DNA Andrei Chiliman, primarul suspendat al sectorului 1, urmarit penal intr-un nou dosar

Vlad Toma | 22.12.2015

Directia Nationala Anticoruptie anunta astazi intr-un comunicat ca Andrei Chiliman, primarul suspendat al sectorului 1 al Capitalei, e urmarit penal intr-un nou dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată și pentru complicitate la distrugere.

Pe aceeași temă

 

DNA il acuza pe Chiliman ca, in calitate de primar al Sectorului 1 al municipiului București, ar fi semnat anumite autorizatii care nu erau de competenta primariei, dand astfel ajutor unor persoane interesate să distrugă, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat pe Calea Victoriei, în centrul Bucureștiului.

 

CITITI comunicatul DNA:


"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție - au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 din București, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

 

- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și 
- complicitate la distrugere. 

 

În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

 

Suspectul Chiliman Andrei Ioan, în exercitarea funcției de autoritate publică de primar al Sectorului 1 al municipiului București, cu încălcarea atribuțiilor legale (dispoziții ale Legii administrației publice locale și Regulamentului de organizare și funcționare a Primăriei Sectorului 1), a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei). Concret, între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse.


Ajutorul a constat în aceea că suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, certificatul de urbanism pentru desființarea construcțiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat și în aceea că a semnat, cunoscând ca Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, autorizația de desființarea construcțiilor nr. 90/04V/2891/08.


Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii și Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil - clădire (la singular) nu și anexele de pe Calea Victoriei.
 

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 
 

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane. 
 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

 

***

 

Andrei Chiliman era deja trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, pentru abuz in serviciu, într-un dosar legat de eliberarea unei autorizatii pentru o terasa.

 

Conform procurorilor, la data de 16 octombrie 2014, Andrei Chiliman, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a emis o autorizație de funcționare pentru o terasă amplasată pe teren proprietate privată, prin care s-a autorizat ca o societate comercială să desfășoare activitate de alimentație publică în unitatea tip terasă, cu încălcarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 181/28.11.2013.

 

Procurorii susțin că autorizația a fost eliberată de Chiliman fără acordul unora dintre vecinii perimetrali direct afectați, deși cunoștea opoziția fermă și explicită a acestora.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22