DNA cere 10 ani de închisoare pentru Bogdan Olteanu, acuzat că a primit 1 milion de euro de la Vântu

Dora Vulcan | 04.10.2019

DNA a cerut pedeapsa zece ani de închisoare pentru fostul președinte al Camerei Deputaților, în dosarul în care Bogdan Olteanu este acuzat că a primit 1 milion de euro mită de la Sorin Ovidiu Vântu.

Pe aceeași temă

DNA a cerut pedeapsa maximă, de zece ani de închisoare pentru fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro mită de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, acum în închisoare, pentru numirea lui Liviu Mihai guvernator al Deltei.

La termenul de joi al procesului de la Tribunalul București, procurorul DNA a făcut un inventar al tuturor probelor care există la dosar și care dovedesc, fără nicin dubiu, vinovăția lui Olteanu, de la declarațiile lui Vântu și ale lui Liviu Mihaiu, până la înregistrările ambientale care dovedesc că Olteanu a făcut numirea în schimbul sumei de un milion de dolari, sume care s-au regăsit în conturile sale în afara veniturilor legale.

„Inculpatul Bogdan Olteanu a cerut şi primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu. Martorul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârşirea faptelor, el fiind trimis în judecată pentru săvârşirea faptelor de cumpărare de influenţă (…)

O altă declaraţie este cea a lui Sorin Enache, directorul general al Realitatea Media. El spune clar că la acea vreme Sorin Ovidiu Vîntu urmărea ieşirea lui Mihaiu de la „Academia Caţavencu” şi promovarea pentru postul de guvernator al Deltei Dunării.

Aceste declaraţii sunt dublate de documente bancare ale unor autorităţi străine.

Din interceptările făcute în cauză, reiese că Sorin Ovidiu Vîntu era interesat de numirea lui Mihaiu.

Martorii cheie din dosar au fost testaţi cu aparatul poligraf pentru verificarea gradului de disimulare a sincerităţii. Rezultatul a fost ca aceşti martori au fost sinceri în cele declarate.

Bogdan Olteanu a refuzat proba cu testarea la aparatul poligraf.

Mai există un raport economic ce arată că Bogdan Olteanu a avut cheltuieli mai mari decât suma veniturilor legale”, a spus procurorul, citat de G4Media.ro.

Pe lângă condamnarea la închisoare, procurorul a solicitat confiscarea sumei de un milion de euro de la Bogdan Olteanu.

În ultimul său cuvânt în fața instanței, Olteanu a negat că ar fi primit bani de la Vântu pentru numirea lui Mihaiu și a spus că decizia de numire a fost luată de PNL şi de guvern.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 18 octombrie 2016, sub acuzația de trafic de influență.


Olteanu este acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era președinte al Camerei Deputaţilor, a cerut și primit de la Vântu un milion de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul intervenției pe lângă premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihai guvernator al Deltei Dunării.


Banii au fost remiși de Vântu, printr-un intermediar, la sediul ”unui partid politic”, anunța DNA la data trimiterii în judecată.


”Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în același sens, inculpatul a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie. Ulterior, activitatea infracțională a continuat cu remiterea, către inculpatul Olteanu Bogdan, a sumei de un milion de euro, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic. În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar)
”, anunța DNA la data trimiterii în judecată.

Ulterior, ca urmare a demersurilor lui Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării, mai spun procurorii DNA.


Olteanu s-a ales, odată cu trimiterea în judecată și cu sechestru asigurator pe bunurile sale mobile şi imobile.

Dosarul a fost disjuns și, pe 19 decembrie 2018, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în închisoare, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat că i-a dat mită un milion de euro fostului președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. Dosarul a fost disjuns pe motiv că, inițial, Sorin Ovidiu Vîntu a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, însă ulterior, acesta a revenit asupra deciziei.

"În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Vântu Sorin Ovidiu i-a promis și remis lui Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul promisiunii că va face demersuri pe lângă un înalt demnitar, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării", arată procurorii în rechizitoriul întocmit împotriva lui Vântu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22