DNA acuza MAI ca a distrus dovezi ale cheltuielilor directiei de informatii

Dora Vulcan | 12.05.2016

Documente privind cheltuielile Directiei de Informatii si Protectie Interna ar fi fost distruse dupa demisia Guvernului Ponta, sustin procurorii DNA in rechizitoriul prin care Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, si Gheorghe Nicolae, fostul sef al DIPI, au fost trimisi in judecata.

Pe aceeași temă

 

 

 

De asemenea, procurorii DNA il acuza pe actualul ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, ca " i s-au prezentat neregulile constatate" pe 18 ianuarie 2016, dar "desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent", informeaza Mediafax, citat de Hotnews.

Potrivit rechizitoriului, unul dintre martori sustine ca "aproximativ in luna octombrie 2015, dupa demisia Guvernului in functie si, in consecinta, a ministrului Oprea Gabriel, a fost chemat in biroul secretarului de stat Nicolae Gheorghe, care i-a cerut sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfarsit a anului 2014 si, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015".

Potrivit DNA, denuntatorul i-ar fi explicat acestuia ca pentru a fi respectata procedura de distrugere a documentelor trebuie sa fie respectate mai multe conditii si anume un control operativ efectuat de Comisia de Control nominalizata de ministru si controlul economico-financiar efectuat de Comisia de Audit a Ministerului Afacerilor Interne, conditii care erau indeplinite doar pentru anul 2014.

Ulterior, la cererea lui Nicolae Gheorghe, s-a constituit Comisia de control a DIPI, compusa din aceiasi membri ca si in anul 2014, iar comisarului sef i s-a cerut de catre secretarul de stat sa ia legatura cu seful auditului, in vederea constituirii Comisiei de audit: "Totodata, chestorul Nicolae Gheorghe a intocmit o nota raport prin care a propus distrugerea documentelor justificative a cheltuielilor operative ale D.I.P.I. pentru perioada 2014-2015, nota fiind semnata de catre secretarul de stat, de catre "(.....)", in calitate de imputernicit al presedintelui Comisia de control operativ (a semnat "cu bara" pentru "(...)", aflat in concediul de odihna), de presedintele Comisiei de audit si de un reprezentant al Compartimentul Juridic al DIPI", se mai arata in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, la acel moment, Gabriel Oprea nu mai semna documente in calitate de ministru, astfel ca nota-raport a fost aprobata in numele ministrului de o alta persoana: "Intr-o perioada de aproximativ doua saptamani de la demisia Guvernului si pana la nominalizarea noului ministru de Interne s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, in conditiile in care exista atat controlul operativ, cat si controlul financiar, aferent acelei perioade" insa trei denuntatori au precizat ca "procedura de sesizare si prezentarea generala a obiectului cauzei trebuie indeplinita o alta conditie prevazuta de Hotararea CSAT, respectiv avizul Comisiei de Control Operativ, aceasta Comisie nesemnand niciun document prin care sa avizeze favorabil distrugerea", se arata in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca, in final, au fost distruse documente justificative pentru anul 2014, distrugerea vizand doar documentele privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI.

  • Acuzatii grave si la adresa lui Petre Toba


De asemenea, in rechizitoriu procurorii lanseaza acuzatii si la adresa actualului ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, subliniind ca "in data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne in functie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului intocmit in acest sens. Desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind raspunderea materiala a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregatire profesionala".

DNA precizeaza ca la data de 22 ianuarie 2016, din initiativa DIPI, ministrul Afacerilor Interne ar fi aprobat o modificare a unui ordin al ministerului, privind fondurile operative ale DIPI, "prin care a incercat sa reglementeze situatia bunurilor date la scadere. Acest ordin este contradictoriu intrucat, pe de o parte, prevede ca bunurile IT date surselor pentru procurarea de date si care nu mai sunt folosite in activitati informativ-operative nu mai trebuie evidentiate contabil, dar, pe de alta parte, prevede ca trebuie scazute din contabilitate, in masura in care nu mai pot fi recuperate."

  • Gabriel Oprea, trimis in judecata pentru abuz in serviciu


Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata miercuri pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar vor fi judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

"In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor", sustin procurorii.

Achizitionarea autoturismului s-ar fi realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie, arata DNA.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22