Diplomați occidentali: România are potențialul de a dobândi un rol crucial în regiune

Redactia | 22.07.2018

Ambasadorii Franțe și Germaniei, Michele Ramis și Cord Meier-Klodt, ne sfătuiesc să încetăm luptele interne pentru ca să profităm de oferite de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cei doi diplomați consideră că România are de jucat un rol crucial în regiune, mai ales în contextul internațional actual. Declarațiile au fost făcute cu prilejul participării lor la Festivalul de Film și Istorii Râșnov., informează news.ro.

 

Ei au subliniat că Uniunea Europeană se confruntă, astăzi, cu mari provocări, atât din interior, cât și din exterior precum amenințările teroriste, imigrația, euroscepticismul și încălcarea legilor internaționale: Toate acestea creează un nou context. Avem de-a face cu surprize, dar ele sunt şi ocazii. Îngrijorarea mea este cum putem apăra modelul nostru democratic unic?”, s-a întrebat Michele Ramis.

 

Franţa şi Germania, au spus cei doi, şi-au luat angajamentul de a ajuta România în pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului UE.

 

"Credem că preşedinţia CE îi va da României o nouă perspectivă. România trebuie să lase de-o parte luptele interne, trebuie să fie constantă în valorile ei şi să profite de ocazie. Vă subestimaţi capacităţile şi ocaziile. Mi-ar plăcea ca România să se întoarcă la România”, a mai spus Ramis.

 

De cealaltă parte, Meier-Klodt a precizat că "Alianţa transatlantică şi Uniunea Europeană nu trebuie considerate ca un bun câștigat, trebuie să luptăm pentru ele, dacă vrem să menţinem ceea ce am obţinut şi să continuăm să dăm formă lumii noastre, altfel, îi vom lăsa pe alţii să îi dea formă”.

 

El a amintit, de asemenea, de provocările la care este supusă UE: "Din perspectiva Europei, unele dintre cei mai importante provocări sunt Rusia, expansiunea intereselor Chinei şi numeroasele crize. Noua politica «America First» a preşedintelui Trump, pentru Europa, trebuie luată în calcul drept o nouă provocare. Acest principiu, de «Me First», îl găsim în toate ţările europene şi este unul nou de care trebuie să ne ocupăm”.

 

"Nu trebuie să ne păcălim. Nu este vorba doar de anumite figuri politice, care pot veni şi pleca sau rămâne, ci despre o mişcare tectonică în societatea noastră, iar figurile politice sunt vizibile tocmai din acest motiv”, a completat Meier-Klodt.

 

„Păstraţi România pe linia progresului”, a îndemnat el. ”România are potenţial de a dobândi un rol crucial în această ecuaţie, ca ţară fundamental europeană, fără polarizări. Mental, ea este amplasată în centrul Europei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene oferă o ocazie unică, aţi face bine să nu o rataţi”, a completat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22