între politică şi societate. A fost un foarte bun schimb de idei, în care necesitatea de final a fost aceea a găsi un cadru în care să lucrăm împreună", a mai spus Dâncu.

 

De asemenea, vicepremierul a anunţat că va fi formată şi "o echipă care va lucra la dialogul organizat, un fel de grup de consultare. (...) Construim o platformă cu Ministerul pentru Dialog Social, care vizează transparenţa şi dezbaterea publică.

 

Vor fi limitate atribuțiile prefectului

 

În final, Vasile Dâncu a arătat că trebuie rediscutate şi "funcţiile prefectului şi din perspectiva tipului de funcţie publică pe care o exercită, a atribuţiilor, dar şi din perspectiva administrativă, adică a controlului administrativ".

 

"Am văzut că şi în Europa se întâmplă astfel de lucruri, dar şi la noi, există dezbateri în legătură cu controlul de legalitate pe care îl face, de exemplu, prefectul asupra unor acte ale administraţiei locale. Prefectul trebuie să limiteze această tutelă administrativă. Este, până la urmă, o derogare de la autonomia locală. Noi trebuie să respectăm autonomia locală. Prefectul nu se poate, în mod normal, în legislaţia europeană, pronunţa asupra oportunităţii, ci mai degrabă asupra legalităţii", a explicat el.

 

O nouă şedinţă de Guvern informală a avut loc sâmbătă dimineaţa. Premierul Dacian Cioloş şi miniştrii săi s-au întâlnit la Vila Lac 1 pentru a discuta despre reforma administrativă.

 

Reforma administrativă face parte din programul de guvernare al noului Executiv şi este una dintre bilele negre pe care partenerii internaţionali, FMI şi Comisia Europeană, le-a dat guvernării Ponta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22