DNA cere ridicarea imunităţii judecătorului român la CEDO, Corneliu Bârsan

Fara Autor | 23.11.2011

Pe aceeași temă

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut ridicarea imunităţii judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Corneliu Bârsan, sotul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan acuzata de trafic de influenta. Solicitarea a fost transmisă ministrului Justiţiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind înregistrată la CEDO.

 In acest caz DNA a efectuat o perchezitie la domiciuliul sotilor Birsan in baza unui aviz al CSM si in baza unei incheieri a Curtii Supreme. Avizul CSM si incheierea Curtii Supreme au fost contestate de sotii Birsan. Aceste contestatii au fost respinse iar CSM a argumentat ca in acest caz imunitatea de care beneficiaza judecatorul CEDO Corneliu Birsan nu se transmite si sotiei sale, cea care este investigata de procurorii anticoruptie.

Pe 7 octombrie judecatorul Corneliu Birsan a transmis presedintelui CEDO o solicitare de abtinere pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti.

DNA mentioneaza intr-un comunicat public ca a transmis o solicitare catre CEDO in care solicita curtii sa precizeze daca “prevederile Protocolului aditional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol in efectuarea actelor procedurale legate de ancheta” care o vizeaza pe Gabriela Birsan sotia judecatorului CEDO Corneliu Birsan. De asemenea DNA sustine ca daca prevederile acestui protocol sunt aplicabile atunci a solicitat si ridicarea imunitatii judecatorului Corneliu Birsan pentru ca anchetatorii sa poate documenta suspiciunile de coruptie care o vizeaza pe judecatoarea ICCJ Gabriela Birsa. Citeste mai jos comunicatul DNA:


Redăm comunicatul integral:

"Ca răspuns la solicitările reprezentanţilor mass media în legătură cu stadiul dosarului penal referitor la doamna judecător Gabriela – Victoria Bîrsan, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să precizeze dacă prevederile Protocolului adiţional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol în efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de corupţie care o vizează pe soţia unui judecător CEDO, dar care nu vizează atribuţiile judecătorului instanţei europene.

De asemenea, în situaţia în care CEDO consideră că în acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevăzute în Protocolul mai sus menţionat, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii de care beneficiază domnul Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum şi doamna Gabriela Victoria Bîrsan, ca soţie a domnului Corneliu Bîrsan, în vederea efectuării de acte de urmărire penală faţă de aceasta din urmă.

Prin aceeaşi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor în sensul că această situaţie nu este acoperită de imunitatea invocată de doamna judecător Gabriela - Victoria Bîrsan şi de soţul său. De altfel, acelaşi punct de vedere a fost menţionat şi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotărârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestaţia formulată de doamna Gabriela - Victoria Bîrsan împotriva hotărârii Secţiei pentru judecători a CSM prin care a fost încuviinţată percheziţia domiciliară, pe motivul că doamna Gabriela - Victoria Bîrsan nu beneficiază de imunitatea invocată.

Solicitarea este justificată de faptul că fostul preşedinte al CEDO, domnul Jean - Paul Costa, atât printr-un comunicat de presă cât şi în corespondenţa purtată cu procurorul şef al DNA, şi-a exprimat preocuparea cu privire la faptul că regulile referitoare la imunităţile judecătorilor CEDO şi ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile şi în cazul percheziţionării locuinţei din România a unui judecător CEDO.

Cererea de ridicare a imunităţii de care ar beneficia soţii Bîrsan, formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost transmisă ministrului Justiţiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind înregistrată la CEDO."

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22