Directorul FBI, James Comey: Parteneriatul cu Serviciul Roman de Informatii, unul dintre cele mai bune din intreaga lume

T.d. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Romania si Statele Unite ale Americii (SUA) au “o relatie de colaborare esentiala in lupta anti-terorista”, a spus directorul Biroului Federal de Investigatii (FBI) al SUA. James Comey a vorbit, marti, despre “unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume”, la finalul discutiilor avute cu directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Eduard Hellvig.

Directorul FBI l-a felicitat pe Eduard Hellvig pentru numirea în funcția de director al SRI și a ținut să adreseze mulțumiri speciale prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, în contextul întâlnirii pe care cei doi au avut-o la Washington la începutul directoratului lui Comey, precum și adjuncților directorului SRI, Ion Grosu și Dumitru Cocoru.

"Aceasta este prima mea vizită la București de la preluarea funcției de director FBI, în toamna anului 2013. Predecesorul meu, Bob Mueller, a făcut ultima vizită la București în 2011. El a subliniat că țările noastre au o relație de colaborare esențială în lupta împotriva terorismului și infracționalității. Fără îndoială, acel lucru era adevărat atunci și a devenit chiar mai adevărat acum, pentru că parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii trei ani”, a declarat James Comey.
 

Prioritatile parteneriatului FBI-SRI

Directorul FBI s-a declarat “privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume", potrivit Agerpres.

Comey a subliniat schimbul constant de informatii privind “contraspionajul, lupta impotriva terorismului, a coruptiei si a criminalitati organizate transnationale” drept o componenta esentiala a colaborarii FBI-SRI.

"În 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea și extrădarea a doi români din SUA în România, sub acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani. Sperăm să colaborăm mai mult în acest domeniu", a explicat oficialul american.

De altfel, Comey a vorbit si despre combaterea criminalitatii cibernetice, o prioritate a parteneriatului FBI-SRI.
 

Ofiteri romani, pregatiti de FBI

James Comey a vorbit, in continuare, despre un alt element prioritar in cadrul parteneriatului strategic Washington-Bucuresti: pregatirea ofiterilor romani in Statele Unite, sub indrumarea FBI.

"Din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire în negocierea în situații de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate și interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare și radiologice. În această lună, FBI pregătește doi ofițeri români în contracararea de activități teroriste. Ofițerii din instituțiile de aplicare a legii și din serviciile de informații din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalității informatice din Pittsburgh, Pennsylvania. În SUA, ofițerii din instituțiile de aplicare a legii din întreaga lume, inclusiv din această țară extraordinară, se pregătesc împreună la Academia Națională a FBI de la Quantico, statul Virginia. Din 1995 până în prezent, 32 de ofițeri români au absolvit Academia Națională", a precizat directorul FBI.

Comey a adăugat că, totodată, "mulți ofițeri români s-au pregătit la Academia Internațională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta".

"Anul trecut, 41 de ofițeri români au participat la cursuri despre activitățile de aplicare a legii, negociere în situații de criză și supraviețuire tactică și în mediul urban, în cadrul ILEA", a conchis directorul FBI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22