DNA cere pedeapsă cu executare pentru Alina Bica, fosta şefă a DIICOT

E.b. | 19.12.2016

Procurorul DNA a cerut, luni, la ultimul termen de judecată de la instanţa supremă, condamnarea Alinei Bica, fostul procuror-şef al DIICOT, a fostului şef al ANAF Şerban Pop şi a omului de afaceri Horia Simu la pedepse cu executare, în timp ce avocaţii au solicitat achitarea acestora, în dosarul de corupţie.

Pe aceeași temă

 
 

 

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă, luni, ultimul termen în dosarul în care Alina Bica şi Şerban Pop sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, judecat şi el pentru dare de mită.

 

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) le-a cerut judecătorilor să aibă în vedere în pronunţarea sentinţei că Alina Bica era magistrat când a comis fapta şi că nu era cazul să se compromită primind mită de la omul de afaceri Horia Simu. Magistratul a solicitat condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii, conform News.ro.

 

Procurorul a mai solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop pentru fapta de complicitate la dare de mită, precum şi confiscarea a 150.000 de euro, şi a lui Horia Simu, pentru dare de mită.

 

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, arătând că fapta de care este acuzată nu poate fi probată.

 

După pledoariile finale ale avocaţilor şi după ultimele declaraţii ale inculpaţilor, instanţa va rămâne în pronunţare în acest dosar, urmând să anunţe când va da o soluţie. Sentinţa nu va fi definitivă şi va putea fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

 

Dosarul se judecă de un an şi trei luni la instanţa supremă şi până luni a avut 25 de termene.

 

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

 

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

 

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22