DNA cere arestarea preventiva a lui Sorin Apostu, primarul Clujului. Mită pentru licitaţii

Fara Autor | 10.11.2011

Procurorii DNA Cluj au ridicat, miercuri, de la Primăria Cluj-Napoca, şapte dosare privind licitaţii şi contracte încheiate de municipalitate, între 2009-2011, în care sunt  vizate companiile Electrogrup, Kiat, Brantner, Groupe Frarom Agent de Asigurări şi Astor Com Târgu Mureş. În urma acestor date, joi, procurorii vor cere Curţii de Apel Cluj arestarea preventivă a primarului Clujului, Sorin Apostu, pentru 29 de zile, suspectat fiind de luare de mită.

Pe aceeași temă

Procurorii DNA Cluj au ridicat, miercuri, de la Primăria Cluj-Napoca, şapte dosare privind licitaţii şi contracte încheiate de municipalitate, între 2009-2011, în care sunt  vizate companiile Electrogrup, Kiat, Brantner, Groupe Frarom Agent de Asigurări şi Astor Com Târgu Mureş. În urma acestor date, joi, procurorii vor cere Curţii de Apel Cluj arestarea preventivă a primarului Clujului, Sorin Apostu, pentru 29 de zile, suspectat fiind de luare de mită.

 
Dosarele ridicate de DNA cuprind, printre altele, contractele de licitaţie pentru drumuri, salubritate şi amplasarea unor camere video de supraveghere în municipiu. Părţile implicate în aceste dosare sunt companiile Electrogrup, Kiat, Brantner, Groupe Frarom Agent de Asigurari, Astor Com Târgu Mureş şi Primăria Cluj-Napoca.
 
Dosarele pentru care este reţinut Sorin Apostu
 
Procurorii vizează, în mod special, dosarele care contin contractele încheiate între Primăria Cluj şi companiile Electrogrup, Kiat, Brantner şi Diferit.
 
Primăria Cluj-Napoca şi firmele Diferit şi Kiat au încheiat contracte pentru executarea unor lucrări de reparaţii, întreţinere şi construire de drumuri. DNA a cerut datele privind aceste lucrări, toate contractele care au urmat apoi, facturile emise de Primărie şi ordinele de plată.
 
De asemenea, s-au cerut date privind contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubritate, încheiat la sfârşitul anului 2010, între Primărie şi firma Rosal, a deputatului PDL, Silviu Prigoană, facturile aferente, avize şi autorizaţii emise pentru aceasta, precum şi date similare pentru societatea Brantner Veres, altă firmă de salubritate din Cluj, controlată de Călin Stoiam, care a licitat pentru contract.
 
Cele două societăţi de salubritate au câştigat licitaţia organizată de Primărie şi şi-au adjudecat fiecare câte un sector al municipiului Cluj-Napoca.
 
Totodată, procurorii DNA le-au solicitat funcţionarilor primăriei Cluj documente despre firma Groupe Frarom Agent de Asigurări SRL aparţinând Aspaziei Droniuc, cu care a avut legături şi Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica (PDL), dar şi contractul cu SC Astor Com Târgu Mureş din 2011, precum şi facturile şi documentele de plată. Mai mult, fost ridicată şi documentaţia legată de SC Everest SRL.
 
Mită în bani, haine şi excursii
 
Oamenii de afaceri de la care se presupune că primarul Clujului a luat mită sunt: Simion Mureşan, unul dintre cei doi asociaţi ai Electrogrup, Călin Stoia, directorul general al Brantner România, şi omul de afaceri turc Mustafa Bekar, asociat la Kiat Group. Aceştia sunt acuzaţi de procurorii DNA Cluj că i-au dat bani sau i-au plătit vacanţe primarului Sorin Apostu şi i-ar fi dat haine soţiei sale, Monica Apostu.
 
Surse judiciare, citate de Mediafax, spun că Simion Mureşan ar fi fost în concediu în Austria împreună cu Apostu şi i-ar fi plătit primarului şi o altă vacanţă în Dubai.
 
Simion Mureşan a fost audiat de procurori joi dimineaţă. Avocatul acestuia, Eugen Iordache, a declarat că Mureşan nu a fost reţinut, calitatea lui rămânând cea de învinuit, dar a fost lăsat să plece.
 
La rândul său, Mustafa Bekar i-ar fi plătit lui Apostu cazarea la un hotel din Bucureşti, iar soţiei acestuia i-ar fi cumpărat haine.
 
Conform surselor citate, Mustafa Bekar i-ar fi cumpărat lui Apostu un bilet de avion pe ruta Bucureşti-Târgu Mureş, i-ar fi plătit cazarea la un hotel din Bucureşti şi i-ar fi achitat nota de plată în octombrie 2011 la un mall din Cluj-Napoca pentru mai multe haine pentru Monica Apostu, soţia primarului.
 
Turcul Mustafa Bekar este, printre altele, acţionar şi la firma King Industrial Enterprises, care, în 2006, a livrat Primăriei clujene 29 de ansambluri de joacă pentru copii, în valoare de un milion de euro, relatează OradeCluj.
 
Călin Stoia, directorul general al Bratner România, este acuzat de procurori ca l-ar fi mituit pe primar pentru a primi un contract de salubrizare pentru firma Brantner-Veres. 
 
Sergiu Bogdan, avocatul omului de afaceri a declarat că Stoia "este învinuit pentru dare de mită în formă continuată". Vorbind despre probele procurorilor, Sergiu Bogdan a mai spus că "Intuitiv, nu a fost vorba de un flagrant".
 
"Clientul meu nu a fost reţinut in urma unui flagrant şi nu prea se poate vorbi despre dare de mită. Gravă este fapta funcţionarului care a luat banii", a adăugat avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan, citat de ştiridecluj.ro
 
Primarul este suspectat că a primit aceste forme de mită pentru aranjarea licitaţiilor şi contractelor cu firmele mai sus menţionate.
 
Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut miercuri seară de procurorii anticorupţie, iar în cursul acestei zile va fi dus la Curtea de Apel Cluj, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
 
Miercuri, înainte de emiterea ordonanţei de reţinere pe numele primarului, au avut loc mai multe percheziţii la locuinţa acestuia, la sediul Primăriei, dar şi la cabinetul de avocatură al soţiei sale, Monicăi Apostu.
 
Potrivit DNA, Sorin Apostu ar mai fi primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CJ Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
 
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar şi a fost reţinută de DNA în aceeaşi zi cu soţul ei.
 
Ancheta DNA vine la mai puţin de o săptămână după ce procurorii l-au reţinut pe un alt personaj important din PDL Cluj, vice-preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bică, pentru suspiciunea de a fi trucat o licitaţie.
 
Averea familiei Apostu
 
Potrivit Mediafax, primarul PDL Cluj, Sorin Apostu, are un venit anual de 43.847 lei, iar ca profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca a obţinut un venit anual de 32.849 lei.
 
Declaraţia de avere a soţiei acestuia, Monica Apostu, depusa în 6 iunie 2011 de către soţul acesteia, primarul Cluj, arată că ea a obţinut, în calitate de avocat, un venit anual mai mare decât al soţului său, şi anume 269.475 lei.
 
Mai mult, conform declaraţiei de avere de pe site-ul Primăriei Cluj, Sorin Apostu are un teren agricol de 6.03 hectare în localitatea mureşeană Cristeşti; un apartament de 35 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, pe care l-a cumpărat în 2003 împreună cu soţia sa; o casă de locuit tot în Cluj-Napoca, de 185 de metri pătraţi, moştenită de către soţia sa Monica Apostu, în 1996; o altă casă de locuit de 100 de metri pătraţi, donaţie din anul 1990, în Focşani, şi o casă de vacanţă de 98 de metri pătraţi, în Câmpeneşti, Apahida, împreună cu soţia sa, construită în 2008.
 
Primarul Sorin Apostu mai deţine un autoturism Audi A4, fabricat în 2008.
 
 
 
 
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22