Directorul Centrului Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti: Principala cauza a atitudinilor rusofobe in randul populatiei e lipsa de informare. Perceptia Rusiei in Romania nu a suferit prejudicii

T.d. | 20.05.2015

Pe aceeași temă

“Principala cauza a atitudinilor rusofobe in randul publicului larg e lipsa de informare”, sustine directorul Centrului Rus de Stiinta si Cultura, lansat oficial luna aceasta la Bucuresti. Potrivit Nataliei Muzhennikova, apetenta romanilor pentru cultura rusa este ridicata, insa rusofobia poate fi intalnita in doua masuri diferite: una ridicata, in randul oamenilor politici si una scazuta, la nivelul populatiei.

Cred ca apetenta si deschiderea romanilor fata de cultura rusa este undeva la 8 (din 10 – n.r.) fara sa facem distinctii intre oamenii de rand si politicieni”, a spus Natalia Muzhennikova, intr-un interviu pentru powerpolitics.ro.

Pe aceeasi scara, directorul Centrului Rus de Stiinta si Cultura puncteaza doua masuri diferite ale rusofobiei in societatea romaneasca.

Pot sa dau doua note – una pentru rusofobia in randul politicienilor si alta printre oamenii de rand. Prima (care poate fi nu neaparat reala, ci impusa ideologic pe linie de partid) – este undeva la nivelul 9 si cealalta undeva la nivelul 5”, a spus oficialul rus.

Totusi, subliniaza Muzhennikova, principala cauza a rusofobiei intalnite la publicul larg e “lipsa de informare”.

In ce priveste scopurile acestui centrul deschis la Bucuresti, Natalia Muzhennikova pledeaza pentru rezolvarea problemelor care “aparent” ne dezbina.

Ne propunem sa acordam o atentie crescuta dezvoltarii relatiilor interumane fiindca suntem convinsi ca prin o mai buna cunoastere reciproca va fi mai usor sa rezolvam multe dintre problemele care aparent ne dezbina”, arata oficialul rus.

Potrivit lui Muzhennikova, deschiderea Centrului Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti nu e o incercare “de a recastiga ceva”.

Eu cred ca nici nu exista niciun fel de prejudiciu in ce priveste perceptia Federatiei Ruse in Romania”, continua oficialul rus. “Aceste evenimente din Ucraina au aratat ca exista o serioasa lipsa de informatii alternative in ce priveste spatiul rusesc. (…) Romanii sunt destepti ca sa concluzioneze singuri unde este dreptatea si adevarul, si unde este minciuna si manipulare”, considera directorul Centrului Rus.

Natalia Muzhennikova vorbeste si despre un reviriment al patriotismului in Rusia, dupa “evenimentele” din Ucraina, acolo unde Occidentul continua sa acuze o implicare militara activa si directa a Moscovei.

Tara s-a unit chiar si mai mult”, sustine Muzhennikova, “fiindca in momente de incercare Rusia intotdeauna se uneste, se concentreaza asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat si iese din toate mai tare si mai unita”.

In ce priveste acuzatiile potrivit carora Centrul este nici mai mult nici mai putin decat o sursa de propaganda a Kremlinului, Natalia Muzhennikova respinge acest scenariu.

Noi oferim un loc pentru intalniri si dezbateri deschise cu oameni de cultura si cercetatori din Federatia Rusa. (…) Cum poate cultura rusa si meritele ei sa fie considerate propaganda politica?”, spune directorul Centrului Rus de Stiinta si Cultura.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22