Directoarea ICR Paris a DEMISIONAT in urma scandalului invitatiilor

T.d. | 13.02.2015

Pe aceeași temă

Directoarea Institutului Cultural Roman (ICR) din Paris, Yvette Fulicea, a demisionat vineri de la sefia institutiei. Decizia vine in urma incidentului diplomatic cu invitatiile pentru receptia organizata cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis in capitala franceza.

Demisia lui Fulicea a fost acceptata de presedintele ICR, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

"Doamna Yvette Fulicea și-a prezentat vineri, 13 februarie 2015, demisia din funcția de director al Institutului Cultural Român de la Paris. Demisia a fost acceptată de președintele Institutului Cultural Român", transmite ICR.

De altfel, presedintele ICR, Lilian Zamfiroiu, a propus marti declansarea procedurii de revocare de la sefia ICR Paris a lui Yvette Fulicea.
 

Context

Cu ocazia vizitei oficiale de stat a presedintelui Klaus Iohannis in Franta, ambasada Romaniei la Paris, in colaborare cu ICR Paris, a organizat o receptie la care au fost invitate mai multe personalitati ale diasporei romanesti.

Invitaţiile au fost trimise în format online, de către directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, după ce, în prealabil, aceasta schimbase mai multe mailuri cu personalul din ambasadă. În câteva din mailurile de invitaţie, Fulicea a mai ataşat, din greşeală, un document de uz intern al Ambasadei României la Paris, în care erau trecute numele celor invitaţi, cine îi invită şi diverse comentarii personale ale funcţionarilor din ambasadă, astfel încât unii invitaţi erau caracterizaţi drept  „indezirabili“ sau „scârboşi“.

Un astfel de email a primit, în data de 27 ianuarie, şi scriitorul Radu Portocală, fost director al ICR Paris. Portocală, indignat de conţinutul emailului,  i-a scris „cu mare şi tristeţe nedumerire“ ambasadorului României la Paris, Bogdan Mazuru. Apoi i-a trimis scrisoarea de revoltă şi graficianului Eugen Mihăiescu, care, cu acordul expeditorului, a publicat-o în ziarul „Cotidianul“. 

Iată ce i-a scris Radu Portocală ambasadorului Mazuru. „Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat( n.r. –  Alexandra Brasat, secretar II la Ambasada României de la Paris) şi redirecţionat de ICR. Las deoparte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte - detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sunt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfârşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scârbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că ambasada, care a răspândit această listă, le datorează scuze“, se arată în scrisoarea trimisă de Radu Portocală către ambasadorul României în Franţa.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22