Directorul STS promoveaza un sistem informatic pentru combaterea fraudei electorale. Cum functioneaza sistemul

T.d. | 10.03.2015

Pe aceeași temă

Un sistem informatic de prevenire si combatere a votului multiplu a fost prezentat, marti, de catre directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). Proiectul promovat de Marcel Opris prevede scanarea cartii de identitate si identificarea si introducerea CNP-ului intr-un sistem electronic.

Seful STS a vorbit despre existenta unei vointe politice unanime in privinta unui asemenea sistem.

"Modalitatea de lucru folosita este cea care a fost dezvoltata in 2010 si, in eventualitatea introducerii unui asemenea sistem de vot, se vor cauta solutiile tehnologice si solutiile procedurale care sa fie valabile pentru un exercitiu electoral desfasurat in anul 2016 si dupa aceea. De asemenea, prin intermediul specialistilor STS am facut o ampla actiune de investigare in ultimii ani sa vedem cat de mare ar fi efortul pentru a introduce un asemenea sistem", a declarat Marcel Opris in sedinta comisiei.

El a precizat ca nu se va cunoaste identitatea alegatorului.

"Exclus. Dar numarul de alegatori si unde au votat, asta este o informatie pe care toata lumea trebuie sa o stie. (...) Ne gandim la o panoplie de masuri astfel incat sa intarim acest exercitiu de democratie fara a face risipa de resurse si parada de mijloace tehnice", a subliniat Opris, potrivit Hotnews.
 

(Marcel Opris, directorul STS)

Directorul STS crede ca stadiul actual al infrastructurii electorale din Romania permite introducerea unui asemenea sistem.

"In principiu, pentru un numar semnificativ de sectii de vot din Romania exista conditiile necesare pentru a se instala asemenea echipamente, pentru celelalte sectii de vot se pot face. Va comunic, de exemplu, ca la alegerile prezidentiale din 2014 a trebuit sa distribuim terminale de satelit pentru a tine legatura cu sectiile de vot doar in 48 de sectii de vot din Romania din totalul de peste 18.300 de sectii de vot”, arata Opris.

Oficialul continua: “Va confirm ca utilizand inteligenta si o varietate de proceduri se poate construi un asemenea sistem in care orice alegator care se prezinta intr-o sectie de vot sa poata fi inscris intr-o baza de date si sa poata fi monitorizata exercitarea corecta a dreptului de vot.
 

Cum functioneaza

Sistemul are ca scop fluidizarea procesului de votare, considera Manuela Sarateanu, coordonator de proiect.

Astfel, in momentul in care cetateanul se prezinta in sectia de vot, prin intermediul unui scaner, care citeste doar cele doua randuri de pe cartea de identitate, se preia CNP-ul acestuia si se introduce intr-o baza de date centrala, nationala, baza de date care initial este goala.

"Introducerea CNP-ului in acea baza de date are semnificatia faptului ca alegatorul s-a prezentat la vot. In momentul in care aceasi CNP apare intr-o alta sectie de votare, sistemul semnaleaza o posibila tentativa de vot multiplu, de frauda. La alegerile anterioare, la care s-a pilotat acest sistem, alegatorul a fost indrumat sa completeze o declaratie pe propria raspundere. Deci, daca intr-adevar el nu s-a prezentat la vot in doua sectii, i s-a permis sa voteze pe baza declaratiei pe proprie raspundere", a precizat reprezentantul STS.

Manuela Sarateanu a adaugat ca intr-o sectie in care se prezinta un numar mai mare de alegatori CNP-ul se poate prelua automat de pe cartea de identitate prin intermediul scanerului.

"Din aceste informatii nu se preia decat CNP-ul si data expirarii cartii de identitate, in felul acesta sistemul semnaland o posibila tentativa de vot cu o carte de identitate expirata", a adaugat aceasta.
 

O sansa pentru eradicarea fraudei electorale

Legislativul asteapta ca sistemul sa fie implementat cu succes, reprezentand o buna ocazie pentru a eradica frauda electorala.

"Speram ca si din punct de vedere tehnic acest lucru va putea fi implementat, pentru ca ne dorim cu totii ca votul multiplu sa devina istorie in Romania si sa scapam de aceasta problema care altereaza rezultatul alegerilor si creeaza si probleme juridice persoanelor care fac acest lucru", a afirmat presedintele Comisiei de cod electoral, deputatul Mihai Voicu.

Intrebat care vor fi costurile, acesta a aratat ca nu exista o cifra in acest sens.

"O lege care descrie organizarea unor alegeri, la alegeri locale in cazul nostru, nu are prevederi de costuri nici pe buletine de vot, nici pe stampile, in consecinta nici pe acest sistem. Depinde de numarul sectiilor de votare, magnitudinea acestora, numarul de alegatori si asa mai departe. Nu avem o evaluare cu privire la acest lucru, dar costurile in general nu fac parte din corpul legii, ci se stabilesc prin HG in aplicarea legii. De aceea nu avem o cifra cu privire la costuri", a mai aratat Voicu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22