DNA cere 9 ani de închisoare pentru fostul ministru Dan Șova. Pronunțarea, pe 20 iunie

Dora Vulcan | 04.06.2018

Judecătorii Curții Supreme au amânat pentru 20 iunie decizia în dosarul CET Govora, în care fostul senator Dan Şova a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Pe aceeași temă

 

 

 

Procurorii DNA le-au cerut luni magistraților Curții Supreme să-l condamne pe fostul ministru Dan Șova, judecat pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, spre maximum special, de 9 ani și 4 luni, dar și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei structuri de interes public.

 

 

 „Referitor la Șova Dan, limitele de pedeapsă pentru trafic de influență sunt de la 2 ani și 8 luni, la 9 ani și 4 luni. Pedeapsa de la fond este în limitele speciale, însă este nejustificat de blândă. Pregătirea lui Dan Șova impunea o conduită în respectul legii, nu în disprețul ei. A început activitatea infracțională la sfârșitul lui 2011, când a pretins bani în schimbul intervenției la Mihai Bălan pentru încheierea unui contract cu CET Govora, însă activitatea a continuat și după intrarea în vigoare a noului cod, continuând să primească prețul traficului de influență. În ciuda probelor incontestabile, care dovedesc săvârșirea faptei, conduită procesuală a inculpatului, încercând să mute obiectul acuzațiilor în altă direcție, constituie un element important. Având în vedere toate aceste elemente, se impune majorarea cuantumului pedepsei, cu executare. Cuantum pentru Dan Șova: o pedeapsa orientată spre maximul special”, a spus procurorul DNA, în fața magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

 

În septembrie 2017, Dan Şova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

 

Instanţa a admis atunci acţiunea civilă exercitată de CET Govora, prin administrator judiciar Euro Insol SPRL, şi l-a obligat pe Mihai Bălan la plata sumei de 1.301.410 lei. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 100.000 euro de la Dan Şova.

 

Decizia a fost atacată cu apel de cei doi inculpaţi, dar şi de către DNA.

 

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

 

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

 

DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

 

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22