Disensiuni: ALDE nu susține forma actuală a răspunderii magistraților. PSD reacţionează timid

E.b. | 03.12.2017

ALDE nu susține prevederile privind răspunderea magistraților adoptate de comisia parlamentară privind Legile Justiției, deoarece le consideră inoperante. "În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, mă dezic total..."

Pe aceeași temă

 

Declaraţia aparţine deputatei Steluța Cătăniciu, vicepreședinte al partidului

 

"În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, mă dezic total de votul exprimat în ședința comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraților: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadrul respectivei ședințe și nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaților, în situația în care răspunderea magistraților rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie", a afirmat Steluța Cătăniciu, într-un comunicat, conform Agerpres.

 

Ea a precizat că ALDE s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei Legi ale Justiției, considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, "care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri".

 

"Acesta este și motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor 'de îndată' sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins", a explicat Cătăniciu.

 

Ea a precizat că așteaptă responsabilitate din partea puterilor legislativă și judecătorească.

 

"În cadrul comisiei, am fost de bună-credință și am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenței justiției. Însă trebuie să înțelegem toți că nu putem vorbi de o justiție independentă atât timp cât nu va fi și responsabilă. Independența justiției fără responsabilitate înseamnă doar putere discreționară, care am văzut ce poate genera! Aștept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă și judecătorească", a afirmat Cătăniciu. 

 

***********

 

Deocamdată, doar Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSDa răspuns celor de la ALDE, după ce partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că nu susține forma actuală a răspunderii magistraților.

 

"Nu este nicio ruptură în Coaliție. Și noi am fost surprinși de acest amendament. Foarte mulți parlamentari sunt nemulțumiți. Vom avea o discutie foarte serioasă. Vom produce câte schimbări vor fi necesare ca acest pachet de legi să fie votat. Mâine s-ar putea lua în considerare schimbarea unor membri din Comisia specială.", a declarat Codrin Ștefănescu la Antena3.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22