Discutiile lui John Kerry cu Vladimir Putin si Serghei Lavrov, un prim semnal al detensionarii relatiilor dintre SUA si Rusia

P.c. | 13.05.2015

Pe aceeași temă

John Kerry, secretarul de Stat al SUA, s-a intalni, marti, la Soci, cu presedintele rus Vladimir Putin, si cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, pentru discutii legate de situatia din Ucraina. Vizita lui Kerry in Rusia, prima dupa anexarea peninsulei Crimeea, reprezinta un prim semn al unei incercari de depasire a tensiunilor dintre SUA si Rusia, rezultate in urma crizei din Ucraina, relateaza Hotnews.

 

"Nu am fost mereu de acord in timpul conversatiei noastre, dar intalnirea de azi ne-a permis sa ne intelegem mai bine", a afirmat Lavrov, intr-o conferinta comuna de presa cu Kerry, la capatul unor discutii de patru ore cu presedintele Vladimir Putin.
 

Kerry a subliniat  nevoia unei pozitii comune in dosarele spinoase care agita lumea si a avansat ideea unei ridicari a sanctiunilor internationale, adoptate dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, daca armistitiul este respectat in Ucraina.

Kerry si Lavrov au "cazut de acord (...) pentru a se concentra asupra unui singur obiectiv: a proceda de asa maniera incat cei care au semnat acordurile din 12 februarie (de la Minsk, n.r.) sa le respecte", a anuntat Lavrov.

"Recursul la forta de catre orice parte (a conflictului din Ucraina) in acest moment ar fi extrem de distrugatoare", a spus Kerry.
 

Ministerul rus al Afacerilor Externe : Colaborarea SUA-Rusia nu se poate face prin constrangere


Ministerul rus al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat cand discutiile nu erau inca incheiate: "Rusia este pregatita pentru o cooperare constructiva cu SUA (...) in acelasi timp aceasta cooperare nu este posibila decat pe o baza dreapta si echitabila, fara tentative de dictat sau constrangere", se afima in acest comunicat.

 

CITITI SI: John Kerry, secretarul de stat al SUA, se va intalni cu Vladimir Putin la Soci

 

"Criza actuala in relatiile cu Washingtonul nu este responsabilitatea noastra", a afirmat Moscova. "Continuarea unei confruntari, cu tentative de presiune asupra noastra prin intermediul sanctiunilor, este o cale care nu duce nicaieri", a adaugat diplomatia rusa.
 

Siria si programul nuclear iranian


Lavrov si Kerry au discutat si despre conflictul sirian si programul nuclear iranian, unde un acord definitiv ar trebui sa fie gasit inainte de 30 iunie : "Intelegem cu totii ca unitatea este (...) cheia unui acord bun. Rusia si Statele Unite sunt aliate in acest efort", a subliniat Kerry, adaugand ca vanzarea de rachete rusesti S-300 catre Teheran "nu incalca legea internationala".
 

Kerry a depus o coroana de flori in memoria soldatilor sovietici decedati in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22