DNA a reținut patru persoane în dosarul închirierilor de spații din Aeroportul Otopeni

L. G. | 29.03.2023

George Ivan, fost director al CN Aeroporturi București a fost reținut și un alt director pus sub control judiciar în ancheta privind închirierea unor spații comerciale din Aeroportul „Henri Coandă”

Pe aceeași temă

În acest dosar instrumentat de procurorii DNA au fost reținuți George Ivan, fost director general al CNAB, și trei persoane fizice (oameni de afaceri). Un alt fost director în cadrul Companiei de Aeroporturi București, Bogdan Șerban Litoi, a fost plasat sub control judiciar.

Ancheta vizează administratorii unei firme care operează magazine duty-free și una care gestionează spații HoReCa în aeroport, precum și intermediari care ar fi făcut trafic de influență ca să prelungească aceste contracte

Infracțiunile pentru care sunt cercetați de DNA sunt trafic de influență, luare și dare de mită, spălare de bani și complicitate la aceste infracțiuni, iar faptele s-ar fi petrecut începând cu finele anului 2021 și până acum.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut marți 11 percheziții la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. Ancheta vizează contractele încheiate de CNAB pentru închirierea unor spații din Aeroportul „Henri Coandă”, au mai spus sursele citate.

Anunțul oficial al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:

  • George Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

  • Persoană fizică, fără calitate specială, pentru patru infracțiuni de trafic de influență,Persoană fizică, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de: trafic de influență, spălare a banilor, dare de mită.

  • Persoană fizică, la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență, complicitate la spălare a banilor, complicitate la dare de mită.

De asemenea, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile Bogdan Șerban Lițoi, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru luare de mită.

Acuzațiile aduse de procurori:

  1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

  1. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

  2. În perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

  3. În data de 14 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

    A doua zi, 15 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”.

Cele patru persoane reținute urmează să fie duse la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22