DNA, anchetă la ASSMB: Directorul adjunct lua mită 5% pentru acordarea de contracte cu dedicație

Redactia | 18.09.2023

Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) ar fi primit mită 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme.

Pe aceeași temă

În luna aprilie, Cristian Plută ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza unui acord cadru încheiat în 4 aprilie între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting. Contractul a avut ca obiect „lucrări de reparaţii, reabilitări şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti”. Banii ar fi fost promiși pentru plata la timp a facturilor și încheierea de contracte subsecvente.

În perioada 28 august - 3 septembrie, Cristian Plută ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, suma de 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma de 6.128.783,45 lei - suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build.

Potrivit aceloraşi surse, în luna august, Cristian Plută ar fi transmis indirect, prin Silviu Stăncilă şi Cristian Ion, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru „Proiectul Privat de Urgenţă Tip P1”, întocmit la nivelul ASSMB lui Gheorghe Tomescu, administrator al SC Fire&Rescue Services SRL, pentru ca SC Fire&Rescue Services SRL să fie favorizată pentru câştigarea licitaţiei publice.

Sursele judiciare au precizat pentru Agerpres că procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva lui Cristian Plută, director adjunct al ASSMB, pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Silviu Stăncilă, pentru instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, sunt urmăriţi penal şi Cristian Ion, pentru complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi Alexandru-Paul Dumitru, pentru dare de mită.

Comunicatul DNA

Luni dimineață, DNA a anunțat oficial, printr-un comunicat de presă, că au avut loc percheziții la opt adrese din București și din județul Ilfov - la o instituție publică, la sedii de firme și la domiciliile unor persoane fizice.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada aprilie – august 2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică și cu numirea unor persoane în funcții de conducere a unor unități spitalicești de pe raza municipiului București”, a transmis DNA.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a scris pe Facebook că descinderile DNA de azi nu ar fi avut loc „dacă nu am fi numit la conducerea instituției o directoare onestă și curajoasă.

„Oana Sivache - directorul general susținut de USR - a sesizat instituțiile abilitate, în acest dosar uriaș cu ramificații numeroase. Așa se face curățenie. Scăpăm spitalele din Bucuresti de cancerul corupției ultimelor decenii”, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22