DNA, despre ultimul dosar al lui Ghita: Faptele comise lezeaza grav interesele Romaniei

E.b. | 07.03.2017

Procurorii DNA care instrumenteaza cel mai nou dosar de coruptie al fostului deputat Sebastian Ghita sustin ca faptele vizate de aceasta ancheta "lezeaza grav interesele Romaniei, in conditiile in care scopul cresterii artificiale a cifrei de afaceri unei firme a fost si acela de a induce in eroare Banca Mondiala".

Pe aceeași temă

 
 

 

DNA mai spune ca cei acuzati in acest dosar "au adus o grava vatamare relatiilor sociale care privesc increderea in institutii importante ale statului, precum functia de prim-ministru".

 

"Este de observat ca inculpatii, urmarind interese meschine, de ordin personal, au adus o grava vatamare relatiilor sociale care privesc increderea in institutii importante ale statului, precum functia de prim-ministru, Ministerul Economiei si Comertului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Consilii Judetene, A.P.I.A., Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Sanatatii, ignorand moralitatea si integritatea de care trebuie sa dea dovada functionari din cadrul unor institutii publice, precum si pozitia acestora in societatea civila, care trebuie sa-i situeze deasupra oricarei suspiciuni ce le-ar putea afecta independenta si impartialitatea.

 

De asemenea, faptele comise lezeaza grav interesele Romaniei, in conditiile in care scopul cresterii artificiale a cifrei de afaceri a SC TEAMNET INTERNATIONAL SA a fost si acela de a induce in eroare Banca Mondiala, in vederea achizitionarii unor actiuni de la aceasta societate si acordarea unui imprumut de 10 milioane de euro", au sustinut procurorii DNA Ploiesti in fata instantei de judecata de la Tribunalul Prahova saptamana trecuta, cand au cerut arestarea preventiva a celor trei, conform ziare.com.

 

Conform incheierii de sedinta in care s-a discutat solicitarea DNA, o parte din banii ceruti de fostul deputat Sebastian Ghita unor firme importante din domeniul IT ar fi fost folositi pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri a firmelor pe care anterior le detinuse Ghita si care in prezent sunt conduse de rude sau apropiati ai acestuia.

 

Astfel, conform sursei citate, procurorii sustin ca cumnatul lui Ghita, Cristian Anastasescu, "l-a ajutat pe Ghita Sebastian Aurelian sa primeasca suma de 2.769.654,08 de lei pretinsa de la reprezentantii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. (bani folositi pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A.), obiect al infractiunii de trafic de influenta retinuta in sarcina inculpatului Ghita Sebastian Aurelian".

 

In ceea ce-l priveste pe directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, acesta este acuzat ca a procedat in mod similar, banii fiind utilizati pentru cresterea cifrei de afaceri a Teamnet, cu scopul ca aceasta firma sa poata lua un credit de la Banca Mondiala.

 

DNA sustine ca in perioada ianuarie 2013 - iulie 2014 Bogdan Padiu "l-a ajutat pe Ghita Sebastian Aurelian sa primeasca suma de 21.851.334,7 de lei pretinsa de la reprezentantii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. (bani folositi pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri a S.C. Teamnet International S.A. in scopul determinarii reprezentantilor Bancii Mondiale sa achizitioneze actiuni la acest agent economic si sa-i acorde un credit in valoare de 10 milioane euro), obiect al infractiunii de trafic de influenta retinuta in sarcina inculpatului Ghita Sebastian Aurelian".

 

Acest lucru a fost posibil, conform anchetatorilor, "prin dispunerea, incheierea, semnarea si generarea facturilor, comenzilor, proceselor verbale de receptie, proceselor verbale de acceptanta".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22