DNA a cerut punerea sub control judiciar a Olgutei Vasilescu. Vezi reactia ei

Dora Vulcan | 05.08.2016

DNA a solicitat Tribunalului Bucuresti luarea masurii controlului judiciar fata de Lia Olguta Vasilescu, primar al municipiului Craiova, pe motiv ca edilul a incercat discreditarea unui martor denuntator din dosarul in care a fost trimisa in judecata pentru infractiuni de coruptie, transmite Agerpres

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Reactia Olgutei Vasilescu pe pagina sa de facebook:

"Am fost informata de avocat ca DNA a cerut masura controlului judiciar fata de mine, cel mai probabil pentru ca am "indraznit" sa nu tac in apararea mea. Sa nu tac la zecile de informatii pe surse despre mine si dosarul meu si la iesirile publice ale denuntatorului meu. Cu alte cuvinte, mi se spune: "In apararea ta, ai dreptul sa taci!" Eram pregatiti de represalii. Si suntem pregatiti si de proces. Ne vedem marti, la Tribunal."

 

De asemenea, procurorii au solicitat stabilirea, de către instanță, a unor măsuri și obligații prevăzute de Codul procedură penală, între care și aceea de a nu se apropia de persoane anume desemnate de organul judiciar și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, potrivit comunicatului emis de procurorii DNA:  Masura DNA este jusitifcata de faptul ca Olguta Vasilescu si-a discreditat public martorul-denuntator si pentru ca a postat selectiv, pe pagina sa de facebook, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanții săi să facă aprecieri asupra probelor.

 

 

Comunicatul DNA, integral, A I C I. 

 

 

Potrivit informatiilor HotNews, solicitarea procurorilor vine dupa ce vineri martorul atacat pe Facebook de Vasilescu a depus un denunt la DNA.

 

Directia Anticoruptie a sesizat, la inceputul acestei saptamani, Consiliul Superior al Magistraturii dupa ce primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, a incercat sa-l decredibilizeze pe unul dintre denuntatorii din dosarul de coruptie in care a fost trimisa in judecata pentru mita si spalare de bani. Sesizarea DNA a fost transmisa de CSM Inspectiei Judiciare.

 

Primarul a publicat selectiv pe pagina sa de Facebook mai multe stenograme ale discutiilor cu oficiali ai primariei inregistrate si predate DNA de Petru Becheru, presedinte al Asociatiei de Proprietari Romarta din Craiova, apoi i-a invitat pe simpatizantii ei sa judece probele.

 

Primarul a incercat sa acrediteze ideea ca denuntatorul Petru Becheru este nebun publicand o fotografie in care se vede clar un defect de vedere al acestuia.

 

 

*** Directia Natională Anticoruptie a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii după ce primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, a încercat să-l decredibilizeze pe unul dintre denuntătorii din dosarul de coruptie în care a fost trimisă în judecată pentru mită si spălare de bani.

 

La randul sau, CSM a trimis Inspectiei Judiciare cererea DNA de aparare a independentei sistemului judiciar in cazul materialelor facute publice de Olguta Vasilescu, anunta Agerpres.

 

Primarul a publicat selectiv pe pagina sa de Facebook mai multe stenograme ale discutiilor cu oficiali ai primăriei înregistrate si predate DNA de Petru Becheru, presedinte al Asociatiei de Proprietari Romarta din Craiova, apoi i-a invitat pe simpatizantii ei să judece probele, informeaza Hotnews.ro.

 

 

Primarul a încercat să acrediteze ideea că denuntătorul Petru Becheru este nebun

 

Olguta Vasilescu a publicat o fotografie în care se vede clar un defect de vedere al acestuia acreditand ideea ca denuntatorul ar avea probleme psihice. Sute de comentarii în care denuntătorul a fost jignit sau amenintat cu moartea au fost postate pe pagina de Facebook a primarului. În aparentă, Olguta Vasilescu a intervenit în discutii cerând decentă, dar tot ea i-a incitat pe comentatori.

 

Becheru a fost făcut ”nenorocit”, ”maimută”, ”pedofil”, ”handicapat”, ”retardat” sau ”drogat”.  În realitate, denuntătorul este un tânăr matematician de 30 de ani, care si-a pierdut un ochi acum câtiva ani încercând să-si apere prietena de mai multi huligani care l-au snopit în bătaie.

 

Spre deosebire de imaginea negativă pe care Olguta Vasilescu& Comp. încearcă să i-o creeze, Becheru este absolvent al Facultătii de Matematică din cadrul Universitătii din Bucuresti, tot aici a urmat si masterul în domeniul inteligentei artificiale, iar în prezent îsi face doctoratul. În acest caz, DNA consideră că primarul trimis în judecată pune presiune pe martorul-denunţător şi îşi face apărări în spaţiul public si nu în faţa judecătorilor.

 

Primarul a început atacul asupra lui Becheru publicând unul dintre denunturile acestuia în care vorbea despre presiunea pe care a simtit-o după ce la usa lui au sunat angajatii unei firme de cablu pentru a-i monta internet, desi el avea cablu. De precizat că DNA a început urmărirea penală pentru fapte concrete, nu pe baza acelui denunt formulat în aprilie 2016, după ce primarul fusese deja retinut, arestat la domiciliu si apoi eliberat.

 

”În imaginea de mai jos îl aveti pe principalul denuntător din dosarul "Fatada", Petru Ioan Becheru, si unul dintre denunturile sale. Toate sunt formulate în aceeasi "logică".(...) Ca sa întelegeti de ce intră primarii incomozi la închisoare, în baza a ce tip de denunturi si cu ce probe (...)Eu nu comentez acest denunt. Vă las pe voi să o faceti... P.S. Vă rog să fiti decenti în comentarii. Omul, oricum, se simte terorizat de faptul că un cablu de electricitate îi trece pe deasupra blocului si că îl vizitează echipele RDS acasă”, spune primarul atasând o fotografie în care handicapul fizic al lui Petru Becheru se poate vedea clar.

 

 

Primarita se simtea vânată de servicii

 

In primul an de mandat a reclamat existenta unei masini sub fereastra primăriei despre care spunea că este ”tixită” cu aparatură de înregistrare a SRI-ului.

 

În realitate, masina era a unui primar venit la o sedintă la Prefectura Dolj.

 

”Fatada” reprezintă una dintre cele două părti ale dosarului de coruptie al primarului Craiovei. Procurorii spun că primarul a pus presiune pe patronii mai multor firme de constructii care aveau contracte în derulare cu primăria să sponsorizeze cu bani sau materiale de constructie reabilitarea fatadelor mai multor blocuri din Centrul Istoric al orasului. Operatiunea a avut loc în luna aprilie 2014, iar DNA a considerat că, în acest fel,  primarul a primit mită si a spălat bani, prejudiciul ridicându-se la circa 600.000 de lei.

 

 

 

Spălare de bani în glumă

 

În următoarele două zile, primarul a postat înregistrarea unei discutii între Petru Becheru si mai multi oficiali din primărie efectuată si predată DNA tot de Becheru. Primarul  a însotit postarea cu un comentariu din care reiese că presedintele asociatiei de proprietari nu a dorit niciodată reabilitarea fatadelor, ci doar să-i înregistreze pe cei prezenti, desi în stenograme Becheru insistă doar să se respecte legea, iar cei implicati din primărie se fac că nu înteleg ce doreste.

 

Becheru dorea patru lucruri:  contract de sponsorizare scris, autorizatie pentru lucrările de schimbare a culorii blocului, garantie la lucrare si să nu fie discriminări între proprietarii persoane fizice si proprietarii magazinelor de la parterul blocului. Potrivit declaratiilor sale, nici una dintre solicitări nu a fost respectată, iar lucrările s-au făcut ilegal.

 

În discutia din stenograme apare si directorul firmei de constructii Recon din Craiova, Marian Petcu. Nemultumit că nu se poate întelege cu Becheru, Petcu spune, la un moment dat, că îsi spală singur banii la firmă. În comentariul care însoteste postarea pe Facebook, primarul sustine că declaratia acestuia a fost făcută ”la nervi, sub formă de glumă”. Tot în discutie, Petcu spune la un moment dat că sponsorul lucrărilor de reabilitare a fatadelor blocului Romarta, firma UTI, ar spune ”Doamne ajută” dacă nu ar mai face sponsorizarea. Marian Petcu nu a putut fi contactat pentru a explica ce a dorit să spună.

 

 

Lături turnate în capul lui Becheru cu acordul primarului

 

După publicarea stenogramelor, pagina de Facebook a primarului a fost inundată de comentarii jignitoare la adresa lui Petru Becheru si a procurorilor DNA. Desi a intervenit sporadic cerând decentă în exprimare, în realitate primarul a încurajat injuriile, care, pe alocuri s-au transformat în amenintări la adresa sigurantei denuntătorului. Unii dintre cei care au comentat au functii publice. Valul de insulte, injurii si cuvinte grele nu poate fi reprodus.

 

Primarul a intervenit din nou făcând apel la decentă, dar în acelasi timp postează următoarele propozitii: ”Stati să ajungem la partea cu ghivecele de flori...Fii pe fază! Să vezi câti nebuni sunt pe metru pătrat”.

 

Injuriile au continuat, Petru Becheru fiind făcut când ”maimută antropomorfă”, ”handicapat”, ”schizofrenic”. Totul a culminat cu următorul comentariu al lui Danciu Eugen: ”Să o dăm pe Gorghiu(copresedinta PNL - n.r.) pe mâna lui Becheru, asta e decent?! Cred că asta e încrucisarea fatală sau bomba cu noiintron!(neutron - n.r.)”.

 

 

Becheru: Ce treabă are handicapul meu cu dosarul penal?

 

Petru Becheru a declarat că s-a simtit jignit si amenintat si i-a cerut primarului să steargă postările de pe pagina de Facebook. ”De la o vreme(Olguta Vasilescu - n.r.) a început să se lupte cu sistemul, identificat cu poza mea, atent selectionată(...) pentru a evidentia handicapul meu fizic. Ce treabă are poza cu dosarul penal? Din stenogramele publicate de dânsa rezultă că eu am cerut constant  4 lucruri:  contract de sponsorizare scris, autorizatie pentru lucrările de schimbare a culorii, garantie la lucrare si să nu fie discriminări între proprietarii pe care îi reprezentam. Pentru că asa este legal. Cum s-au efectuat lucrările?  Fără contract cu asociatia, fără autorizatie de constructie, fără garantie, cu presiuni făcute pe sponsori si cu presiuni făcute pe unii proprietari să plătească reparatiile(...)Chiar căpusele de partid si de stat explică injurios în comentariile de la postări: dacă ai un handicap fizic nu poti sesiza infractiuni de coruptie, iar, dacă totusi sesizezi, nu trebuie să fii luat în seamă, indiferent dacă martorii (care, dacă nu sunt handicapati, sunt santajati de procurori) confirmă existenta faptelor. Primarul Olguta Vasilescu are grijă să solicite periodic „decentă în comentarii”, fără însă să steagă afirmatiile care depăsesc cadrul normal al libertătii de exprimare si trec în sfera contraventionalului sau a penalului (amenintări cu violentă fizică, injurii legate de handicapul fizic). Deduc faptul că si le asumă, inclusiv amenintările cu moartea. O rog pe această cale să steagă acele comentarii pe care dânsa le consideră nepotrivite a fi pe pagina ei publică de Facebook”, a spus Becheru.

 

Acesta a explicat că nu este schizofrenic sau oligofren cum cum l-au catalogat comentatorii Olgutei Vasilescu, ci si-a pierdut un ochi încercând să-si apere iubita de mai multi huligani. ”Handicapul meu fizic este urmarea unei agresiuni din 2009 când mi-am apărat iubita de niste băieti care o agresau, dar ce importantă are acest aspect când toată lumea stie că Olguta Vasilescu a fost presedinta comisiei de egalitate de sansă”.

 

 

DNA denuntă presiunile asupra martorului din dosar

 

Presiunile asupra martorului nu au trecut neobservate de DNA  - structura centrală. Într-un comunicat trimis la solicitarea Gazetei de Sud, procurorii arată că au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii deoarece declaratiile primarului trimis în judecată pentru fapte de coruptie subminează autoritatea judecătorească si pun presiune pe martorul - denuntător.

 

Este vorba de două momente analizate de DNA. Primul legat de declaratiile date în cadrul unei emisiuni televizate în care Olguta Vasilescu spunea că procurorul DNA i-a cerut să facă un denunt împotriva lui Klaus Iohannis, iar al doilea se referă la presiunile asupra martorului.

 

”La data de 25 iulie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar în legătură cu unele declaraţii ale doamnei Vasilescu Lia Olguţa, primar al municipiului Craiova, făcute la un post de televiziune şi preluate de majoritatea instituţiilor de presă. În motivarea cererii se arată că declaraţiile respective cu privire la modul de desfăşurare a cercetărilor în dosarul penal în care Vasilescu Lia Olguţa a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie, sunt tendenţioase, au impact deosebit asupra opiniei publice, creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditează ideea că activitatea procurorilor s-ar desfăşura cu încălcare principiului legalităţii şi, în consecinţă, sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să pună în discuţie deontologia profesională a magistraţilor.  Ulterior, la data de 1 august 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis, în completare la sesizarea iniţială către Consiliul Superior al Magistraturii, un set de materiale care apar pe pagina de facebook a acesteia şi din care rezultă faptul că doamna Vasilescu Lia Olguţa publică periodic probe din dosarul de urmărire penală, de natură a pune presiune pe martorul-denunţător şi îşi face apărări în spaţiul public, ci nu în faţa judecătorilor”, se arată în răspunsul DNA.

 

 

 

***Lia Olguta Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a fost trimisa luna trecuta in judecata de Directia Nationala Anticoruptie sub acuzatiile de luare de mita, folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani.

 

Concret, procurorii o acuza pe Olguta Vasilescu ca ar fi determinat mai multi oameni de afaceri, direct sau prin intermediari, sa efectueze sponsorizari in campania electorala din anul 2012.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22