Discursul lui Putin privind anexarea Crimeii inspirat din retorica lui Hitler

A.g | 17.03.2015

Pe aceeași temă

 Pe 18 martie 2014, Vladimir Putin a sustinut un discurs cu ocazia anexarii Crimeii si ulterior s-a descoperit ca retorica folosita de presedintele rus seamana extrem de mult cu discursul pe care Adolf Hitler l-a rostit in 1939 dupa ce a anexact coridorul Danzig din Polonia, informeaza ziare.com
 

 

 

Publicatia Euromaidan Press a realizat o comparatie intre discursul lui Vladimir Putin si cel al cancelarului german din al Doilea Razboi Mondial.


"In inimile si mintile oamenilor, Crimeea a fost intotdeauna o parte inseparabila a Rusiei", a spus Putin in discursul de anul trecut, in timp ce Hitler sub aceeasi forma isi incepea cuvantarea in 1939:"Danzig a fost si va fi un oras german. Coridorul a fost si va fi german".

Istoria si cultura sunt doua dintre lait motivele pentru care ambii lideri au justificat invadarea celor doua teritorii.
 

"Pentru a intelege motivul din spatele acestei miscari, este suficient sa cunoastem istoria Crimeii, sa cunoastem ce au insemnat intotdeauna Rusia si Crimeea una pentru cealalta. In Crimeea, totul vorbeste despre istoria si mandria noastra comuna", a precizat Valdimir Putin."Ambele teritorii (Danzig si Coridorul polonez - n.red.) datoreaza dezvoltarea culturala exclusiv poporului german", a atras atentia si Hitler, in pragul razboiului.

Problematica istorica a fost unul din punctele pe forte pe care  Presedintele rus le-a imprumutat spunand ca "odata ce prabusirea Uniunii Sovietice a fost legalizata, toata lumea a uitat de Crimeea si Sevastopol (...). Am auzit locuitori ai Crimeii spunand ca in 1991 au fost predati ca un sac de cartofi. Este greu sa negi acest lucru".

 

De asemenea Hitler a pus accent pe mostenirea teritoriului si pe faptul ca istoria a apasat greu pe umerii etnicilor germani"timp de mai multe luni am suferit de pe urma torturii, o problema pe care a creat-o Tratatul de la Versailles, o problema care s-a deteriorat pana cand a devenit intolerabila pentru noi".

De asemenea, teritoriile pierdute au facut si ele parte din cuvantarile celor doi lideri.

"Tratatul de la Versailles nu e lege pentru noi. Semnatura a fost smulsa de la noi cu pistolul la tampla si cu amenintarea ca milioane de oameni vor muri de foame. Apoi, acest document, cu semnatura noastra obtinuta cu forta, a fost proclamat drept o lege suprema", a acuzat Adolf Hitler.Vladimir Putin a spus ca "doar dupa ce Crimeea a sfarsit ca parte a altei tari, Rusia a realizat ca nu a fost doar furata, ci jefuita (..) Aceasta tara a trecut prin vremuri atat de grele incat a fost incapabila sa isi protejeze interesele".

 

Totodata,liderul de la Kremlin a spus ca "s-a incercat mereu si mereu ca rusii sa fie privati de amintirea istorica, de limba lor, au fost asimilati cu forta", in timp ce Hitler a acuzat ca "minoritatile germane au fost tratate rau, in cea mai jalnica maniera".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22