DNA cere ARESTAREA PREVENTIVA a lui Tudor Pendiuc. Primarul din Pitesti ar fi incalcat obligatiile arestului la domiciliu

T.d. | 09.12.2014

Pe aceeași temă

DNA sustine ca primarul din Pitesti, Tudor Pendiuc, ar fi incalcat regulile arestului la domiciliu si cere arestarea preventiva, in cazul edilului. Procurorii arata ca, in perioada arestului la domiciliu, Pendiuc a luat legatura cu un alt inculpat in dosar si a incalcat una dintre obligatiile stabilite de Justitie, potrivti Hotnews.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut, in 6 noiembrie, pe primarul Tudor Pendiuc, pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, si pe fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Anchetatorii i-au retinut si pe Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, Florin Serban Barbu, actionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mita si spalare de bani, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai societatilor Girexim Universal SA si CNCD SA, pentru complicitate la abuz in serviciu.
 

Comunicatul DNA:

“Referitor la dosarul penal constituit ca urmare a unor suspiciuni de fapte de coruptie legate de incheierea si executarea unui contract de asociere in participatiune care ar fi prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu 5 milioane euro, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

La data de 9 decembrie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au solicitat inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive pe o perioada de 30 de zile fata de inculpatii:

PENDIUC TUDOR, primarul municipiului Pitesti, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita,  
- abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, (doua elemente materiale)  

SCARLAT CONSTANTIN, reprezentant al S.C. CNCD S.A., cercetat pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata.

Informatii privind starea de fapt din prezenta cauza au fost comunicate la data de 7 noiembrie 2014, prin comunicatul de presa nr. 1588/VIII/3, postat la www.pna.ro.

In cauza respectiva, la data de 7.11.2014, Tribunal Bucuresti a dispus arestarea preventiva pe o perioada de 30 de zile si a inculpatilor PENDIUC TUDOR si SCARLAT CONSTANTIN. In urma contestatiei formulate de cei doi, la data de 19.11.2014, Curtea de Apel Bucuresti a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu fata de inculpatii anterior amintiti, carora le-au fost stabilite urmatoarele obligatii:

- sa nu paraseasca imobilul in care locuieste fara permisiunea organului judiciar care dispune prezenta masura sau in fata caruia se afla cauza si sa se supuna restrictiilor stabilite;
- sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat;
- sa nu comunice cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii, precum si alte persoane care se stabilesc de organul judiciar;
- sa poarte permanent sistem electronic de supraveghere.

In referatul cu propunerea de inlocuire a masurii, procurorii au retinut ca inculpatul PENDIUC TUDOR a incalcat obligatia stabilita de instanta de a nu comunica cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, in sensul ca, in perioada 20.11.2014 - 01.12.2014, a luat legatura cu o persoana ce are calitatea procesuala de suspect, respectiv ca inculpatul SCARLAT CONSTANTIN a incalcat obligatia stabilita de instanta de a nu parasi imobilul fara permisiunea organului judiciar.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

 

Context

Procurorii DNA au aratat, in ordonantele de retinere, ca societatea de transport public local din Pitesti, SC Publitrans 2000 SA, detinuta in totalitate de Consiliul Local Pitesti, trebuia sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau sa fie achizitionate de Consiliul Local.

Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, a facut demersuri pentru a fi incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre SC Publitrans 2000 SA si societatile CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

Astfel, primarul Tudor Pendiuc a initiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii si contrar cererilor formulate in repetate randuri de consiliul de administratie al societatii si fara a tine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotarare de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, in mod nelegal, membrilor consiliului de administratie al societatii de transport public local sa includa in caietul de sarcini conditii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privati la licitatie si a initiat proiectul de hotarare privind avizarea asocierii in participatiune, invocand concluziile studiului de fezabilitate intocmit de Universitatea Pitesti, in care se mentionau solutii contrare celor sustinute de el, pentru a induce in eroare membrii consiliului local, au scris procurorii in ordonantele de retinere.

In schimbul acestor decizii, in 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Visoiu, un apartament in Bucuresti, in valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, sustin procurorii.

Emanuela Pendiuc este acuzata ca, pentru a ascunde primirea, de catre tatal sau, a apartamentului, in 26 noiembrie 2007 a incheiat un antecontract, iar in 18 februarie 2008 si contractul de vanzare cu SC Conarg Real Estate SRL.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. El a fost ales primar al municipiului Pitesti pentru prima data in anul 1992 si de atunci ocupa fara intrerupere aceasta functie, fiind reales de pitesteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc conduce PSD Arges, dupa ce fostul presedinte al organizatiei judetene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22